Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Αγρότες υπέβαλαν αιτήσεις για επιδοτήσεις με πλαστά συμφωνητικά με Μοναστήρια

Δυτική Ελλάδα: Αγρότες υπέβαλαν αιτήσεις...

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ύπαιθρος χώρα

Για “παραμάγαζο”  που στήθηκε τα τελευταία χρόνια, για την παραγωγή πλαστών ιδιωτικών συμφωνητικών με μοναστήρι στην Πελοπόννησο για τη μίσθωση γης σε Καλάβρυτα και Κύθηρα από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Ύπαιθρος χώρα.

Με αυτά τα «μαϊμού» συμφωνητικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, παραγωγοί υπέβαλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, μέσω των ΚΥΔ της περιοχής τους, για να εισπράξουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις ετήσιες επιδοτήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγού που, βάσει της έρευνας, φέρεται να διεκδικεί για φέτος ποσό ύψους 42.000 ευρώ για ανύπαρκτα βοσκοτόπια, σε περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από το σπίτι του.

Κανείς, όμως, εκ των εμπλεκόμενων παραγωγών δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν παγώσει.

Πιο αναλυτικά, από τον διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά το πέρας των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, προέκυψε ότι περίπου 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα είχαν δηλωθεί ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου, η οποία εμφανιζόταν να τα έχει μισθώσει σε δεκάδες αγρότες του Αγρινίου.

Οι εκτάσεις, που μέχρι πέρυσι δηλώνονταν ως κοινοτικοί βοσκότοποι, στα παράλια κυρίως των Κυθήρων, εν ριπή οφθαλμού μετατράπηκαν σε… μοναστηριακή ιδιοκτησία. Κάτι που ούτε η ίδια η Μονή γνώριζε.

 «Μας ήρθε ένα χαρτί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οποίο ζητούσαν να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε νοικιάσει εκτάσεις στα Κύθηρα, τις οποίες έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου», αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου. «Όλες οι εκτάσεις που έχουμε είναι γύρω από τη Μονή. Με αυτές που αναφέρθηκαν δεν έχουμε καμία σχέση, ούτε με αυτούς που φαίνεται να τις μισθώνουν», σημειώνει.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια, μετά τη συνάντηση του Αρχιμανδρίτη με τους αρμοδίους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα συμβόλαια ενοικίασης γης αποδείχτηκαν καθολικά πλαστά, με την υπογραφή του ηγούμενου και τη σφραγίδα της Μονής να έχουν τοποθετηθεί σε αυτά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Η υπόθεση αναμένεται να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Μονή μέσω του δικηγόρου της θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες. Η παρανομία που διαπιστώθηκε για το 2019 οδήγησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξετάσουν και περασμένες χρονιές για αντίστοιχες περιπτώσεις. Φαίνεται πως οι επιτήδειοι δεν ήταν πρωτάρηδες στο «άθλημα», καθώς και για το έτος 2018 η Μονή εμφανίζεται να μισθώνει εκτάσεις, που ουδέποτε είχε στην κατοχή της, αυτήν τη φορά στα Καλάβρυτα.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το γνήσιο της υπογραφής των αγροτών, τόσο για την περίπτωση των Κυθήρων όσο και των Καλαβρύτων, έχει θεωρηθεί μόλις από δύο Κοινοτάρχες του Δήμου Αγρινίου.

Όσον αφορά τα φετινά μισθωτήρια, αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι θεωρήσεις έγιναν την ίδια ημέρα, δηλαδή τη 15η Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα πάντα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.

Η πρώτη σκέψη είναι πως δεκάδες άνθρωποι αποφάσισαν να εξαπατήσουν την Εκκλησία και το Δημόσιο και να καρπωθούν επιδοτήσεις. Αυτό προϋποθέτει, όμως, ότι οι αγρότες γνωρίζονται μεταξύ τους και με τη βοήθεια κάποιων επιτήδειων προχώρησαν εν γνώσει τους στην πλαστογράφηση των εγγράφων.

Όπως έδειξε, όμως, το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι περισσότεροι από τους παραγωγούς δεν είχαν ιδέα ότι στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που υπέβαλαν αναφέρονται ως ενοικιαστές αγροτεμαχίων στα μακρινά Κύθηρα και δικαιούνται, μάλιστα, μεγαλύτερες ενισχύσεις από αυτές που γνωρίζουν.

Η εφημερίδα μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις κάποιων εξ αυτών και εμφανίζονται να λένε πως “δεν είχαν ιδέα”.

Όπως αποκαλύπτει η εν εξελίξει έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έντεκα εκ των παραγωγών, που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουν ήδη αντιμετωπίσει πολυετείς κυρώσεις για το σκάνδαλο της Λεπενού, που είχε αποκαλύψει η «ΥΧ». Να θυμίσουμε ότι ήταν το έτος 2017, όταν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις (ακόμα και άνω του 50%) μεταξύ των δηλωθέντων ζώων και αυτών που τελικά καταγράφηκαν.

Η εφημερίδα ακόμη επισημαίνει πως τα εμπλεκόμενα ΚΥΔ στις υποθέσεις του 2018 και το 2019 είναι αυτά της Ένωσης Αγρινίου και του συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου.

Ο συνεταιρισμός της Νεάπολης, είναι αυτός που ουσιαστικά “διαδέχθηκε” τον συνεταιρισμό “Αχελώος” , που οδηγήθηκε σχετικά πρόσφατα σε χρεοκοπία και εκκαθάριση.

Τοagriniopress.gr , είχε έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου, την περίοδο που έγινε γνωστή η χρεοκοπία του Α.Σ. “Αχελώος” με τον κ. Θωμά Κουτσουπιά να αρνείται πως ήταν πρόεδρος του. 

Η εφημερίδα όμως, προχωρά και ένα βήμα παραπέρα: Με το σημείωμα του εκδότη, γίνεται αναφορά και σε άλλες υποθέσεις, κάνοντας λόγο για “τοπικούς οραματιστές” σε μια ιδιαίτερα παραγωγική περιοχή της χώρας , που όμως έχουν συνδεθεί με πολλά, όπως μεθοδεύσεις σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών, εισαγωγή νέων καλλιεργειών με ασύμφορους όρους, παρανομίες και πρόστιμα για εμπορία ακτινιδίων, ενώ αναφορά γίνεται και στις δυο αυτές υποθέσεις με τις παρανομίες σε δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Το σχετικό ρεπορτάζ της “Υ.Χ.” υπογράφουν οι Γεωργία Μπόχτη και Γιάννης Καρτερός

Η απάντηση της Ένωσης Αγρινίου, έγινε μέσω ανάρτησης στον ιστότοπο της.

Ειδήσεις