Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερυμάνθου

Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής του Δή...

Ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Μπαρής στην εισήγησή του έκανε λόγο για «δυναμικό ξεκίνημα» και προχώρησε σε αναλυτικό απολογισμό των δράσεων του Δήμου

Στη «μάχη» της καθημερινότητας εστίασε τις δράσεις και τις ενέργειές της κατά τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική Αρχή Ερυμάνθου εν μέσω των δυσκολιών που προκάλεσε αφενός η υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού κι αφετέρου η δραματική συρρίκνωση των οικονομικών πόρων των ΟΤΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

"|Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό της δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Μπαρής στην εισήγησή του έκανε λόγο για «δυναμικό ξεκίνημα» και προχώρησε σε αναλυτικό απολογισμό των δράσεων του Δήμου σε καίριους τομείς, όπως η ύδρευση, η άρδευση, η καθαριότητα, η οδοποιία, η πολιτική προστασία, ο αθλητισμός και η νεολαία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η κοινωνική μέριμνα, ο κορωνοϊός, η ποιότητα ζωής, την οικονομική κατάσταση του δήμου, στην  εκπόνηση μελετών, στα αδέσποτα ζώα καθώς και στην οργάνωση και η διοίκηση του δήμου.

Όπως τόνισε «ο δημόσιος απολογισμός αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της διαφάνειας και του ήθους με το οποίο ασκούμε τα καθήκοντά μας. Δυστυχώς, οι περιορισμοί που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας, δεν επιτρέπουν η παρούσα διαδικασία να είναι ανοιχτή στους δημότες. Από την αρχή της θητείας μας εκτός από τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και χρονίζοντα προβλήματα τα οποία δυσχέραιναν τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Τίποτε δεν είναι εύκολο και πολύ περισσότερο τίποτε δεν μας χαρίζεται. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πολιτεία, τους προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια, τις άλλες παρατάξεις του Δήμου μας και τους εργαζόμενους μπήκαμε στο πεδίο της μάχης και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε όλους τους τομείς, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουμε έργα και δράσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο Δήμο μας».

 

Ενδεικτικά ο Δήμαρχος, ανά τομέα, παρουσίασε μεταξύ άλλων τις εξής ενέργειες:

ΥΔΡΕΥΣΗ

-          Συστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία Κανονισμός ύδρευσης

-          Αποκατάσταση βλαβών αποκλειστικά με το προσωπικό του δήμου και συνεχής έλεγχος της ποιότητας και λήψη μέτρων (χλωριώσεις)

-          Νέες αντλίες σε γεωτρήσεις, αξιοποίηση νέων και κατασκευή δεξαμενών

-          Υποβολή αιτήματος στην ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ για την υδροδότηση Βασιλικού, Ισώματος και Φαρρών

-          Έλεγχοι για τη νομιμότητα των παροχών και μικρές επεκτάσεις δικτύου σε οικισμούς

«Παρά το γεγονός ότι η χρονιά 2019/2020 ήταν η πλέον άνυδρη των τελευταίων ετών είχαμε τα λιγότερα προβλήματα ύδρευσης στον δήμο μας από κάθε άλλη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα βελτιώθηκε και η ποιότητα του νερού όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων», ανέφερε ο κ. Μπαρής.

ΑΡΔΕΥΣΗ

-          Καθαρισμός αυλάκων

-          Συγκρότηση και λειτουργία της διοικούσας επιτροπής για τη διαχείριση της λιμνοδεξαμενής Ντασκά

-          Υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή και συντήρηση 15 χλμ τσιμενταυλάκων στο σύνολο των κοινοτήτων του δήμου

-          Συντάσσεται Κανονισμός άρδευσης

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

-     Εξομάλυνση της διαδικασίας αποκομιδής των σκουπιδιών

-     Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας (3 άτομα)

-     Σύμβαση με ιδιώτη για την αποκομιδή των σκουπιδιών στις δημοτικές ενότητες Τριταίας και Καλεντζίου

-     Προμήθεια κάδων απορριμμάτων

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

-     Συντήρηση αγροτικού οδικού δικτύου και ορεινής οδοποιίας

-     Υλοποίηση του έργου οδοποιίας “Λεόντιο - Βετέικα” (643.400€)

-     Συνεχή συνεργασία με την ΠΔΕ για τη συντήρηση επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου, βελτίωση του οδικού δικτύου Διάσελο – Καλέντζι, ολοκλήρωση διαδικασιών για τη βελτίωση του οδικού άξονα Πατρών - Καλαβρύτων

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «στην οδοποιία καταγράφονται πολλά προβλήματα. Ο Δήμος μας προχωρά νέα έργα και προετοιμάζει τους φακέλους για να καταθέσει κι άλλες προτάσεις, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό που έχουμε στη διάθεσή μας για καθημερινές, αναγκαίες παρεμβάσεις».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

-     Καθαρισμός δρόμων

-     Καθαρισμός παράνομων χωματερών

-     Σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών και σεισμών

-     Αξιοποίηση των μηχανημάτων έργων του δήμου και των πυροσβεστικών οχημάτων στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών

-     Συνεργασία με πυροσβεστική, αστυνομικό τμήμα, δασαρχείο και όλες τις υπηρεσίες της περιοχής

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

-     Παραχώρηση χώρου στο γήπεδο Βασιλικού στον σύλλογο τοξοβολίας ΠΕΛΟΠΑΣ

-     Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη συντήρηση του γηπέδου του Ισώματος (προϋπολογισμού 320.000€)

-     Ένταξη του έργου βελτίωσης του γηπέδου της Χαλανδρίτσας στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ (300.000€)

-     Ένταξη κατασκευής του έργου “Κατασκευή γηπέδου 5X5 στη θέση Κραβαριωτέικα στην δημοτική ενότητα Τριταίας” (300.000€)

-     Πρόβλεψη για ενίσχυση των αθλητικών σωματείων του δήμου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Να σημειωθεί, πως εξαιτίας της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της 19ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας αλλά και άλλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την διοργάνωση της 20ης Έκθεσης, η οποία θα έχει αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Επίσης ο Δήμος θα έχει συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

-     Παρεμβάσεις για να αποτραπεί η υποβάθμιση σχολείων και στις εκπαιδευτικές αρχές για την πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων με επαρκές προσωπικό

-     Λειτουργία σχολικού συγκροτήματος Ερυμάνθειας

-     Εκκένωση και λήψη μέτρων από κτίριο του δημοτικού σχολείου Φαρρών όπου από το 2014 είχε κριθεί ως ακατάλληλο

-     Προετοιμασία για την υποβολή πρότασης για επέκταση και ανέγερση νέων διδακτηρίων

-     Υλοποίηση του έργου παρέμβασης στους αύλειους χώρους 47.253,55€ (Φιλόδημος ΙΙ)

-     Έχει υποβληθεί αίτημα για την χρηματοδότηση προκειμένου να συνταχθούν μελέτες πυρασφάλειας για τα σχολεία και την υλοποίηση των μελετών

-     Αίτημα στην ΠΔΕ για παραχώρηση οικοπέδου στο Σταυροδρόμι για την ανέγερση διδακτηρίου

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Δήμος και στην κοινωνική μέριμνα ενισχύοντας τις ευπαθείς ομάδες μέσω και της ενδυνάμωσης των δομών που λειτουργούν στο Δήμο, ενώ υπενθύμισε κι όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος στην περίοδο της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των δημοτών, η τακτική απολύμανση των δημόσιων κτιρίων, η μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με την ενίσχυση δομών όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», η συνεργασία με υγειονομικούς φορείς, κ.ά.

Εξ άλλου, ο κ. Μπαρής αναφέρθηκε και στις τομές που έγιναν στον τομέα της διοίκησης και της οργάνωσης με αξιοποίηση όλου του προσωπικού, τη λειτουργία αποθήκης, την καταγραφή των προβλημάτων κάθε Κοινότητας προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες, η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους, κ.ά.

Όσον αφορά στον τομέα της Ποιότητας Ζωής, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, στην υλοποίηση του έργου ανάπλασης στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Σκιαδά (855.600€ ΕΣΠΑ), στην δρομολόγηση κατασκευής  παιδικών χαρών σε 30 οικισμούς του Δήμου (463.910,04€), κ.ά.

Στον οικονομικό τομέα, ο Δήμαρχος τόνισε πως παρά τις πενιχρές δυνατότητες του Δήμου, τα δημοτικά τέλη παρέμειναν σταθερά, ενώ την ίδια ώρα η δημοτική Αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί εξώδικα από προμηθευτές και εργολάβους για οφειλές.

Μάλιστα, γι αυτό το σκοπό υποβλήθηκε και εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών 276.000€ για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη, επετεύχθη μείωση των ληξιπρόθεσμων απλήρωτων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών, ενώ υπήρξε ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών εξόδων χωρίς να δημιουργηθεί καμία νέα οφειλή.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου αναφέρθηκε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, μεταξύ των οποίων είναι:

-     Περαιτέρω οργάνωση του Δήμου

-     Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών

-     Ύδρευση από το φράγμα

-     Βελτίωση του αρδευτικού δικτύου και της άρδευσης

-     Τουριστική αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου και του ορεινού όγκου του Ερύμανθου

-     Εξέλιξη και εκσυγχρονισμός Αγροτικής έκθεσης Χαλανδρίτσας και Ζωοπανήγυρις Βουντούχλας

-     Διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

-     Εγκατάσταση στο Νέο Δημαρχείο"

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις