Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι τέθηκε υποψήφιο για 12 βραβεία Σεζάρ

To «Κατηγορώ» του Ρομάν Πολάνσκι τέθηκε ...

Αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις για την υποψηφιότητα του Πολάνσκι

Η ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων των σημαντικότερων βραβείων της Γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, των Σεζάρ (των Γαλλικών Όσκαρ) έφερε, όπως αναμενόταν, την ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι «Κατηγορώ – J' Accuse», ανάμεσα στις υποψήφιες και μάλιστα με τις περισσότερες συνολικά υποψηφιότητες.

Το «Κατηγορώ» είναι υποψήφιο συνολικά για δώδεκα (12) βραβεία, ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον ίδιο τον 86χρονο Πολάνσκι. Η έξοδος της ταινίας του πριν από μερικούς μήνες στις αίθουσες της Γαλλίας είχε συνοδευτεί από αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων μέχρις ότου να ακουστούν οι πρώτες φωνές που διαμαρτύρονται ότι η Γαλλική ακαδημία κινηματογράφου επιβραβεύει έναν άντρα που «κακοποίησε και βίασε» και πως οι υποψηφιότητες της ταινίας του «σιγάζουν τα θύματά» του, όπως αναφέρει η ανάρτηση του flix.gr.

O βραβευμένος και με Όσκαρ σκηνοθεσίας Roman Polanski για τον συγκινητικό «Πιανίστα» με τον Έντριεν Μπρόντι, κατηγορείται στην Αμερική για μία παλιά υπόθεση από τα χρόνια του ’70 και πιο συγκεκριμένα για τον βιασμό της Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977, ενώ φέτος στη Γαλλία, η ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ τον κατηγόρησε ότι την βίασε το 1975 στο σαλέ του στην Ελβετία, όταν η ίδια ήταν 18 ετών. Ο Ρομάν Πολάνσκι αρνήθηκε την κατηγορία.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Αλεν Τερζιάν, σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες της ταινίας «J’ Accuse» με πρωταγωνιστή τον πολύ καλό Ζαν Ντιζαρντέν, και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της Ακαδημίας να «παίρνει θέσεις επί της ηθικής» δίνοντας το ελεύθερο στα μέλη της Κινηματογραφικής Ακαδημίας να ψηφίσουν για την καλύτερη ταινία και όχι για τον καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με το flix.gr, πως η 45η  απονομή των βραβείων Σεζάρ - César Awards, θα είναι αναμφίβολα περιπετειώδης ειδικά αφού ανάμεσα στις υποψήφιες για το Σεζάρ γυναικείου ρόλου είναι και η Αντέλ Ενέλ, η οποία φέτος επίσης κατηγόρησε τον σκηνοθέτη Κριστόφ Ρουτζιά ότι την κακοποίησε στα γυρίσματα μιας ταινίας του, όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών.

*Το «Κατηγορώ…!» που παίχθηκε με επιτυχία από την Πρωτοχρονιά του 2020 και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, έχει ξεπεράσει κατά την προβολή του στις Ελληνικές αίθουσες τα 30.000 εισιτήρια.

Στην ταινία παίζει και η σύζυγος του Πολάνσκι, Εμανουέλ Σενιέ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture