Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πάτρα: Στο "κυνήγι" εμβολίων κατά της γρίπης

Πάτρα: Στο "κυνήγι" εμβολίων κ...

Ελλείψεις και σε άλλα σκευάσματα αναφέρει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών


Έλλειψη εμβολίων κατά του ιού της γρίπης παρατηρείται στην Πάτρα. Όπως αναφέρει η  Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών η έλλειψη αυτή είναι εκτεταμένη , ενώ το ίδιο συμβαίνει και με μία σειρά άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η έλλειψη φαρμάκων  διαμορφώνεται από την επιλογή των φαρμακευτικών εταιρειών να προωθούν τα σκευάσματά τους στην ακριβή αγορά της Ευρώπης και όχι στην Ελληνική που έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο. Το θέμα έχει θέσει επανειλημμένες φορές ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος καθώς ο φαρμακευτικός κλάδος βρίσκεται σε καθημερινή αναζήτηση σκευασμάτων για την κάλυψη των πελατών του. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι εάν το ελληνικό φαρμακευτικό τιμολόγιο δεν γίνει ανταγωνιστικό το πρόβλημα θα ενταθεί επικίνδυνα.

Την επισήμανση αυτή κάνει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου. «Η φαρμακευτική πολιτική αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην πρόσβαση του πληθυσμού στα φάρμακα. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οσο περνάει ο καιρός και δεν λαμβάνονται μέτρα τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν όλο και περισσότερο. Κατά προτεραιότητα και με επείγουσες διαδικασίες θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα».

 

 

Ως μείζον πρόβλημα και άκρως απειλητικό για τη δημόσια υγεία η κ. Μαστοράκου αναδεικνύει και την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω του ότι στη χώρα μας η χορήγησή τους δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνον με συνταγή γιατρού. Η πλειονότητα των πολιτών λαμβάνει αντιβιοτικά αυθαίρετα, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την υγεία τους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 68% των πολιτών στην Ελλάδα έχει λάβει αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο, ενώ στο 71% των περιπτώσεων ήταν για κοινό κρυολόγημα και για συμπτώματα όπως πονόλαιμο, συνάχι ή χαμηλό πυρετό, για τα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά και τα οποία συνήθως εξαφανίζονται σε λίγα 24ωρα. «Με την υπερκατανάλωση αυτή έχουμε ακυρώσει ένα σοβαρό όπλο καθώς και φυσικά πολλά μικρόβια έχουν αναπτύξει αντοχή έναντι αυτού» τονίζει η κ. Μαστοράκου. Είναι ενδεικτικό ότι στο 40% των ασθενών που έχουν προσβληθεί από πνευμονιόκοκκο, η θεραπεία με πενικιλίνη δεν είναι αποτελεσματική, ενώ 15% των ασθενών με ουρολοίμωξη δεν θα θεραπευτούν εάν τους χορηγηθούν κινολόνες.

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being