Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Με τις παρενέργειες του καρκίνου και των θεραπειών δεν ξεμπερδεύεις εύκολα…

Με τις παρενέργειες του καρκίνου και των...
Νασόπουλος Νάσος

1-2 Αυγούστου 2020: 419η-420η ΗΜΕΡΕΣ του Ημερολογίου

Ήρθε κι ο Αύγουστος (καλό μήνα να ‘χουμε), αν και σε περιπτώσεις σαν τη δική μου, λίγη σημασία έχει τι μήνας ή τι ημέρα είναι. Επειδή τις τελευταίες ημέρες δεν έχω γράψει πολλά για το πώς είμαι και πολλοί μού στέλνουν μηνύματα και με ρωτάνε, θα αφιερώσω τη σημερινή ανάρτηση σ’ αυτό.

Περάσαμε τις τελευταίες ημέρες στο βουνό, στον Κάλανο (κοντά στα Καλάβρυτα, για όσους δεν ξέρετε από Αχαΐα). Γλυτώσαμε τις μεγάλες ζέστες, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η Πάτρα θύμιζε καμίνι.

Βρήκα καταφύγιο στο βουνό, καθώς τη θάλασσα δεν μπορώ να την πλησιάσω λόγω μιας μικροεπέμβασης που είχα κάνει προ δεκαπενθημέρου στην πλάτη.

Η επικοινωνία μας από τον Κάλανο δεν είναι εύκολη, καθώς ίντερνετ δεν υπάρχει, αλλά με διάφορες …«εφευρέσεις» έως τώρα έχει καταστεί δυνατή η δημοσίευση αναρτήσεων στο Ημερολόγιο.

Είχα κατέβει Πάτρα, για λίγες ώρες την Παρασκευή το πρωί, για να με δουν στη Δερματολογική  η κ. Σοφία Γεωργίου και η κ. Χρύσα Οικονόμου. Διαπίστωσαν ότι τα εξανθήματα που μού έχει προκαλέσει η θεραπεία με το χάπι, βρίσκονται σε ύφεση. Με βοήθησαν πολύ με τη θεραπεία που μού έδωσαν. 

Σήμερα επιστρέφω Πάτρα, καθώς την Τρίτη θα πάω να μου κόψουν τα ράμματα. Ίσως και να πάρω το «ελεύθερο» από τον γιατρό για κάνα μπάνιο. Αλλιώς, επιστροφή στο βουνό, δεν θα σκάσουμε.

Ούτως ή άλλως ο φετινός Αύγουστος είναι περίεργος, λόγω κορωνοϊού. Για μένα, είναι διπλά περίεργος: και λόγω κορωνοϊού, και λόγω καρκίνου.

Ο δεύτερος κατά σειρά Αύγουστος που με βρίσκει με θεραπείες. Το καλό είναι ότι αντέχω ακόμα, έχω δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τις βραδινές ώρες, νιώθω μια εξάντληση.  

Ωστόσο, μάλλον πρέπει να συνηθίσω να ζω με αυτό το αίσθημα κόπωσης-εξάντλησης. Όπως διάβασα «Έρευνες έδειξαν πως 30% των ατόμων που επέζησαν του καρκίνου ένιωσαν το αίσθημα της εξάντλησης και της συνεχούς κούρασης, που κράτησε για χρόνια. Δεν είναι μικρή η ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο οργανισμός εξαιτίας του καρκίνου αλλά και της τοξικότητας της θεραπείας του (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία)».

Μού το έλεγε από τις πρώτες ημέρες της διάγνωσης, ο φίλος και γιατρός μου Μιχάλης Κίτρου ότι «με τις παρενέργειες του καρκίνου και των θεραπειών δεν ξεμπερδεύεις εύκολα». Πλέον το διαπιστώνω και ο ίδιος.

Αυτό το αίσθημα της εξάντλησης έρχεται, υποχωρεί αλλά ξανάρχεται, δεν εξαφανίζεται. Κι αν μεν αποτελεί παρενέργεια των θεραπειών, ας πάει στην ευχή. Έλα όμως που κάθε φορά που εμφανίζεται, το μυαλό σου πάει (και) στο χειρότερο… «Μήπως προχωράει ο καρκίνος κι άρχισαν οι αδυναμίες»;. Αναπόφευκτο το ερώτημα και η ανησυχία που υποδηλώνει.

Πάντως δεν θα μείνω για πολύ με την απορία. Στα τέλη Αυγούστου που συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ημέρα που άρχισα τη θεραπεία με το χάπι, θα κάνω αξονική για να δούμε αν η θεραπεία αποδίδει. Τέλος του μήνα λοιπόν θα ξέρουμε. Έως τότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε (όχι μόνον εγώ, όλοι) είναι να προσπαθήσουμε να διώξουμε αρνητικές σκέψεις και να στραφούμε σε ευχάριστες ασχολίες.

Μία από τις πιο ευχάριστες ασχολίες μου από την ημέρα που διαγνώστηκα με καρκίνο, είναι το διάβασμα. Μέσα στο τρέξιμο της δουλειάς, το είχα αμελήσει επί χρόνια. Σπάνια διάβαζα κάποιο βιβλίο. Πλέον είναι η αγαπημένη μου ασχολία. Ειδικά στον Κάλανο τις τελευταίες ημέρες, το απόλαυσα. Σε πέντε ημέρες διάβασα τρία βιβλία.

Αυτά λοιπόν για μένα, από το μέτωπο της υγείας μου και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Τις επόμενες ημέρες, θα δώσω προτεραιότητα σε προσωπικές εμπειρίες καρκινοπαθών και φροντιστών τους, όπως έχουν καταγραφεί στα μηνύματα που στέλνουν μέσω e-mail, messenger ή σχολιάζοντας αναρτήσεις του Ημερολογίου.

Προσωπικές εμπειρίες που δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η ζωή με καρκίνο, αλλά και πόση δύναμη υπάρχει στους ανθρώπους, καθώς κατορθώνουν να μένουν αισιόδοξοι παρά τα σοβαρά προβλήματα…

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το «chemo brain»- Μια διαταραχή που εμφανίζεται σε καρκινοπαθείς

Η 80χρονη γιαγιά που παλεύει με τον καρκίνο μόνη της

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο