Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Επικίνδυνες καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις στο νοσοκομείο του Ρίου - Τι απαντά η υπεύθυνη της Μονάδας

Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας:  Επικίνδυνες κα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας

Καταγγελία για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις ασθενών με μεσογειακή αναιμία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει επικίνδυνες, κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, ζητώντας  την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας. 

Η ανακοίνωσή της με τίτλο "Αργοσκοτώνουν τους πάσχοντες από θαλασσαιμία στο Νοσοκομείο του Ρίου" έχει ως εξής:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας καταγγέλλει τις συνεχείς ελλείψεις αίματος που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια στο ΠΓΝ του Ρίου, οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις μεταγγίσεις των 200 πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. 

Οι μεταγγίσεις των πασχόντων γίνονται με δυσκολία, με συχνότατες αναβολές και με περιορισμένες ποσότητες αίματος, εξαιτίας της αδυναμίας της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Η κατάσταση αυτή που θεωρείται πλέον πάγια και αυτονόητη, επικρατεί τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι πάσχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των αναβολών της μετάγγισής τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 10 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους λόγω της νόσου.

Μετά από διαμαρτυρίες των ασθενών και του Συλλόγου τους, γίνονται κάποιες «συσκέψεις» με τους υπεύθυνους, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πέφτουν στο κενό. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού υγείας ώστε να αναζητηθούν ευθύνες και να δρομολογηθούν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και αναβολής των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών ασθενών".

H Πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Όλγα Κανελλοπούλου αναφέρει στο thebest.gr ότι  εδώ και περίπου 7 χρόνια παρατηρούνται καθυστερήσεις και πως δεν κατανοεί γιατί συμβάινει πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους πανελλαδικά παρατηρείται έλλειψη αίματος και εκτιμά ότι είναι θέμα διαχείρισης.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του ΠΓΝΠ Αλεξάνδρα Κουράκλη επισημαίνει πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί έγινε αυτή η καταγγελία και διευκρινίζει πως δεν υοάρχουν καθυστερήσεις που να απειλούν την υγεία και πολύ περισσότερο τη ζωή των μεταγγιζομένων. Όπως τονίζει στο thebest.gr μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις 2-3 ημερών τις οποίες χαρακτηρίζει αποδεκτές, χωρίς επίπτωση και τις προτιμούν προκειμένου να δώσουν στους πάσχοντες πιο φρέσκο αίμα. Εάν αδιαφορούσαμε για το πόσο φρέσκο είναι το αίμα δεν θα είχαμε καμία καθυστέρηση. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξουν καθυστερήσεις ως και εξι ημερών αλλά χωρίς αυτό να έχει επίπτωση. Ελέγχουμε τους αιματοκρίτες. Αν υπαρχει κίνδυνος μειώνουμε τον χρόνο. Δεν υπάρχουν όμως καθυστερήσεις που να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και πολύ περισσότερο τη ζωή τους".

Η Διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας Αθηνά Μούγιου μιλώντας στο thebest.gr εκφράζει την απορία της για αυτές τις καταγγελίες και τονίζει πως δεν τίθεται θέμα καθυστερήσεων στις μεταγγίσεις . Προσθέτει επίσης ότι μικρές καθυστερήσεις κατά διαστήματα υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία αυτές οι καθυστερήσεις όμως δεν είναι, ούτε των ημερών που αναφέρονται, ούτε έχουν επίπτωση στον συνολικό προγραμματισμό τους. Το αντίθετο, το Ρίο μεταγγίζει με ένα τρόπο που δεν μεταγγίζει καμία άλλη αιμοδοσία, που δεν έχει καθυστερήσεις. Μεταγγίζει με φρέσκιες μονάδες και μόνο της ομάδας τους. Δεν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση από τον Σεπτέμβριο και μετά".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being