Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαφή, εύστοχα και επίκαιρα θέματα στην Κοινωνιολογία

Σαφή, εύστοχα και επίκαιρα θέματα στην Κ...

Γράφει ο Κοινωνιολόγος ΠΕ78, Γιάννης Πατρώνης

Συγχαρητήρια στην ΚΕΕ για τα πολύ εύστοχα, σαφή και επίκαιρα θέματα στο μάθημα της Κοινωνιολογίας. Μια επιστήμη που είναι χρήσιμη, σύγχρονη, επίκαιρη και στη κατεύθυνση της δημιουργικής και κριτικής σκέψης επιβάλλεται να έχει τέτοια θέματα στις εξετάσεις.

Μόνο τέτοια θέματα μπορούν να δείξουν το μέγεθος της. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που διαπιστώνονται μικρά η μεγάλα προβλήματα, ασάφειες, παρανοήσεις, ακυρώσεις θεμάτων και θέματα παγίδες, με διάθεση τιμωρητική για τους υποψηφίους, στο μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα όσο κι αν κάποιοι θα το ευχόντουσαν!

Όσον αφορά την κριτική που ασκήθηκε για το κατά πόσο θα θέματα αυτά ή αν μέσα από αυτά προάγεται η κριτική σκέψη, η απάντηση έχει δοθεί και θα συνεχίσει να δίνεται μέσα από την καθημερινή διδασκαλία και τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χιλιάδες κοινωνικοί επιστήμονες (νομικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι) στα σχολεία της χώρας προκειμένου οι μαθητές όχι να αποστηθίσουν όπως γίνεται συνήθως με την μέθοδο της παπαγαλίας, τις έννοιες και τις ενότητες του βιβλίου αλλά προπάντων να τις κατανοήσουν, να τις συνδέσουν με την καθημερινότητα της κοινωνίας στην οποία ζουν, να τις ερμηνεύουν και να τις εφαρμόζουν μέσα από παραδείγματα, ακόμα να τις αμφισβητούν και να θέτουν τις δικές τους ιδέες, κάτι που αμφιβάλλω αν γίνεται σε άλλα μαθήματα.

Ίσως γι’ αυτό αγάπησαν το μάθημα οι μαθητές, γιατί ξεχώρισε, διέφερε από την διδασκαλία του, την σύγχρονη οπτική του και το ότι άγγιξε εποικοδομητικά θέματα. Κοινή διαπίστωση της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ και χρόνια ότι αυτού του είδους τα θέματα χρειάζεται ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων, τέτοια μαθήματα χρειάζεται η ελληνική εκπαίδευση, μαθήματα που θα αγαπηθούν από την σχολική κοινότητα.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις