Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ένας χρόνος απλή αναλογική

Ένας χρόνος απλή αναλογική

Tου Αλέξη Σκαρμέα

Πέρασε ένας χρόνος λοιπόν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων. Ήμουν από αυτούς που υποστήριξαν με θέρμη την απλή αναλογική για έναν και μόνο λόγο. Γιατί είναι δημοκρατία ο καθένας να εκπροσωπείται, σε όλα τα θεσμικά όργανα, ανάλογα με την δύναμη που του δίνει η κοινωνία. Είναι για την ακρίβεια η απόλυτη εφαρμογή της δημοκρατίας. Εξ αρχής στην υποστήριξη αυτή έθετα δύο προϋποθέσεις. Η μία ήταν ότι το σύστημα της απλής αναλογικής χρειάζεται χρόνο για να πετύχει. Και η δεύτερη πως απαιτείται ωριμότητα των παρατάξεων, έτσι ώστε το καλό της κάθε περιοχής να ξεπερνά την παραταξιακή σκοπιμότητα.

Τι βλέπουμε ένα χρόνο μετά και παρά τις αλλαγές που έδωσαν μια τεράστια ευελιξία στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές; 

Στην πλειοψηφία των περιοχών και των δήμων βλέπουμε αν όχι να γίνονται χειρότερα τα πράγματα, να γίνονται δυσκίνητα και να μένουν δυστυχώς στάσιμα.

Βλέπουμε περιφερειάρχες και δημάρχους να έχουν την έπαρση της απόλυτης πλειοψηφίας και ας ήταν η πραγματική τους δύναμη την πρώτη Κυριακή των εκλογών 30%. Και όπου δεν έχουν την έπαρση αυτή, αντί να παράγουν έργο,  σπαταλούν το χρόνο τους στο να κρατούν ισορροπίες συνεργασιών. Βλέπουμε μια αντιπολίτευση να παγιδεύεται στην σκοπιμότητα, στον αντίλογο, στην «συναλλαγή», στο «εμείς είμαστε περισσότεροι» και άρα εμείς κάνουμε κουμάντο, στην παγίδα της επικοινωνίας. Δυστυχώς και οι νέες παρατάξεις, με νέους ανθρώπους, σε πολλές περιοχές κουβαλούν παλιωμένους, ξεπερασμένους τρόπους, με ανούσιες και ανεφάρμοστες προτάσεις, καθώς και επικοινωνιακά κολπάκια. Απόλυτη ανωριμότητα δυστυχώς.

Χαμένος; Οι περιοχές των οποίων τα μεγάλα θέματα και προβλήματα παραμένουν άλυτα. Οι λύσεις που τόσο περίμεναν και περιμένουν οι πολίτες, χάνονται μέσα στους εγωισμούς και τους συμφεροντολογικούς υπολογισμούς των παρατάξεων.

Η απλή αναλογική θέλει πρωτίστως ωριμότητα και πληρότητα πολιτικών. Δεν θέλει απωθημένα. Θέλει ευθύτητα και αλήθεια. Δεν θέλει κτυπήματα κάτω από τη μέση, παγίδες, και επικοινωνιακές τρικλοποδιές. Θέλει να πιστεύεις σε σένα και να μην παλεύεις για την προβολή.

Θέλει μια άλλη ματιά και σίγουρα μια άλλη αντίληψη. Θα υπάρξει αυτή η αντίληψη; Ο χρόνος θα δείξει. Διαφορετικά τα προβλήματα θα βαλτώνουν. Και η δημοκρατία που όλοι ζητάμε και αξίζουμε, θα μένει στα χαρτιά, γιατί θα της έχουμε βγάλει τα “μάτια” εμείς οι ίδιοι. Και έτσι θα οδηγηθούμε ως αποτυχημένοι δημοκράτες στο προηγούμενο καθεστώς, ρίχνοντας πάντα τις ευθύνες στους άλλους.    

*Ο Αλέξης Σκαρμέας είναι δικηγόρος, πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις