Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Με τη «δική μας» Βασιλική Καραγιάννη η «Νυχτερίδα» σε sixties style για τα 80 χρόνια της Λυρικής

Με τη «δική μας» Βασιλική Καραγιάννη η «...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Χορός μεταμφιεσμένων και παρεξηγήσεις δεσπόζουν στην αγαπημένη οπερέτα του Στράους που κάνει πρεμιέρα 7/2 στο Νιάρχος

Την «καμαριέρα Αντέλα» θα υποδυθεί η περιζήτητη και κοσμογυρισμένη πατρινή σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη, στην επετειακή οπερέτα «Νυχτερίδα» που θα γιορτάσει τα 80 χρόνια της Λυρικής στο Ιδρυμα Νιάρχος στις 7, 8, 9, 16, 19, 22, 23  Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου. Βιεννέζικης προέλευσης, το διάσημο έργο του Στράους, του λεγόμενου «βασιλιά του βαλς», θα παιχθεί σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη θυμίζοντας στον κόσμο πως έτσι ξεκίνησε η πορεία του κορυφαίου μας μελοδραματικού θεάτρου.

Ολα ξεκινούν από μια φάρσα: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να «ανταποδώσει» κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες ανεβάζουν το κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Η ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη –η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια– μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60. Έχοντας ξαναδουλέψει τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει το πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη Ορλόφσκι το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967, παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Στην τρίτη πράξη, το ξημέρωμα της επομένης βρίσκει τους ήρωες του έργου στα κρατητήρια. Η μεταφορά στα «καθ’ ημάς» είναι μια διαδικασία απολύτως συνυφασμένη με το ελαφρό μουσικό θέατρο παγκοσμίως.

Επί σκηνής, πέραν της πατρινής υψιφώνου Βασιλικής Καραγιάννη, θα απολαύσουμε νεότερους και καταξιωμένους Έλληνες μονωδούς, όπως τους Δημήτρη Πακσόγλου, Νίκο Κοτενίδη, Γιάννη Καλύβα, Ελένη Καλένος, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμη Μπόγρη, Ταξιαρχούλα Κανάτη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Βασίλη Καβάγια, Χρήστο Κεχρή κ.ά. Τη μετάφραση του λιμπρέτου στα ελληνικά υπογράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος, τα σκηνικά υπογράφει ο Σωτήρης Στέλιος, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη χορογραφία η Μαρία Κουσουνή και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Τη χορωδία διευθύνει ο για χρόνια συμπολίτης μας μαέστρος Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View