Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα επίκαιρα-παράταιρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής... 

Τα επίκαιρα-παράταιρα της νεοφιλελεύθερη...

Του Νίκου Παπαδόπουλου, Εκπαιδευτικού- Μέλους ΟΜ Εκπαιδευτικών ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

 

…Ένας χρόνος νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης, ένας χρόνος λαθών, παραλείψεων, ταχέων και χαοτικών αλλαγών εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και πάρα πολλά ζητήματα χρήζουν διερεύνησης και προβληματισμού:

- 12  Ιουνίου 2018 υπογράφτηκε  η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τόσο λοιδορήθηκε από τους ταγούς της σημερινής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ πέτυχε σταθερότητα στην περιοχή, ανάπτυξη εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στρατιωτικό/αεροπορικό έλεγχο των συνόρων της Γείτονος, τολμούμε να ονομάσουμε, Βόρειας Μακεδονίας.

- Στον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση του «κακού» ΣΥ.ΡΙΖ.Α ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες προσλήψεις, δημιούργησε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας (Τ.Ο.Μ.Υ.) παρείχε σε όλους τους ανασφάλιστους κατοίκους της χώρας το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις δομές Υγείας, ενώ  οι υπηρεσίες εξέτασης, διάγνωσης και θεραπείας προσφέρονταν σε ΟΛΟΥΣ δωρεάν.

- Οι εισροές προσφύγων τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ δε διαφαίνεται να υπάρχει ή να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Αντίθετα τα υπεσχημένα ήταν να δημιουργήσει κλειστά κέντρα/φυλακές στα νησιά, ως αποτροπή για τους κατατρεγμένους αλλά πήρε νωρίς την κρυάδα της από τους νησιώτες, που κυνήγησαν τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση απέσυρε κακήν κακώς ηττημένα από τους τοπικούς ξεσηκωμούς.

-  Στον τομέα της οικονομίας  και πριν από την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε ανάπτυξη πάνω από 2,5% και  με «μαγικό» τρόπο φτάσαμε σε ύφεση 0,9%. Το έλλειμμα 4.8 δις το πρώτο 5μηνο του 2020 θα οδηγήσει άμεσα σε περικοπές κοινωνικών παροχών ή μισθών. Στον μοναδικό τομέα που βιώνουμε πραγματική «ανάπτυξη» είναι αυτός της ανεργίας, όπου παρατηρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση περίπου 3 ποσοστιαίων μονάδων.

-Στον κοινωνικό τομέα  η νεοφιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη φέρθηκε ακόμη πιο σκληρά σε 1.500.000 χαμηλόμισθους  κόβοντάς τους το κοινωνικό μέρισμα που η κυβέρνηση Τσίπρα έδινε κάθε Δεκέμβρη και σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας! Δυστυχώς, το δημόσιο χρήμα πήγε στις τσέπες ημέτερων και φίλων…

 - «Ευχαριστεί» την τρίτη ηλικία κόβοντας την 13η σύνταξη και σταματώντας την έκδοση νέων συντάξεων. Έχουμε διπλασιασμό όσων εκκρεμούν, καθημερινά το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνει και πιθανόν να οδηγηθούμε σύντομα σε νέες περικοπές.

- Στον τομέα της Παιδείας τα παράταιρα είναι ακόμη πιο πολλά και σοβαρά. Η «θεοσεβούμενη» κυβέρνηση καταργεί την αργία των Τριών Ιεραρχών.

Αναστέλλει τη λειτουργία της Νομικής Σχολής της Πάτρας και 38 νέων επιστημονικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, αφαιρώντας την ευκαιρία από τα παιδιά των  «μη εχόντων» να σπουδάσουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάτι που είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

Αναστολή επίσης των Διετών Προγραμμάτων σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας που ο πρώην υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε υπογράψει μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με το ποσό 1,8εκ€  για 1.500  σπουδαστές απόφοιτους των ΕΠΑΛ  οι οποίοι θα επιλέγονταν  χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας. Η φοίτηση θα ήταν  δωρεάν, διάρκειας τεσσάρων ακαδημαϊκών εξαμήνων  περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης. Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων προβλέπονταν η απονομή επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Εξισώνει τα πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων υποβαθμίζοντας την αξία της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Νομοθετεί και ψηφίζει με ταχύτητες express και μέσα σε περίοδο πανδημίας, πανικού, ανασφάλειας και αποσυντονισμού το πολυνομοσχέδιο-λαίλαπα, το οποίο διαλύει το δημόσιο σχολείο:

·       Στον πυρήνα του νομοσχεδίου παρατηρείται ένα ιδιόμορφο μείγμα νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού, με βασικούς άξονες την αριστεία, τον ανταγωνισμό και την αξιολόγηση.

·       Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο όπου θα αντέξουν μελλοντικά τα παιδιά των «εχόντων» και όχι αυτά που πραγματικά αξίζουν.

·       Το σχολείο της παιδαγωγίας, της δια-ΜΟΡΦΩΣΗΣ, της καλλιέργειας-ανάπτυξης δυνατοτήτων, ικανοτήτων και φυσικών ταλέντων μετατρέπεται σε σχολείο απόκτησης αφυδατωμένων δεξιοτήτων στα πρότυπα και τις ανάγκες της αγοράς. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αναδεικνύεται στον συνεπέστερο εντολοδέκτη των σχολαρχών.

·       Το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή  την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων σε Πρότυπα-Πειραματικά και «σχολεία δεύτερης και τρίτης ταχύτητας» με βασικά «εργαλεία» του: τον σύμβουλο-επιθεωρητή, τον επόπτη ποιότητας, την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, την ποσοτικοποίηση της σχολικής επίδοσης μαθητών και εκπαιδευτικών,  την επαναφορά του απαρχαιωμένου-σκοταδιστικού χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων-αύξηση χαμηλών επιδόσεων των μαθητών στο παρελθόν στο 15% με 17%  και την αποδυνάμωση της υψηλής ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού ανά τάξη από 22 σε 25 μαθητές.

·       Τέλος, από το Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου εξοστρακίζονται τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας, των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλών Τεχνών  και της Θεατρικής Αγωγής και στη θέση τους έρχονται τα Λατινικά, οι Υπολογιστές και τα Θρησκευτικά. Προφανώς η νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική στοχεύει στη διαμόρφωση των σημερινών μαθητών σε μελλοντικούς πολίτες-τεχνοκράτες, πειθήνιους εντολοδέκτες και χειριστές μονοδιάστατων δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα  μειώνει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.

Είναι λοιπόν η ώρα καθένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί να προβληματιστούμε, να αποτιμήσουμε τις παραπάνω διαστάσεις και να συν-διαμορφώσουμε μια νέα οπτική των πραγμάτων συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες όλων των κοινωνικών τάξεων, ώστε τα… ΕΠΙΚΑΙΡΑ-ΠΑΡΑΤΑΙΡΑ να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν για την ελληνική κοινωνία!

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις