Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περί μάσκας

Περί μάσκας

Tου Γιάννη Χασαπόπουλου, ιατρού αναισθησιολόγου

Αγαπητοί φίλοι

Διαβάζοντας και ακούγοντας ειδικά το τελευταίο διάστημα τρελές θεωρίες συνωμοσίας, απίστευτα fake news, απόψεις και γνώμες χωρίς επιστημονικό έρεισμα και γνώση, για τον κορωνοϊό και τις μάσκες και έχοντας εμπειρία από την χρήση αυτών των "περίεργων" αξεσουάρ για περισσότερο από 40 χρόνια, νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση, να πω και να εξηγήσω με όσο γίνεται πιο απλά λόγια, σε τι μπορεί να βοηθήσει η χρήση της απλής χάρτινης ή υφασμάτινης μάσκας.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα χειρουργεία (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές) φοράμε την απλή λεγόμενη χειρουργική μάσκα, ΟΧΙ για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από μικροβιακές ή άλλες λοιμώξεις, αλλά για να μη μολύνουμε άθελά μας με τα σταγονίδια της ομιλίας και της αναπνοής μας το άσηπτο χειρουργικό πεδίο! Η αντιμετώπιση ασθενών με γνωστή ή ύποπτη μεταδοτική ασθένεια, απαιτεί πρόσθετα ειδικά μέτρα προστασίας του προσωπικού (ειδικές μάσκες με φίλτρα, πιο ενισχυμένες στολές, ειδικά γυαλιά κλπ.)

Πως μπορεί λοιπόν να βοηθήσει αυτή η απλή μάσκα στην αποτροπή μετάδοσης του covid-19;

Κατ' αρχάς να πούμε ότι οι περισσότερες ιογενείς νόσοι, μεταδίδονται κυρίως από την αναπνευστική ή την πεπτική οδό, μέσω των εκκρίσεων και των σωματικών υγρών (πχ σάλιο, ρινικές και βρογχικές εκκρίσεις, δάκρυα κλπ). Σ' αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ο covid-19. Για το διάστημα που είχε επιβληθεί το lockdown, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι σε απομόνωση, η χρήση της μάσκας είχε δευτερεύουσα σημασία για την κοινότητα, εκτός αυτών που ήταν υποχρεωμένοι λόγω εργασίας να έρχονται σε επαφή με κόσμο (πχ νοσηλευτές, γιατροί, αστυνομικοί, λιμενικοί, εργαζόμενοι στην τροφοδοσία κλπ).

Από τη στιγμή που η κοινωνία ανοίγεται και ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της ενώ η επιδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της, η χρήση της μάσκας, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και τη βασική υγιεινή αποτελούν τα πιο απλά, τα πιο ανέξοδα και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για το "φρενάρισμα" της επιδημίας. Απαιτεί όμως κατανόηση, συναίνεση, και πειθαρχία από το σύνολο ή τη πλειοψηφία τουλάχιστον της κοινωνίας! Το lockdown είναι ακραία κατάσταση, που δε μπορεί να επιβάλλεται επ’ αόριστον γιατί έχει τραγικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα (όχι μόνο της οικονομίας...). Από τη στιγμή λοιπόν που επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας άλλα και τους δίπλα μας! Επειδή η επιδημία είναι παρούσα και δε γνωρίζου με ποιος και πότε μπορεί να είναι φορέας, είναι απαραίτητο σε καταστάσεις που αναγκαστικά βρισκόμαστε κοντά (πχ ΜΜΜ, αγορές, χώροι εργασίας ή αναψυχής κλπ) να φοράμε μάσκα!

ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ και ΣΩΣΤΑ!

Ακούω κάποιους που λένε "Εγώ δε φοβάμαι, γι' αυτό δε φοράω" ! ΛΑΘΟΣ ! Γιατί αυτή η δήθεν "γενναία" ή επιπόλαιη απόφαση, δεν επηρεάζει μόνο αυτόν που την πήρε, άλλα κάθε διπλανό του!

Κάποιοι τη φορούν με λάθος τρόπο, στο σαγόνι, το μέτωπο, με τη μύτη έξω, κρεμασμένη από τα αυτιά! Αυτή η χρήση είναι μη αποτελεσματική, είναι σαν να μην τη φοράς καθόλου!

Τη μάσκα τη φοράμε κυρίως, ΟΧΙ για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας (δεν έχουν δυνατότητα φιλτραρίσματος μολυσμένου αέρα ούτως ή άλλως οι απλές μάσκες, όπως έχω ήδη πει) αλλά τους διπλανούς μας και τους γύρω μας από την εκτόξευση των σταγονιδίων της ομιλίας και της αναπνοής μας, που σταματούν πολύ αποτελεσματικά στο χαρτί ή στο ύφασμα της μάσκας!

Να γιατί αμελώντας ή αρνούμενοι να φορέσουμε μάσκα όταν βρισκόμαστε με κόσμο, λειτουργούμε αντικοινωνικά και επικίνδυνα!

Με εκνευρίζει αφάνταστα όταν εγώ "πειθαρχώντας" στην ανάγκη, φοράω τη μάσκα μου κανονικά και έρχεται ο άλλος δίπλα μου, απέναντί μου, κοντά μου, χωρίς μάσκα, χασκογελώντας, μιλώντας δυνατά, ξεφυσώντας, ακόμη και βήχοντας και ρουφώντας τη μύτη του! Είναι στάση υπεύθυνου ευαισθητοποιημένου πολίτη αυτή;

Έχω ακούσει και έχω διαβάσει, όπως οι περισσότεροι, απίστευτες τερατολογίες για το θέμα των μασκών που εκτός από τις ιατρικές απόψεις και θεωρίες, έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικές, πολιτικές ακόμη και ....θεολογικές!

Είναι επικίνδυνη για την υγεία μας; ΟΧΙ!

Για τους γνωρίζοντες τα βασικά από φυσιολογία αναπνευστικού, δεν προκαλεί υπερκαπνία, υποξαιμία, δεν αυξάνει το νεκρό χώρο και τις αντιστάσεις. Μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα δυσφορίας σε κάποια άτομα, ειδικά με αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και κίνησης λόγω εργασίας, αλλά από τους περισσότερους είναι καλά ανεκτή.

Άλλωστε εκτός από τους επαγγελματίες υγείας και κάποιους λίγους, δε χρειάζεται να φοράμε συνέχεια μάσκα πάρα μόνο όταν συγχρωτιζόμαστε με πολλούς. Δε θα τη φοράω στο σπίτι μου, στο αυτοκίνητο μου, στη βέσπα μου, στο γραφείο που είμαι χωρίς κόσμο, στη παραλία που είμαι σε απόσταση από τους πολλούς...

Μας υποχρεώνουν να τις φοράμε για να κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος μας;

Εάν με υποχρέωναν να φορέσω μάσκα συγκεκριμένης φίρμας θα ήμουν πολύ καχύποπτος και οπωσδήποτε θα αντιδρούσα.

Θεωρώ σημαντικό, ότι αρκετά έγκαιρα δόθηκαν στον πολύ κόσμο και από τα ΜΜΕ, απλές οδηγίες κατασκευής μιας απλής μάσκας που δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα!

Βέβαια η κερδοσκοπία όπως και ο λαϊκισμός πάει παρέα και εκμεταλλεύεται την άγνοια, το φόβο, τον πανικό, την ανάγκη! Είδαμε λοιπόν να εκτοξεύονται οι τιμές πρώην ευτελών ειδών, όπως αντισηπτικά και χειρουργικές μάσκες και να υπάρχει τεχνητή ή πραγματική έλλειψη ακόμη και στα νοσοκομεία! Οι κερδοσκόποι κάθε φυλής και είδους τρίβουν τα χέρια τους! Έφτασαν απλές χάρτινες μάσκες από κόστος λίγων λεπτών να πωλούνται έως 1,50 ευρώ!

Και οι λαϊκιστές κάθε είδους... ξεσηκώθηκαν πάντα υπέρ του λαού (!) απαιτώντας δωρεάν παροχή μασκών ή επιδόματα αγοράς τους!

Οι συνωμοσιολόγοι μας παροτρύνουν να μη φοράμε μάσκες γιατί έχουν "τσιπάκια" και συστήματα παρακολούθησης, οι θρησκευόμενοι γιατί ο Θεός θέλει το πρόσωπό μας "καθαρό" (!) και προστατεύει τους πιστούς από κάθε νόσο, οι "αντιστασιακοί" γιατί η μάσκα αποτελεί σύμβολο υποταγής στην εξουσία, μας φιμώνει και μας στερεί τα δημοκρατικά μας δικαιώματα!

Τι να απαντήσει κανείς σε τέτοιες τερατολογίες!

Όλο το θέμα του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα κοπάσει, θα περάσει, θα ξεχαστεί όπως πολλά άλλα ίσως πολύ πιο τραγικά.

Χρειάζεται λίγο λογική, λίγο ψυχραιμία, λίγο υπομονή, λίγο κατανόηση, λίγο πειθαρχία, λίγο...ατομική και συλλογική υπευθυνότητα!

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι για όλους με υγεία...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις