Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Καταλήψεις ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας δέχθηκε 247 νέα αιτήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το 6μηνο της πανδημίας

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας δέχθηκε 247 νέα αιτήματα υ...

216 άτομα ήταν άνω των 18 ετών και 71 άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών ενώ 40 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη

Οι συνθήκες της καθημερινής μας ζωής έχουν αλλάξει ριζικά κατά τη χρονική περίοδο της πανδημίας ενώ ακόμα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε όλο και περισσότερες αλλαγές χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΟΨΥ – Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία.

Ημερομηνία, ορόσημο, αποτέλεσε η 23η Μαρτίου καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών. Από τότε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ο φορέας του ΣΟΨΥ Πάτρας δέχθηκε όπως αναφέρει η ανακοίνωση, 247 νέα αιτήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι 156 ήταν γυναίκες, οι 75 άνεργοι, ενώ οι 65 μη οικονομικά ενεργοί.

Τα 216 άτομα ήταν άνω των 18 ετών και 71 άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών ενώ 40 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη περίοδο της πανδημίας περισσότεροι από 85 άνθρωποι έχουν λάβει συστηματική ψυχολογική υποστήριξη από τον φορέα.

Οι χρόνιοι λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους υπολοίπους τη τρέχουσα περίοδο. Βασική αιτία είναι ο περιορισμός των κοινωνικών τους συναναστροφών. Οι κοινωνικές τους επαφές είναι ήδη περιορισμένες λόγω της φύσης των συμπτωμάτων της ασθένειας, αλλά και του στίγματος απέναντι στη ψυχική ασθένεια. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Με στόχο να προσαρμοστούμε και εμείς και εκείνοι πλήρως στις νέες συνθήκες αναπτύξαμε τις παρακάτω παρεμβάσεις καθ’όλη τη προηγούμενη περίοδο:

•             Καθημερινή ή εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία με τους ωφελούμενους μας, οι οποίοι είναι χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

•             Τηλεφωνική επικοινωνία με τους φροντιστές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

•             Εξοικείωση των μελών μας με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

•             Καθημερινό πρόγραμμα ομαδικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου.

•             Πραγματοποίηση ομαδικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, όπως το νότιο δημοτικό πάρκο. Οι άνθρωποι μας ενεπλάκησαν σε φυσικές δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν σωματική άσκηση και συλλογή απορριμμάτων.

•             Εβδομαδιαίες συναντήσεις στη θάλασσα.

•             Κινητοποίηση των μελών μας μέσω της υλοποίησης δράσεων κοινωνικής υποστήριξης για άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, π.χ. συγκομιδή τροφίμων για την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού covid-19 θα συνεχιστούν τη περίοδο του χειμώνα, ο ΣΟΨΥ ενημερώνει για το καθεστώς λειτουργίας μας. Υπάρχει η δυνατότητα ατομικών συνεδριών ψυχιατρικής και ψυχολογική υποστήριξη δια ζώσης ή/και μέσω διαδικτύου αν πρόκειται για άνθρωπο, ο οποίος προέρχεται από ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.

Το κέντρο ημέρας εξακολουθεί να λειτουργεί, αξιοποιώντας στο βαθμό που είναι δυνατό το διαδίκτυο. Ορισμένες δραστηριότητες οι οποίες διεξάγονταν σε ομαδικό επίπεδο, πλέον γίνονται σε ατομικό επίπεδο για τη μικρότερη δικής σας επαφή με άλλους ανθρώπους, βλ. εργοθεραπεία και εργασιακή συμβουλευτική. Τέλος, τρεις επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου ΣΟΨΥ συμμετέχουν στην εθνική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 10306, όπου παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε η άδεια λειτουργίας του κέντρου ημέρας που υλοποιεί ο Σύλλογος με Αρ. Πρωτ.: Γ3β/Γ.Π.50563. Το κέντρο ημέρας αποτελούσε όραμα για το Σύλλογο ήδη από το έτος ίδρυσης του. Οι οικογένειες, μέλη του Συλλόγου, διεκδικούν επί σειρά ετών ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους τους, το εγχείρημα αυτό συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας τους, τονίζει τέλος η ανακοίνωση.

«Γέφυρες Ζωής»

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων

του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας

οδός Κανάρη 74, Πάτρα.

Κτίριο εργαστηρίων: Σισίνη 6, Πάτρα

2610621273

6977452647

http://www.sopsipatron.gr/

https://www.facebook.com/SopsyPatras

Μη μένεις μόνος!

Έλα μαζί μας!

Χτίζουμε Γέφυρες!

Ειδήσεις