Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο αμίαντος και οι πρωτοβουλίες που εκκρεμούν…

Ο αμίαντος και  οι πρωτοβουλίες  που εκκρεμούν…

Της Ολυμπίας Λόη*

Η αποκατάσταση του χώρου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στην Πάτρα, μιας από τις πρώτες περιπτώσεις υπαγωγής σε καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης, παραμένει ακόμα ανοιχτή.

Η περιβαλλοντική ευθύνη, μέσω της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η μεγάλη καθυστέρηση (άνω της δεκαετίας) οφείλεται για άλλη μια φορά στις παθογένειες του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.

Από το 2008 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτοψία των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Δρεπάνου, με αίτημα την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου,  έχουν περάσει πολλά χρόνια απραξίας και αδράνειας.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες (Εθνική Τράπεζα με 44% και Κτηματική ΑΚΕ με 56%), με διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος, δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τα όρια της νομοθεσίας.

Με την πάροδο τόσων χρόνων και με γνώμονα τη δημόσια υγεία, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επεξεργασίας και αδρανοποίησης του αμιάντου προκειμένου να σταματήσει οριστικά η απελευθέρωση των ινών του στον αέρα και στα υπόγεια νερά.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και υπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων, αίροντας τα στεγανά, ώστε να υιοθετηθεί η βέλτιστη τεχνολογικά και κοινωνικά λύση. 

Σε κάθε περίπτωση το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 24, προβλέπει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης και στη συνέχεια να ανακτήσει το κόστος από τους ιδιοκτήτες. 

Παραμένει απορίας άξιο πως η Εθνική Τράπεζα που θεωρεί ότι: «…Η Τράπεζα και ο Όμιλος πιστεύει ότι η ευθύνη προς το Περιβάλλον και η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελούν θεμελιώδη λίθο σωστής εταιρικής συνεισφοράς των επιχειρήσεων γενικότερα στη σωστή ανάπτυξη της χώρας…», δεν παίρνει πρωτοβουλία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Με μεγάλη σοβαρότητα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα θέματα αμιαντούχων υλικών που έχουν εντοπιστεί στην Πάτρα και να δοθούν λύσεις άμεσα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της μετατροπής των πρώην εγκαταστάσεων ΑΣΟ σε εκθεσιακό χώρο, όπου στην προκήρυξη περιλαμβάνονται οι εργασίες αποξήλωσης και διαχείρισης της υπάρχουσας επικάλυψης από elenit και κάθε άλλου υλικού αμιάντου που υπάρχει στο υφιστάμενο κτίριο.

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας- μηχανικός και αναπληρώτρια Τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις