Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κοινωνική μας ευθύνη να διαθέτουμε τα φάρμακα σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Κοινωνική μας ευθύνη να διαθέτουμε τα φά...

Των Γεωργίας Καρλή και Γεώργιου Σύρου, φαρμακοποιών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

χτες πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας που θεωρητικά είχε σκοπό να ενημερώσει τους φαρμακοποιούς για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Συλλογική Σύμβαση που υπεγράφη από το Υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Αντίθετα, όσοι λίγοι συμμετείχαμε, διαπιστώσαμε ότι η Γ.Σ έγινε για λόγους one man show, καθώς η χορήγηση των Φάρμακα Υψηλού Κόστους δεν αφορά Γ.Σ, αλλά υπάρχει μια Συλλογική Σύμβαση που όσοι δεν θέλουν, έχουν δικαίωμα να την αγνοήσουν.

Ούτε να απαντούν σε e-mail ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΞ/ΔΑ σαν να γίνεται δημοσκόπηση, ούτε μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις για μη τήρηση απόφασης Γ.Σ 60 φαρμακοποιών που παρευρέθησαν. Ας εξηγήσουμε λοιπόν εμείς τα αυτονόητα, τα οποία έχουν προκύψει μετά από αντικειμενική μελέτη όλων των επίσημων συμβάσεων και εγγράφων.

Από την στιγμή που υπάρχει Σ.Σ υπογεγραμμένη από τον Π.Φ.Σ και το Υπουργείο Υγείας, κάθε φαρμακείο ανά την επικράτεια καλύπτεται από αυτήν, άσχετα τι θα αποφασίσει μια Γ.Σ, ένα Δ.Σ ή οποιαδήποτε άλλο όργανο τοπικά σε έναν Σύλλογο. Μια Γ.Σ μπορεί μόνο να προτρέψει, όχι να εκφοβίσει με κυρώσεις, να κρυφοεννοεί Πειθαρχικά και φυσικά όχι να φακελώνει επιστήμονες.

Τα ΦΥΚ ανήκουν στα ιδιωτικά φαρμακεία. Η διάθεσή τους από κρατικά φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έγινε για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ήταν μνημονιακή ανάγκη με τις όποιες δυσλειτουργίες, όπως οι “ουρές της ντροπής”. Η χώρα όμως έχει βγει από τα μνημόνια και γι' αυτό η ύλη αυτή μπορεί και δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψει στα φαρμακεία μας. Ο 1ος χρόνος θα είναι χωρίς αμοιβή για όσα φαρμακεία επιλέξουν την διακίνηση των ΦΥΚ. Μετά από αυτό το διάστημα θα υπάρξει αμοιβή για τις υπηρεσίες μας. Δεν είναι σαφές όμως τι θα συμβεί σε όσα φαρμακεία αρνηθούν σήμερα την διάθεση των ΦΥΚ και αν θα μπορούν να συμμετέχουν αν το θελήσουν μετά από 1 χρόνο. Γι' αυτό και είναι τόσο αναγκαίο και κρίσιμο να είμαστε θετικοί σε αυτό το εγχείρημα.

Είμαστε λειτουργοί Δημόσιας Υγείας και ως τέτοιοι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντι στους ασθενείς μας και ιδιαίτερα σε εκείνους τους οποίους αφορά η Σ.Σ δηλ. καρκινοπαθείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι είναι δύσκολο να μετακινούνται από διάφορα σημεία του Νομού προς το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ασθενείς δεν υπάρχουν μόνο στην Πάτρα, υπάρχουν στα χωριά των Καλαβρύτων, στην Κ. Αχαΐα, στην Τριταία, σε μέρη όπου η μετακίνηση είναι δύσκολη έως και αδύνατη για αυτούς. Εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και συνάδελφοι που έχουν σαν μια από τις δραστηριότητες τους την εθελοντική εργασία για την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, αρνήθηκαν αυτήν την παροχή.  Με τέτοιες συμπεριφορές κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ως ανάλγητοι κι έτσι γινόμαστε βορά σε κακοπροαίρετους δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί πια γιατί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας θα πρέπει να έχει αυτή την αρνητική εικόνα στους ασθενείς και τους συμπολίτες μας. Μια εποχή προκάλεσε με απεργίες διαρκείας πολλών εβδομάδων χωρίς φαρμακεία ασφαλείας τα Σάββατα, μια άλλη εποχή με αναστολές πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ πολύ μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, τώρα με εικόνα αναλγησίας απέναντι σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Αν αυτό είναι το φαρμακείο που ονειρεύονται οι συνδικαλιστές του Φαρμ. Συλλόγου Αχαΐας, σίγουρα δεν είναι το φαρμακείο που επιθυμεί ο πολίτης και ο ασθενής της πόλης μας, καθώς θα θεωρεί τον φαρμακοποιό του ως στυγνό επαγγελματία και όχι ως λειτουργό που εμπιστεύεται την υγεία του και την θεραπεία του.

Το φαρμακείο του μέλλοντος αφορά και την εικόνα μας στην κοινωνία που λειτουργούμε και γι' αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε στο διάστημα του 1 χρόνου, όλους αυτούς τους ασθενείς που τους χορηγούνται αυτά τα 36 μόνο φάρμακα, χωρίς άλλες δικαιολογίες και περιστροφές. Ως επιστήμονες φαρμακοποιοί, θα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που μάχονται κάθε μέρα για να ζήσουν το αύριο και θα είναι μεγάλη μας τιμή, έστω και αφιλοκερδώς να τους βγάλουμε από τις "ουρές της ντροπής", των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις