Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Ακτινογραφία» στην οικονομική ζημιά της Δυτικής Ελλάδας λόγω κορωνοϊού

«Ακτινογραφία» στην οικονομική ζημιά της...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η πρωτοβουλία για τη συλλογή στοιχείων άμεσα

Μία ακτινογραφία στην οικονομική κατάσταση των οικονομικών επιχειρήσεων θα προσπαθήσουν να κάνουν τα επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο 10ου Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας αλλά και το Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Οργανώνεται ένα παρατηρητήριο των αποτελεσμάτων που έφερε σε οικονομικό επίπεδο, η κρίση του κορωνοϊού, βασισμένο σε μετρήσεις και σύγχρονες επίσημες μεθόδους.

Αυτό ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης, σε συνέντευξη που έδωσαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και εξήγησαν πώς μέσα από μία πλατφόρμα θα παρατηρηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος να συγκεντρωθούν εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία από τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να ληφθούν στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης αλλά και αποφάσεις. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα online ερωτηματολόγιο.

Κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε- Απαραίτητη η ανταπόκριση επιχειρήσεων και λογιστών

Στη διαδικασία καλούνται να συμμετέχουν και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ενώ οι στοχευμένες δράσεις που θα στηρίζονται και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής είναι το ζητούμενο. Αυτό που επιδιώκεται είναι η γνώση και η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης κάθε επιχείρησης.

Όπως τόνισαν όλοι οι πρόεδροι, μέχρι τώρα όλες οι ενέργειες σε τέτοιο επίπεδο είχαν απολογιστικό χαρακτήρα ενώ αυτή τη φορά, υπάρχει ένα χρήσιμο εργαλείο- που θα συνεχίσει τη λειτουργία του και μετά την κρίση- έτσι ώστε να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για όσο το δυνατόν πιο σωστό σχεδιασμό και σωστές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Τονίστηκε ότι για την επιτυχία της προσπάθειας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων και το να ανταποκριθούν στο κάλεσμα οι επιχειρηματίες. Για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να συμμετέχουν από 70- έως 100 επιχειρήσεις ενώ το αν θα υπάρχουν στοιχεία και ανά Περιφερειακή ενότητα, εξαρτάται επίσης από την ανταπόκριση.

15νθήμερο ερωτηματολόγιο

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα απλό ερωτηματολόγιο, τα στοιχεία από το οποίο θα αναλύονται άμεσα, με σκοπό να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό μέτρων στήριξη τους.

Σε ερώτηση του thebest.gr για το αν καθυστέρησε να παρθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, δεδομένου ότι εδώ και τρεις μήνες οι επιχειρήσεις ψυχορραγούν και είναι έτοιμες να βάλουν οριστικό λουκέτο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, και τα προηγούμενα χρόνια, προσπάθειες για online αναλύσεις δεν προχώρησαν. Παρόλα αυτά στη Δυτική Ελλάδα η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Μάρτιο όταν ζητήθηκαν τα στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις από την ακύρωση του πατρινού καρναβαλιού.

«Η συμμετοχή των λογιστών στο συγκεκριμένο εγχείρημα είναι απαραίτητη. Ο φόρτος εργασίας όμως που είχαν όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρέθηκαν οι επιχειρήσεις δεν επέτρεπε τη συμμετοχή τους» ανέφερε, ενώ ο κ. Προδρομίδης τόνισε ότι οι λογιστές αποτελούν τους βασικούς παίχτες στην όλη διαδικασία.

Όπως τονίστηκε, παρά την καθυστέρηση σε ένα με δύο μήνες θα είναι εφικτό να υπάρχει μία εικόνα για την κατάσταση των επιχειρήσεων, το τελευταίο 15νθήμερο, με την ανάλυση των στοιχείων να απαιτούν πέντε μέρες.

Το βλέμμα στην επόμενη ημέρα  

«Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για το μέλλον καθώς κανείς δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτό που ήρθε. Το γεγονός  ότι στην Ελλάδα δεν συνέβη αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες, με τον μεγάλο αριθμό νεκρών, μας οδήγησε στο να στρέψουμε γρήγορα το βλέμμα στις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, πράγμα που ίσως είναι άδικο για την κυβέρνηση.

Εάν δεν δοθούν χρήματα από την Ευρώπη, δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον καθώς πολλές επιχειρήσεις μηδένισαν ή θα μηδενίσουν. Βρισκόμαστε πράγματι σε αχαρτογράφητα νερά. Όμως ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει μάθει στα δύσκολα και είναι ο ήρωας της σύγχρονης εποχής» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριο Αχαΐας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητήριου 10ου Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας αλλά και το Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Και ο Πρόδρομος Προδρομίδης, στέλεχος Κέντρου Προγραμαμτισμού και οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μίλησαν για την πρωτοβουλία και τη χρησιμότητα της.

 

Τα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το Επιμελητήριο Αχαϊας

Να σημειώσουμε επίσης ότι το Επιμελητήριο Αχαϊας απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς Ιωάννη Τσακίρη και Νικόλαο Παπαθανάση καθώς και προς τον Υπουργό Οινονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γεώργιο Ζαββό προτείνοντας σειρά μέτρων. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις