Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα είναι αφιλόξενη για τα Άτομα με Αναπηρίες και η αστυνομία παίρνει μέτρα γι αυτό

Η Πάτρα είναι αφιλόξενη για τα Άτομα με ...

Ημερίδα σήμερα στην Αγορά Αργύρη

«Η Αστυνομία θα συνεργαστεί με τον σύλλογο παραπληγικών, την ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και με φορείς, προκειμένου να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας αυτής της ξεχωριστής ομάδας πολιτών, η οποία είναι μεν ενεργή σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δυστυχώς πολλές φορές αποκλείεται από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, λόγω φυσικών εμποδίων, που εντοπίζονται στο κυκλοφοριακό περιβάλλον του αστικού ιστού».

Αυτά τόνισε, προ ημερών, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, στην προαναγγελτική της σημερινής ημερίδας, συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει μαζί με εκπροσώπους του συλλόγου παραπληγικών και της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία. Σήμερα Παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ;», στην αγορά Αργύρη.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Αστυνομία στο πλαίσιο των συνεργασιών, ο Ν. Σπανουδάκης επεσήμανε, ότι «ήδη έχουμε ζητήσει από τον δήμο να προχωρήσει σε ειδική σήμανση για τις ράμπες πρόσβασης στα πεζοδρόμια, ώστε αυτές να μην αποκλείονται από αυτοκίνητα».

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «αυτές οι ράμπες πρόσβασης πρέπει να έχουν τις απαιτούμενες διαστάσεις, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν, όχι μόνο όσοι κινούνται μα αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και μητέρες με βρέφη, ηλικιωμένοι, καθώς και οι πολίτες, που έχουν προσωρινά κινητικά προβλήματα».

Επίσης, είπε «ότι πρέπει να εξετάσουμε την πρόσβαση και όλους τους δημόσιους χώρους, μη εξαιρουμένου και του κτιρίου με στεγάζει την αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, στην Πάτρα».

Παράλληλα, ο κ. Σπανουδάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το πρόβλημα της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες δεν λύνεται με την επίδοση κλήσεων από την Αστυνομία σε όσους οδηγούς αποκλείουν ράμπες, αλλά χρειάζεται να αλλάξει η κυκλοφοριακή μας παιδεία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και νοτίων Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Λίβανος, σημείωσε ότι «και φέτος, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα και οι φορείς της σε όλη τη χώρα αναδεικνύουν την 3η Δεκέμβρη, την εθνική ημέρα των ατόμων με αναπηρία, ως ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και ενημέρωσης, διατρανώνοντας παράλληλα, το αναφαίρετο δικαίωμα στην ζωή με αξιοπρέπεια».

Στην συνέχεια, η γενική γραμματέας του πανελληνίου συλλόγου παραπληγικών - παράρτημα Αχαΐας, Ειρήνη Καράλη, επεσήμανε ότι «ζωτικός πυλώνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κινητικά αναπήρων, είναι η καθολική τους πρόσβαση σε όλο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, σε όλα τα αγαθά και σε όλες τις υπηρεσίες».

 

Ακόμη, ανέφερε ότι «ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξαμε μηδενιστές και αναγνωρίζουμε τις όποιες προσπάθειες των ιθυνόντων και τα αποτελέσματα αυτών στη βελτίωση της προσβασιμότητας».

Όμως, πρόσθεσε, «ο νομός Αχαΐας, οι πόλεις του, μαζί και η Πάτρα, παραμένουν σε πολύ μεγάλο βαθμό εχθρικοί και μη προσβάσιμοι για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες και θα πρέπει όλοι, από τους συναρμόδιους φορείς έως τους απλούς πολίτες, να πράξουν πολλά ακόμη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις