Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η λάσπη εναντίον των φαρμακοποιών την ώρα της μάχης

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η λάσπη εναντί...

Της Γεωργίας Καρλή, Φαρμακοποιού - Μέλους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας

Οι ιδιώτες φαρμακοποιοί, μαζί με τους υπόλοιπους Επαγγελματίες Υγείας εκτελούν έναν πολύ υπεύθυνο και χρήσιμο υγειονομικό έργο υποστηρίζοντας το τιτάνιο έργο των κρατικών και ιδιωτικών δομών υγείας ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, σε πολλές περιπτώσεις πριν από το ιατρικό προσωπικό, καθώς είμαστε οι πρώτοι που θα συμβουλευτεί αυτός που εμφανίζει συμπτώματα που μοιάζουν ή είναι COVID-19 κάνοντας όλη την απαιτούμενη διαδικασία προκειμένου να συμβουλευτεί τον γιατρό του για την διαφοροδιάγνωση. Στην πραγματικότητα και σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση επαναλαμβάνουμε το έργο που καθημερινά προσφέρουμε ούτως ή άλλως.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου λαϊκισμού που βιώνουμε διαφόρων ανεύθυνο-υπεύθυνων με δημόσια προβολή και αναγνωρισιμότητα, άνθρωποι μη σχετικοί, διαχειρίζονται αποσπασματικά πληροφορίες τις οποίες διακινούν μέσω των social media, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις στους ακόλουθούς τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστού αθλητή ο οποίος, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις, σχολίαζε συγκρίνοντας τιμές διαφορετικών αντισηπτικών προϊόντων κομπάζοντας ότι ανακάλυψε μεγάλη κομπίνα σχετικά με τα αντισηπτικά που αγόρασε και την δημοσιοποίησε μέσω instagram, υποστηρίζοντας μάλιστα πως "ο φαρμακοποιός θέλει καταγγελία";.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πως ακριβώς την επόμενη ημέρα ο ίδιος αθλητής διαφήμιζε γνωστή εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών που πωλούνται μέσω των φαρμακείων τα οποία τόσο έντονα κατηγορεί και μάλιστα χωρίς στοιχεία και λόγω βασικής άγνοιας.

Φυσικά αυτό δε είναι μοναδικό φαινόμενο και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε ίσως νααντιμετωπίζεται με δημόσιες καταγγελίες ονομαστικές ώστε να σταματήσουν αυτό το ανέξοδο παιγνίδι οι λογιό λογιό ανευθυνο-υπεύθυνοι. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες πρακτικές δεν μας πτοούν καθώς είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο καθήκον μας. Άλλωστε ο φαρμακοποιός λαμβάνει την αναγνώριση από τους πολίτες καθημερινά, αδιαφορώντας για celebrities και ευκαιριακούς πολιτικάντηδες.

Με αφορμή αυτό, αλλά και άλλα ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά, πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες πως αυτή την περίοδο υπάρχει τεράστια ζήτηση σε πρώτες ύλες με αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση σε όλες τις βαθμίδες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο φαρμακοποιός βρίσκεται στο 3ο ή 4ο επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και επομένως είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται. Επιπλέον υπόκειται σε ουσιαστικούς ελέγχους και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα παραστατικά σε όποιον ελεγκτικό μηχανισμό τα χρειάζεται για την απόδειξη τήρησης του νόμου.

Ενδεικτικά αναφέρω πως το λίτρο καθαρού οινοπνεύματος το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων έχει 67 ευρώ Λ.Τ. . Όλα τα αντισηπτικά που πωλούνται ή φτιάχνονται από τα φαρμακεία είναι σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (καταστρέφουν βακτήρια, ιούς και σπόρια) με βάση την αιθανόλη 80% (ή την ισοπροπανόλη 75%), τα οποία περιέχουν επίσης γλυκερίνη (με στόχο την ενυδάτωση των χεριών) και υπεροξείδιο του υδρογόνου (καταστρέφει μικροβιακά σπόρια).

