Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

110 χρόνια από την ίδρυση της παλαιότερης δημοτικής βιβλιοθήκης της χώρας - Αυτή της Πάτρας

110 χρόνια από την ίδρυση της παλαιότερη...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Το 2010 είχε γίνει πλήθος εκδηλώσεων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αριθμεί σήμερα περίπου 200.000 τόμους βιβλίων και έχει περί τους 22.500 επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το μέγεθος, τη σημασία αλλά και τη χρησιμότητά της. Αν όμως κοιτάξουμε με προσοχή την ιστορία της Βιβλιοθήκης θα διαπιστώσουμε και κάτι ακόμα. Η ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι στενά δεμένη με την ιστορία της πόλης και του Δήμου Πατρέων. Είναι επίσης στενά δεμένη με σπουδαίους Πατρινούς. 

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας, κληροδότησαν, μεταξύ άλλων, τις σπουδαίες ιδιωτικές τους βιβλιοθήκες προσωπικότητες όπως ο Δημήτριος Γούναρης, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Επίσης διατηρείται μια μεγάλη συλλογή έργων του ζωγράφου Επαμεινώνδα Θωμόπουλου.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης πλουτίστηκε και βοηθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια χάρις στο γενναιόδωρο κληροδότημα των αδελφών Μιχαήλ και Φωκίωνος Κόλλα.

Τελευταίος πρόεδρος του αυτόνομου νομικού προσώπου δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών - πριν συγχωνευθεί στον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου Πατρέων- ήταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1910

Στις 28 Ιουνίου 1910 έγινε ένα μεγάλο βήμα προόδου για την Πάτρα. Επί Δημαρχίας Δ. Βότση, έγιναν τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών με ομιλητή τον καθηγητή Σπυρίδωνα Λάμπρου.
Είναι προς τιμήν όλων των Δημοτικών Αρχών που διαχρονικά – με πολλές μάλιστα δυσκολίες (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ και Β’ Παγκόσμιοι Πόλεμοι) – διαφύλαξαν και προήγαγαν αυτόν τον πλούτο.
Όμως αυτή η αντοχή στο χρόνο οφείλεται και στους δημότες της Πάτρας που με τη δίψα τους για γνώση την κράτησαν ζωντανή, στους ευεργέτες και στους δωρητές, μεταξύ αυτών και τέσσερις πρωθυπουργοί ο Δ. Γούναρης, ο Δ. Μάξιμος, ο Ανδρ. Μιχαλακόπουλος και ο Π. Κανελλόπουλος, που την εμπλούτισαν με βιβλία, αλλά και με άλλες δωρεές.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη χρηματοδοτείται σχεδόν 100% από το Δήμο Πατρέων. Έχει πάνω από 200.000 τόμους βιβλίων, το αρχαιότερο των οποίων χρονολογείται από το 1552, είναι του Φίλωνος του Ιουδαίου και έχει τίτλο «Εις τα του Μωϋσέως».

Εκτός από το Κεντρικό κτίριο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει Παραρτήματα στη Φωκαίας, στο Αρκτικό και στο Νότιο Διαμέρισμα, καθώς και Παιδικό Τμήμα. Υπάρχει ένας διακτινισμός της στη πόλη, ενώ το κεντρικό της κτίριο διαθέτει πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, καθώς και σύστημα μπράϊγ (σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΤΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις