Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Επτά κρασιά για τις γιορτές

Επτά κρασιά για τις γιορτές

Επιλέγει η Φοή Ανδριάνα, WSET Level 3 Wines Certified

Τι θα ήταν το τραπέζι των γιορτών χωρίς ένα «μεγάλο» κρασί να το συνοδεύει; Μάλλον «κουτσό» με μισή την  απόλαυση, και όταν λέμε μεγάλο εννοούμε διαφορετικό από το καθημερινό, είτε παλαιωμένο, είτε σπάνιο, είτε από ένα γαλλικό  Château ή και συλλεκτικό γιατί όχι;

Ναι, είναι μια πολυτέλεια αλλά το αξίζουν οι γιορτινές ημέρες που έρχονται και κυρίως  τα τραπέζια που θα μοιραστούμε με τους αγαπημένους και τους φίλους μας.

Το κρασί σαν εκείνη την παλιά διαφήμιση μας φέρνει πιο κοντά !! και εγγράφεται στην μνήμη μας  μαζί με τις αναμνήσεις μας.

Επτά λοιπόν κρασιά, τέσσερα ελληνικά και τρία γαλλικά από τις δικές μου αναμνήσεις μάλλον σαν προτροπή να βάλουμε στα ποτήρια μας κάτι ανάλογο από τον πλούτο των ελληνικών και γαλλικών κρασιών.

Χρόνια μας πολλά!

ΕΛΛΑΔΑ - NEMEA

Le Sang de la Pierre – ΝΕΜΕΑ AIVALIS WINERY

«Το αίμα της πέτρας», δόθηκε αυτό το όνομα στο κρασί γιατί καθώς μου διηγήθηκε ο γιός του Χρήστου Αϊβαλή, ο Σωτήρης Αϊβαλής του οποίου είναι και δημιούργημα του, έσταξε πάνω σε μια πέτρα μια σταγόνα κρασί και την έβαψε σαν αίμα.

Προέρχεται από  αμπελώνα με Αγιωργίτικο πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης από το αμπελοτόπι Τραγάνες με πορφυρό χρώμα και εκρηκτικά αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, ξηρών καρπών, βανίλιας, πιπεριού και σοκολάτας, πλούσιο, με τανίνες σε αρμονία με την οξύτητα του, να του χαρίζουν αρκετά χρόνια ζωής.

Συνοδεύει  αγριογούρουνα σαλμί και κοκκινιστά, αλλαντικά και  πικάντικα καπνιστά  κίτρινα τυριά.

Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 16 - 18 °C

ΣΥΝΟΡΟ – ΣΚΟΥΡΑΣ

Από έναν αμπελώνα που φιλοξενεί και τις τρείς ποικιλίες καλλιεργημένες στην ίδια περιοχή   -Αγιώργιτικο, Gabernet- Sauvignon, Merlot.

Χρειάζεται να το ανοίξετε τουλάχιστον μία  ώρα πριν και αν θέλετε να το μεταγγίσετε σε μια ωραία καράφα.   

«Το χρώμα είναι βαθύ, διαυγές πορφυρό με ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη, γεμάτη πυκνότητα και φρεσκάδα εξαιτίας της φυτικότητας του Cabernet Franc. Ο αρωματικός χαρακτήρας είναι βασισμένος στο ώριμο φρούτο (κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα) μαζί με γλυκά αρώματα σοκολάτας, κανέλας, κέδρου και διακριτικό βαρέλι. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιο εκχύλισμα, αλκοόλ που ισορροπεί την τονισμένη οξύτητα και ώριμες πυκνές τανίνες. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με το φρούτο ακόμη πιο τονισμένο. Η επίγευση έχει διάρκεια, όγκο και πολυπλοκότητα». *

Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 16 - 18 °C

*Η περιγραφή του κρασιού  όπως δίδεται από το οινοποιείο

ΝΑΟΥΣΣΑ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ RESERVE, ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΗΣ 2014 ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

Από Ξινόμαυρο 100% από αμπέλια ηλικίας 88 και πλέον ετών, διαμορφωμένα σε  παραδοσιακό κύπελλο και από τους πιο ψυχρούς αμπελώνες της χώρας.

«Λαμπερό ρουμπινί χρώμα με έντονα ερυθρές ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα, μπαχαρικών, αποξηραμένου δαμάσκηνου και ντομάτας. Γεμάτο στόμα, εξαιρετικής ποιότητας φαινολικό δυναμικό, με ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση. Οίνος με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης». *

*Η περιγραφή του κρασιού όπως δίδεται από το οινοποιείο.

ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ Last Vintage 2011, ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

Το 2011 έδωσε Ξινόμαυρα ώριμα, ισορροπημένα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η εξαιρετική σοδειά ήταν η εικοστή για το Γιανακοχώρι και ονομάζεται Last Vintage από το 2012 το κρασί επιστρέφει ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη».

«Η σοδειά του 2011, τελευταία για το  Γιανακοχώρι, ωρίμανσε για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 & 500 lt. και 6 μήνες στην φιάλη. Εμφιαλώθηκε σε 78.396 φιάλες, 1.236 Magnum, 308 Double Magnum, 20 Jeroboam.

Βαθύ ρουμπινί χρώμα με αρώματα κερασιού, βατόμουρου, γλυκών μπαχαρικών και τόνους  ντομάτας. Στο στόμα στρογγυλό, με γήινους τόνους, ώριμα κόκκινα φρούτα & καπνισμένο βαρέλι, κοκκώδεις τανίνες και γεμάτο σώμα, τελειώνει με απαλή αίσθηση γλυκών μπαχαρικών.» *

*Η περιγραφή του κρασιού  όπως δίδεται από το οινοποιείο

ΓΑΛΛΙΑ- ΜΠΟΡΝΤΩ

Αν μιλάμε για Γαλλικά κρασιά δεν μπορούμε να μην αρχίσουμε από το Μπορντώ, το στέμμα του Γαλλικού κρασιού με τους αμπελώνες  να απλώνονται  στις όχθες των ποταμών Gironde και Dordogne και να είναι οι μεγαλύτεροι της Γαλλίας με περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα και με τις τέσσερις στις πέντε φιάλες να  είναι κόκκινο κρασί. Η έννοια του Château προέρχεται από την περιοχή του Μπορντώ και δεν συνοδεύεται πάντα από αριστοκρατικούς πύργους με κήπους και τάφρους  όπως νομίζουμε, αλλά  εννοεί έναν ιδιόκτητη ,με αμπελώνες οι οποίοι του ανήκουν, να καλλιεργεί και να εμφιαλώνει ο ίδιος  το κρασί του συχνά μέσα στο ίδιο το κτήμα. 

Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται για τους ερυθρούς οίνους είναι, Gabernet- Sauvignon, Merlot,  Gabernet – Franc.

Στην αριστερή όχθη  του Gironde μερικά από τα κτήματα που συναντάμε είναι τα μυθικά Château Haut-Brion, Château Lafit-Rothschild, Château Latour, Château Margaux και Château Mouton -Rothschild και στην δεξιά όχθη του Dordogne τα θρυλικά Château Petrus, Château Cheval- Blanc, Château La Fleur.

Αν όλα τα ανωτέρω κρασιά - θησαυροί χρειάζονται εκατοντάδες η και χιλιάδες ευρώ για να τα απολαύσουμε δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας εκπληκτικά κρασιά με πολύ προσιτές τιμές.

CHÂTEAU DAUGAY 2010 - SAINT - EMILION GRAND CRU

Από αυτήν την περιοχή, 40 χλμ. βορειοδυτικά του Μπορντώ, από τους πρόποδες του λόφου του Saint - Emilion σε ένα Château που όπως τα περισσότερα  χτίσθηκε  τον δέκατο όγδοο αιώνα παράγεται εδώ και οκτώ γενιές το Château – Daugay, Grand - Cru, που σημαίνει διακεκριμένο αμπελοτόπι, με μπλέντ 50% Merlot, 40% Gabernet –Franc και 10% Gabernet- Sauvignon.

Ένα κρασί μέτριων τανινών, υψηλής οξύτητας και με  αρώματα από βιολέτα, κράνμπερι, σταφίδας και καφέ αλλά και με γεμάτο σώμα και επίγευση μακριά για να ταιριάζει με τα γιορτινά πιάτα, σερβιρισμένο στους 16⁰C. 

ΡΟΔΑΝΟΣ, CHÂTEAU de LA CHAIZE - Cuvee Vieilles Vignes, BROUILLY

 

Αν το Μπορντώ είναι το στέμμα του Γαλλικού κρασιού, η Βουργουνδία είναι η βασίλισσα του και ο νότιος αμπελώνας του Mâconnais ο μεγαλύτερος όλων, με την περιοχή του Μποζολέ να έχει κάνει παγκοσμίως γνωστή την περιοχή. Ένα από τα δέκα  Cru του Μποζολέ που επιτρέπεται  να δώσουν το όνομα τους στο κρασί που παράγουν είναι το Brouilly .

Στο  χωριό  ODENAS βρίσκεται το μεγαλύτερο Château της περιοχής Μποζολέ το CHÂTEAU de LA CHAIZE το οποίο κτίστηκε το 1670. Εδώ η ποικιλία σταφυλιού είναι το Gamay, από το οποίο παράγεται το διάσημο Beaujolais Nouveau, αλλά αντίθετα από αυτό που το απολαμβάνουμε φρέσκο, το CHÂTEAU  de LA CHAIZE χρειάζεται  5-10 χρόνια για να αναπτύξει τα αρώματα του και να ενηλικιωθεί για να το απολαύουμε. Από τα πιο παλιά αμπέλια του κτήματος με χρώμα βαθύ ρουμπινί, αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους  αλλά και δαμάσκηνα ανεβάζει εκεί που πρέπει την φήμη της περιοχής. Ταιριάζει με την γαλοπούλα μας  αλλά και με  φτερωτά κυνήγια, δροσισμένο λίγο στους 16°C.

COTES DU RHONE – E. GUIGAL

Από τους πιο γνωστούς  γαλλικούς οίκους κρασιών στην Ελλάδα, και από τους μεγαλύτερους  «negociants» έτσι λέγονται οι επιχειρηματίες του κρασιού στην Γαλλία που  συχνά είναι και παραγωγοί και έμποροι.

Οι αμπελώνες βρίσκονται στην περιοχή του ποταμού Ροδανού και το κρασί  παλαιώνει για 18 μήνες σε μεγάλα βαρέλια. Προέρχεται από τις ποικιλίες Grenache, Mourvedre και Syrah..Απολαμβάνουμε, βαθύ κόκκινο χρώμα, αρώματα πικάντικων μπαχαρικών όπως πιπέρι και μοσχοκάρυδο ,κόκκινα μικρά φρούτα όπως κεράσι , μαλακό και βελούδινο σώμα. Ένα κρασί ευχάριστο αρέσει σχεδόν σε όλους και συνοδεύει  ιδανικά τα πλατώ με τα κίτρινα τυριά μας, απολαύστε το στους 16°C και  κρατήστε το στο κελάρι ή στο ψυγείο σας μέχρι και 5 χρόνια.

 

• Όλα τα κρασιά  προέρχονται από προσωπική κάβα  και μπορείτε να τα βρείτε σε ενημερωμένες κάβες ή στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life