Παρενθετικά αναφέρεται ότι τα αιθανολικά διαλύματα 95% (καθαρό οινόπνευμα) γενικά δεν συνιστώνται για αντισηψία, διότι:

α) αυξάνουν το κόστος και την σπατάλη πρώτων υλών,

β) ξηραίνουν το δέρμα, καθώς είναι υγροσκοπικά και

γ) έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα ως βιοκτόνα, διότι ο βασικός μηχανισμός δράσης τους (μετουσίωση πρωτεϊνών) απαιτεί την παρουσία ύδατος.

Όλα τα υπόλοιπα (τζελ από εμπορικά καταστήματα), πρέπει να ελέγχονται από τους καταναλωτές για το ποσοστό αλκοόλης που περιέχουν καθώς δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 75% για να είναι αποτελεσματικά και φυσικά δεν έχουν το ίδιο κόστος πρώτων υλών.

80% Οι πληρωμές μας από τον ΕΟΠΥΥ.

Όσο κορυφώνεται η κρίση της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μέτρα από το κράτος που θα αποδίδουν λιγότερα από αυτά που χρωστάει στα φαρμακεία από τις εκτελεσμένες συνταγές του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με αυτό υπήρξε ήδη Π.Ν.Π.. Αυτός ο ενιαίος και οριζόντιος τρόπος αντιμετώπισης των μικρών και μεγάλων φαρμακείων από την Κυβέρνηση είναι άδικος και ουσιαστικά στερεί από τα μικρά φαρμακεία τη δυνατότητα επιβίωσης τους, θέτοντας εκ των πράγματων την διάσταση των διαφορετικών προβλημάτων μεταξύ των μεγάλων και των μικρών ιδιωτικών φαρμακείων.

Τα μεγάλα φαρμακεία δεν έχουν τα ίδια προβλήματα εσόδων με τα μικρά και μια κακή διαχείριση αυτήν την περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο των μικρών φαρμακείων.

Δεν είναι τυχαίο αυτό το 80% των πληρωμών μας καθώς εξασφαλίζει κυρίως τα συμφέροντα των προμηθευτών, των ιδιωτικών και συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης και διαχωρισμού βάσει εισοδήματος των μικρών και μεσαίων φαρμακείων από τα μεγάλα, καθώς το πιθανό κλείσιμο τους μετά την κρίση δεν επηρεάζει μόνο την αγορά φαρμάκου αλλά σημαίνει και άνοιγμα μιας τεράστιας "τρύπας" στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας.

Αν και το ελληνικό κράτος προέβλεψε και η ελληνική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε με την απόφαση του Σ.τ.Ε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στην λειτουργία μεγάλων εταιρικών φαρμακείων που οι ιδιοκτήτες τους είναι και μεγαλομέτοχοι σε αποθήκες, είτε ιδιωτικές είτε συνεταιριστικές και παράλληλα κατέχουν ρόλο εκπροσώπου σε Συλλόγους φαρμακοποιών, προσπαθώντας να προβλέψει τέτοιες ανισότητες στον κλάδο μας.

Επομένως ο κίνδυνος με την απόφαση της κυβέρνησης για πληρωμή μας κατά 80%, ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του κάθε μικρού και μεσαίου φαρμακείου και θα πρέπει αλλάξει άμεσα και να ασκηθεί υπεύθυνη πολιτική από την κυβέρνηση για να γίνει τίμια κατανομή βαρών, για την στήριξη του συστήματος σε αυτή την κρίσιμη ώρα.

Το φαρμακείο της γειτονιάς, του χωριού, του απομακρυσμένου νησιού είναι απαραίτητο και για τους πολίτες μπορεί να είναι και η μοναδική πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που διαθέτουν.

Αυτήν την περίοδο που ο κλάδος μας πρέπει να αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω την προσφοράς και του ρόλου του, πρέπει να σταματήσει η αυτοπεριθωριοποίηση μας λόγω της στάσης των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Ήδη μετράμε τραύματα ως εικόνα στην κοινωνία με την αντίδραση και την άρνηση διάθεσης δωρεάν των Φ.Υ.Κ από τα φαρμακεία μας. Ας προσπαθήσουμε να αυτοβελτιωθούμε ως επιστήμονες, ως επαγγελματίες Υγείας και ως τμήμα της Π.Φ.Υ προς την κοινωνία που τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ μας χρειάζεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις