Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Άμεσα μέτρα για να μη καταρρεύσει τουρισμός-απασχόληση

Άμεσα μέτρα για να μη καταρρεύσει τουρισ...

Του Μάκη Μπαλαούρα, μέλους της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ   

Ο τουρισμός υπό τη στενή έννοια (καταλύματα-επισιτισμός) παράγει το 13% του ΑΕΠ, ενώ με τους πολλαπλασιαστές φτάνει το 30%. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στον τομέα αποτελούν 11% - 26% της συνολικής απασχόλησης. Δηλαδή, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας, από έναν κλάδο εξαιρετικά ευαίσθητο σε γεωπολιτικές διεθνείς ή περιφερειακές εξελίξεις.

 Εξ αιτίας αυτής της εξάρτησης, πολλοί μιλούν για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού προτύπου.  Διαπίστωση σωστή, αλλά έρχεται αργά, επειδή η κυρίαρχη οικονομία και πολιτική βολεύονταν στα εύκολα.

 Δεδομένης όμως αυτής της κατάστασης, ο τουρισμός έχει καταστεί ο νευραλγικός κλάδος της οικονομίας μας και σε αυτή τη πραγματικότητα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σωθεί, συμπαρασύροντας πλήρως οικονομία, εργαζόμενους και κοινωνία, λόγω της ιδιαιτερότητας της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται σε υπηρεσίες και τουρισμό.

Απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ

  Μόλις 18 ώρες πριν το  άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ανακοινωθήκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθιστώντας  ξενοδόχους και εργαζόμενους όμηρους της απουσίας στοιχειώδους σχεδιασμού της κυβερνητικής ανικανότητας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο στον τουριστικό κλάδο και για αυτό δίνει ψίχουλα. Τα 24 εκατομμύρια για διαφημιστική καμπάνια, για ένα τομέα που φέρνει δισεκατομμύρια, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.  

Χρεοκοπία- εκτίναξη ανεργίας

  Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών, έδειξε ότι το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και το 52% εποχικής θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία. Ήδη μεγάλα ξενοδοχεία όπως Μεγάλη Βρετανία, King George, Intercontinental ανακοίνωσαν ότι είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξουν!!.  

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Μαρίας Καραμεσίνη, αν συνεχιστεί η σημερινή απουσία πολιτικής και μέτρων στήριξης του τομέα, μπορεί μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε άλλες 400.000 λιγότερες προσλήψεις και να χαθούν επιπλέον 150.000 νέες θέσεις εργασίας, με δραματικές συνέπειες στην ανεργία.  Εάν προσθέσουμε απώλειες εργαζόμενων τουριστικών γραφείων-ναυτικών ακτοπλοΐας-ξεναγών-οδηγών-πωλητών τουριστικών καταστημάτων-οικοδομικά επαγγέλματα, τότε τα μεγέθη γίνονται εφιαλτικά.

  Από τις 29 χώρες που "ανοίγουμε τα σύνορα" για τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα-Θεσσαλονίκη, απουσιάζουν μέχρι νεοτέρας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων, 4 σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας: Βρετανία-ΗΠΑ-Ιταλία-Γαλλία, με πάνω από 5 δισ. δαπάνη.

   Η Γερμανία, που δώσαμε άδεια, απαγόρευσε πτήσεις εξωτερικού, τουλάχιστον έως 15 Ιουνίου, επικαλούμενη την προστασία των πολιτών, ενθαρρύνοντας τον εσωτερικό τουρισμό της. Παράλληλα, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων υποστηρίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει εξωραϊσμένη εικόνα υγειονομικής κατάστασης, το ποσοστό των τεστ είναι γελοίο, σκοπεύοντας στην προσέλκυση τουριστικής πελατείας»! Οι κάτοικοι των βασικών χωρών προέλευσης τουριστών, εμφανίζονται απρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω ψυχολογίας ή φόβου μείωσης εισοδήματος. Ήδη ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και χώρας) διαμορφώθηκε τον Μάιο στις - 19,5 μονάδες. Με τους Έλληνες πιο απαισιόδοξους, 60% αναμένουν επιδείνωση…

Επιπλέον, δε θα ρισκάρουν να επισκεφθούν μια χώρα χωρίς πολλά διαγνωσμένα κρούσματα κοροναϊού, αλλά με τεράστιες ελλείψεις στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, αναπνευστήρες, κλίνες ΜΕΘ, ανεπαρκή τεστ….  

Κυβερνητικά μέτρα σταγόνα στον ωκεανό

Στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι κατά 95% εισερχόμενος, ο εσωτερικός τουρισμός είναι πολύ μικρός. Αντίθετα, σε Ιταλία-Ισπανία-Γαλλία-Γερμανία είναι περίπου 40-50% της τουριστικής δραστηριότητας. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος η ύφεση στην Ευρώπη θα κυμανθεί στο 6-7%, ενώ η Ελλάδα πρωταθλήτρια, πάνω από 10%.

  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αστείο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, 30 εκατ. από τα 15 εκατ. πέρσι! Τα λεφτά πήγαν αλλού.…  

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», παρουσίασε μέτρα εμπροσθοβαρή, καλύπτοντας και τις τουριστικές επιχειρήσεις, προτείνοντας πακέτο 3 δισ. ως μη επιστρεπτέα ενίσχυση, επιδοματική στήριξη μικρής-μεσαίας επιχειρηματικότητας, ελαφρύνσεις ΦΠΑ, μείωση προκαταβολής φόρου, ενίσχυση μισθολογικού-ασφαλιστικού κόστους, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχουν μειώσεις εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: 700 εκ. € στήριξη μέσω κοινωνικού τουρισμού

  Δεδομένου, ότι πέρσι το 51% των Ελλήνων δε πήγε διακοπές, προτείνουμε 700 εκ. € για να  πάνε 5 μέρες διακοπές 3 εκατομμύρια πολίτες, επιδότηση ανάλογα με το εισόδημα, κάτι που θα είναι ψυχική ανακούφιση στους πολίτες, με πολλαπλά οικονομικά-κοινωνικά οφέλη, συμβάλλοντας στη συγκράτηση της ανεργίας και στη διατήρηση εν ζωή των επιχειρήσεων τουρισμού-εστίασης και του μεγάλου πλέγματος επιχειρήσεων που διασυνδέονται ως προμηθευτές προϊόντων ή πάροχοι υπηρεσιών.  

Με τα 700 εκ. κρατική δαπάνη, θα έχουμε πολλαπλασιαστική αύξηση προϊόντος 2,5 δισ. Αν υπολογιστούν άμεσοι-έμμεσοι φόροι-εισφορές, επί των 2,5 δισ. τότε καλύπτεται πλήρως η κρατική δαπάνη.

 Όπως είπαμε στην αρχή, πρέπει να δοθεί έμφαση στη μεταποίηση, σε καινοτόμες παραγωγικές δραστηριότητες, στη τεχνολογία και στην πρωτογενή παραγωγή όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο τουρισμός μπορεί να γίνει μοχλός γι’ αυτό, αν συνδεθεί με την εγχώρια παραγωγή σε ποιοτικές κατευθύνσεις. 

                              

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις