Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί σε απόσυρση των υποψηφιοτήτων

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί σε απόσυρση των υ...

Λέει όχι στις εκλογές παρωδία & καταγγέλλει τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με ηλεκτρονικό τρόπο, με πρόσχημα την πανδημία

Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας και όχι στις εκλογές παρωδία για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας με πρόεδρο τον Σπύρο Ψαρρά, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόσυρση των ψηφοδελτίων των παρατάξεων για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας και το ΑΠΥΣΔΕ Δυτικής Ελλάδος για τους υποψήφιους που είναι μέλη της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, και συντάσσονται με την απόφαση της ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ περί μη συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές.

Για το λόγο αυτό, καλούνται οι εκπρόσωποι των παρατάξεων να καταθέσουν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, έως και τη Δευτέρα 26/10/2020, τη δήλωση απόσυρσης των συνδυασμών τους και τις ατομικές δηλώσεις απόσυρσης όλων των υποψηφίων τους, ώστε να κατατεθούν συντεταγμένα και ταυτόχρονα μέσω του σωματείου στην ΔΔΕ Αχαΐας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος.

Σε περίπτωση που, παρόλα τα παραπάνω, υπάρξουν υποψήφιοι και το ΥΠΑΙΘ – Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων προχωρήσει στην διενέργεια των εκλογών, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί όλους/ες τους/τις συναδέλφους να απέχουν μαζικά από την ψηφοφορία και να παραστούν την Τρίτη 27/10/2020, και ώρα 13:30 στην Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδος, ημέρα κατάθεσης της απόσυρσης των υποψηφιοτήτων, για να διαμαρτυρηθούμε μαζικά. Επιπλέον καλεί τον Διευθυντή ΔΔΕ Αχαΐας να παραβρίσκεται εκεί για να του επιδώσει η Α’ ΕΛΜΕ τις αποσύρσεις για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με το νέο νόμο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν την πολιτική του αυταρχισμού και της άρνησης συνάντησης και ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Η τελευταία συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που αφορούσε πλήθος ζητημάτων που ταλαιπωρούν σοβαρά επί μήνες τη σχολική κοινότητα, κατέληξε στα διαβόητα «οκτώ όχι» της υπουργού.

O νόμος για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην ανάδειξη αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων, αποφασίστηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις ομοσπονδίες, ώστε να τεθεί το πλαίσιο διασφάλισης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και να ασκηθεί ανεμπόδιστα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με ηλεκτρονικό τρόπο, με πρόσχημα την πανδημία, τη στιγμή που έχει ήδη δοθεί παράταση της θητείας των ΔΣ των ΕΛΜΕ και παρόλο που ο ίδιος ο νόμος δίνει την εναλλακτική της παράτασης της θητείας των αιρετών και της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα ορίζει ως ημέρα εκλογών το Σάββατο, δήθεν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, παρόλο που εμείς ζητάμε να γίνονται καθημερινή χωρίς άδεια.

Επιπρόσθετα, η Υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία δεν υπακούει στο πλαίσιο που ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ο οποίος απαιτεί: α) προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (παρατάξεις και ομοσπονδίες), β) εκτίμηση αντικτύπου, γ) πλαισίωση από  την πολιτική απορρήτου του ΥΠΑΙΘ, η οποία δεν είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Με τον τρόπο αυτόν δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και μια σειρά από άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η αυταρχική-χωρίς κανέναν διάλογο- τακτική του «εντέλλεσθε» αποτελεί  ευθεία βολή κατά της δημοκρατικής εκλογής και της ανεξαρτησίας των αιρετών και κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα. Συνιστά απαξίωση του θεσμού των υπηρεσιακών συμβουλίων, προετοιμάζοντας το έδαφος για πλήρη κατάργησή ενός θεσμού που θεσμοθετήθηκε από το 1911 για τον περιορισμό της κομματικοποίησης του δημοσίου. Αποτελεί  χειραγώγηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και γύρισμα σε σκοτεινές εποχές όπου ο δημόσιος υπάλληλος ήταν έρμαιο πολιτικών εκβιασμών. Από την άλλη, η διεξαγωγή εκλογών σε συνθήκες πανδημίας θέτει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων για απολογισμό του έργου των αιρετών και η διαδικασία των ενημερώσεων στα σχολεία, προϋποθέσεις απαραίτητες για τη ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων. Τίθεται λοιπόν σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας: καταγγέλλουμε την προσπάθεια χειραγώγησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Απαιτούμε αναβολή των εκλογών σε χρόνο που να διασφαλίζεται το συνέρχεσθαι και το απρόσκοπτα και δημοκρατικά διαλέγεσθαι  και ανάλογη  παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο.

ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΩΔΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ

 ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις