Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η γοητευτική και σπαρακτική Μήδεια στο μυσταγωγικό φόντο του Δ. Γεωργαλά

Η γοητευτική και σπαρακτική Μήδεια στο μ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα

Μια παράσταση δυνατή, σε μυσταγωγικό σχεδόν φόντο με την σκηνοθετική υπογραφή του Πατρινού Δημήτρη Γεωργαλά, ανεβαίνει στο θεάτρο Λιθογραφείον στην Πάτρα από χθες Πέμπτη 21 Νοεμβρίου .  Η Τζούλη Σούμα γνωστή τηλεοπτικά από τη σειρά «Δύο Ξένοι «στο ρόλο της Δάφνης,  ενσαρκώνει μια Μήδεια γοητευτική, δυναμική, τρομακτική, θηλυκή, εκδικητική, «βάρβαρη» στην καταγωγή , η οποία καταλήγει βάρβαρη εξαιτίας του έρωτα. «Τι κακός ο έρωτας» λέει .

Με εσωτερική ένταση πρωταρχικά ερμηνεύει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε όλες τις εκφάνσεις της, οι οποίες είναι αντιφατικές και εναλλάσσονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η μάνα που πονά και νιώθει αδύναμη μπροστά στην αποτρόπαια πράξη της θανάτωσης των παιδιών της και την άλλη στιγμή η  προδομένη γυναίκα, που διψά για εκδίκηση. Εκείνη απαρνήθηκε πατέρα και πατρίδα για τον αγαπημένο της Ιάσονα, κι εκείνος την εγκαταλείπει για μια άλλη. Εκείνη είναι ασεβής απέναντι στη βασιλική εξουσία, εκείνος  κάνει γάμο βασιλικό.

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς μέσα από την εξαιρετική μετάφραση του Δημήτρη Χειμωνά παρουσιάζει μια παράσταση στην οποία αναδεικνύονται αρχέγονες συγκρούσεις και μας υπενθυμίζει την αξία της αμφισβήτησης. Της αμφισβήτησης της εξουσίας, της  γυναικείας υποταγής και  «αδυναμίας», της αντίληψης που δεν θέλει τη γυναίκα πολύ σοφή, του θεσμού του γάμου, ενώ την ίδια ώρα ξεσπούν μάχες. Πέρα από την εσωτερική μάχη της Μήδειας λίγο πριν σκοτώσει τα παιδιά της, ξεσπά ο πόλεμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

«Δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

Αλλά και ο πόλεμος ανάμεσα στην καρδιά και τον νου, με τη Μήδεια να σπαράζει γιατί ακολούθησε την πρώτη.

Το "παζλ" των ερμηνειών συνθέτουν επιτυχημένα οι: Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Βασίλης Ψυλλάς, Νίκος Δερτιλής.

Η εξαιρετική μουσική η οποία εντείνει την τραγικότητα, είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, τα κοστούμια του Δημήτρη Ντάσιου, οι φωτισμοί του Βασίλη Αποστολάτου, οι χορογραφίες και η επιμέλεια της κίνησης της Φαίδρας Σούτου.

H παράσταση επαναλαμβάνεται απόψε και αύριο στις 21.30 στο  θέατρο Λιθογραφείο στην Πάτρα. 

 

 Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture