Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σερβία: Έκθεση φωτογραφίας για τη Μελίνα Μερκούρη στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Βελιγράδι

Σερβία: Έκθεση φωτογραφίας για τη Μελίνα...

Από 21/3 έως 8/4

Έκθεση φωτογραφιών, αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζει από 21/3 έως και 8/4 του τρέχοντος έτους, η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η έκθεση «Γεννήθηκα Ελληνίδα οργανώνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και πολιτικού.

Αποτελείται από φωτογραφίες και αναδεικνύει στιγμές από την καλλιτεχνική διαδρομή της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και από την αγωνιστική της δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), την κοινοβουλευτική και κυβερνητική παρουσία της ως υπουργού Πολιτισμού, τις δεκαετίες του '80 και του ΄90, όταν αγωνιζόταν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Με την πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη καθιερώθηκε το 1985, ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Ο τίτλος αυτός, για τον οποίο πρόσφατα υπέβαλε υποψηφιότητα και το Βελιγράδι, απονέμεται και σήμερα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.

Παράλληλα με την έκθεση, θα οργανωθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Γιουγκοσλάβικη Ταινιοθήκη (Jugoslovenska kinoteka, Kosovska 11), το οποίο θα εγκαινιάσει η Νατάσα Μάρκοβιτς, επιμελήτρια της αυτοβιογραφίας "Γεννήθηκα Ελληνίδα" που εξέδωσε, μεταφρασμένη στα σερβικά, ο εκδοτικός οίκος "Plavi Jahac". Θα προβληθούν ταινίες μεγάλου μήκους και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη.

Η έκθεση οργανώνεται με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, το οποίο έχει παραχωρήσει το φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture