Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Οι επιδόσεις της Πάτρας στις επιχειρήσεις, τις κατασκευές και τον τουρισμό-Που είμαστε ψηλότερα κι από την Αυστρία;

Οι επιδόσεις της Πάτρας στις επιχειρήσει...

Η έκθεση της παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια νέα έκθεση με τίτλο «Doing Business in the European Union 2020: Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία» παρουσιάζει ευρήματα και για την Πάτρα κατατάσσοντάς την μάλιστα, σε κορυφαίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων, καθώς απαιτούνται μόνο τρία βήματα.

Ωστόσο, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στις ρυθμιστικές επιδόσεις για τους άλλους τέσσερις τομείς που αξιολογήθηκαν: τη διεκπεραίωση διαδικασιών για την χορήγηση οικοδομικής άδειας, την ηλεκτροδότηση, την καταχώρηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και την εκτέλεση συμβάσεων.

Για παράδειγμα, ο χρόνος εκδίκασης μιας εμπορικής διαφοράς στο πρωτοδικείο κυμαίνεται από έναν χρόνο και οκτώ μήνες στη Θεσσαλονίκη. Στην Πάτρα, απαιτούνται 1010 ημέρες.

Οι εργολάβοι στη Λάρισα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες άδειες για την κατασκευή μιας αποθήκης και τη σύνδεσή της με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε λιγότερο από 5 μήνες, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Πάτρα, χρειάζονται 209 ημέρες και 16 διαδικασίες.

Στο θέμα της ηλεκτροδότησης, η Πάτρα βαθμολογείται με 88.11, δηλαδή, αρκετά ψηλά για να κατατάσσεται στο top 10 των κρατών μελών της ΕΕ, υψηλότερα ακόμα και από την Αυστρία. Συνολικά, μεταξύ των έξι ελληνικών πόλεων, το να ηλεκτροδοτείται μια επιχείρηση στην Πάτρα, είναι πολύ ευκολότερη υπόθεση απ΄οπουδήποτε αλλού.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2018, οι διακοπές ηλεκτροδότησης στην Πάτρα ήταν τρεις φορές λιγότερο συχνές από ό,τι στην Αλεξανδρούπολη και πέντε φορές μικρότερη σε χρονική διάρκεια, σε σχέση με τη Λάρισα. Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πολύ αξιόπιστο στην Πάτρα, όπου οι πελάτες το 2018 είδαν κατά μέσο όρο 0,7 διακοπές ρεύματος, που διαρκούσαν συνολικά, λιγότερο από 45 λεπτά.

Ως προς την αδειοδότηση κατασκευών, η Πάτρα δεν τα πηγαίνει καλά, καθώς βρίσκεται στην 4η θέση, με σκορ 69,9 αφού απαιτούνται 69 διαδικασίες και διάστημα 209 ημερών.

Συγκεκριμένα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία απαιτεί 12 ημέρες, η αρχιτεκτονική μελέτη 30 ημέρες, 20 ημέρες για άλλες αδειοδοτήσεις, για αρχική αδειοδότηση 18 ημέρες, τελική αδειοδότηση 45 ημέρες, και σύνδεση με υδροδότηση και αποχέτυευση 71 ημέρες.

Πάντως, η Πάτρα μαζί με την Αθήνα, έχουν τους ισχυρότερους μηχανισμούς πιστοποίησης ποιότητας κτιρίων. Και οι δύο πόλεις έχουν τις αυστηρότερες απαιτήσεις και προσόντα για τους αρμόδιους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ μισθώνουν μηχανικούς ή αρχιτέκτονες με τυπικά προσόντα και εμπειρία.

Σε σχέση με την καταχώριση περιουσιακών στοιχείων, η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των πόλεων όσον αφορά την ευκολία εγγραφής ιδιοκτησίας, είναι ο χρόνος. Για τη διαδικασία μεταβίβασης ενός τίτλου ιδιοκτησίας στο τοπικό υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο απαιτούνται 12 ημέρες στην Πάτρα και τέσσερις μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν η Αθήνα υιοθετούσε τις πρακτικές των άλλων πόλεων που επιτυγχάνουν τις καλύτερες επιδόσεις σε κάθε έναν από τους δείκτες αξιολόγησης, η συνολική κατάταξη της χώρας στην φετινή έκθεση Doing Business 2020 θα προέκυπτε βελτιωμένη κατά 18 θέσεις, ήτοι στην 61η θέση μεταξύ των 190 χώρων που αξιολογήθηκαν.

*πηγή Πελοπόννησος/Σωτήρης Παπανδρέου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις