Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γνωρίστε τους 5 πρώτους ομιλητές του φετινού TEDxPatras που θα γίνει 7 Δεκεμβρίου

Γνωρίστε τους 5 πρώτους ομιλητές του φετ...

Θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η Αβεβαιότητα

Για 5η συνεχή χρονιά, το TEDxPatras επιστρέφει και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το φετινό θέμα είναι η Αβεβαιότητα – Uncertainty που υπάρχει παντού γύρω μας. Τη συναντάμε στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή. Την αντιμετωπίζουμε ή την αξιοποιούμε σε ποικίλους τομείς: στις επιστήμες, στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στην οικονομία, στον πολιτισμό… Αβεβαιότητα για έναν ή περισσότερους. Για μια ζωή ή περισσότερες. Για μια κοινωνία ή περισσότερες. Για όλο τον κόσμο. Για το τώρα και το μετά. Για το σήμερα και το αύριο.

 Λίγα λόγια για τους πρώτους ομιλητές:

-Μπορούμε να ελέγξουμε τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή μας η αναμέτρηση με το άγνωστο και τον φόβο που επακολουθεί; Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Σταλίκα, Καθηγητή Ψυχολογίας, η απάντηση είναι «ΝΑΙ». Αρκεί να κατανοήσει κανείς ότι η αβεβαιότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης διαδρομής. Γεννιόμαστε, υπάρχουμε, και εξελισσόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Και αυτή η αβεβαιότητα μας προκαλεί φόβο- δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το συναίσθημα του φόβου και του ενθουσιασμού εδράζονται στο ίδιο σημείο στον εγκέφαλο μας.

Ο Αναστάσιος Σταλίκας είναι Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει διδάξει σε πληθώρα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, coach, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Ερευνητικός του στόχος είναι να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι «ανθίζουν» ψυχικά μέσω της εφαρμογής των δυνατών σημείων του χαρακτήρα τους, της βίωσης θετικών συναισθημάτων, της εύρεσης νοήματος στη ζωή και της ανάπτυξης της ψυχολογικής τους ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

-Η Δημιουργική Γραφή σε κάνει, τελικά, συγγραφέα; Καλύτερο αναγνώστη, έστω; Μπορεί η κάθε είδους γραφή, σε έναν αβέβαιο κόσμο, να λειτουργήσει και θεραπευτικά; Αν υποθέσουμε ότι κάθε πρόταση αποτελεί ένα κειμενικό γεγονός με το οποίο μπορείς να συμφωνήσεις, αλλά και να διαφωνήσεις- ειδικά όταν αυτό επιχειρεί να πείσει για την καθολική του ισχύ- υπάρχουν τελικά, ερωτήματα ικανά να απαντηθούν με βεβαιότητα;

Ο νεοελληνιστής φιλόλογος Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος θα αναφερθεί στο 5ο TEDxPatras, στις αβεβαιότητες ενός αναδυόμενου επιστημονικού πεδίου με ιδιόμορφο χαρακτήρα- αυτού της Δημιουργικής Γραφής- ανατρέχοντας στην προσωπική του πορεία: στη στάση του απέναντι σε αυτό το επείσακτο, «εξωτικό» γνωστικό αντικείμενο, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους επιχείρησε να το κοινωνήσει στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής “Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.). Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας νέας ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει οκτώ επιστημονικά συγγράμματα. Περισσότερα από εκατό άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει τέσσερα διεθνή συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής», έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Είναι υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται 4 ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων. Έχει συγγράψει στίχους και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του. Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει δύο τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής.

Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών προκρίνει όμως όλων, ανεπιφύλακτα, τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – παράρτημα βόρειας Ελλάδας.

-Η εκπαιδευτικός και ερευνήτρια Μαρία Ντάβου θα μοιραστεί στη διάρκεια του 5ου TEDxPatras το όραμά της για μια εκπαίδευση που θέτει την αβεβαιότητα στο κέντρο του ταξιδιού που μοιράζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία που τη διέπουν αβεβαιότητες, είναι ένα σύνολο από εφησυχασμένους πολίτες. Ο στόχος, λοιπόν, που αναδύεται είναι να μορφωθούν μαθητές ικανοί να θέτουν τις σωστές ερωτήσεις, ικανοί να αντιστέκονται στον πειρασμό των εύκολων, “εύλογων” απαντήσεων. Μαθητές-συναγωνιστές στην προσπάθεια για μια αλήθεια… αληθινή.

Η Μαρία Ντάβου είναι ιδιοκτήτρια σχολείου, δασκάλα, εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών και ερευνήτρια. Έχει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και το σχεδιασμό αναλυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Είναι ιδιοκτήτρια ξενόγλωσσου φροντιστηρίου στην Αθήνα, θέση από την οποία -προωθεί εναλλακτικά και βιωματικά μοντέλα διδασκαλίας. Συνεργάζεται, ως διεθνής εκπαιδεύτρια και ακαδημαϊκή σύμβουλος, με εκδοτικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία και Υπουργεία Παιδείας.

-Η μεταφράστρια και συγγραφέας Χίλντα Παπαδημητρίου ανεβαίνει στη σκηνή του TEDxPatras 2019 και μοιράζεται τον πλούτο μιας πορείας χαραγμένης πάνω σε τολμηρές επιλογές, με οδοδείκτη «όσα για μας λειτουργούν και προσωπικά μας εκφράζουν». Μοιράζεται όσα έμαθε να παρατηρεί στο γύρω και να αφουγκράζεται στο εντός, καθώς ανακάλυπτε πως η ζωή δεν είναι γραμμική και δε στήνεται πάνω σε βεβαιότητες.

Η Χίλντα Παπαδημητρίου σπούδασε Νομικά και για μια εικοσαετία είχε δισκάδικο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση (John Barth, Percival Everett, Jonathan Coe, Bob Dylan, Leonard Cohen, Minette Walters, Dave Eggers, Raymond Chandler, Dashiell Hammett, Ross McDonald, Joyce Carol Oates κ.ά.). Ακόμη, ασχολείται με τη συγγραφή (δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash, από τις εκδόσεις «Απόπειρα», τρία αστυνομικά μυθιστορήματα, από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»). Είναι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού περιοδικού για το βιβλίο www.bookpress.gr και της διαδικτυακής μουσικής πύλης www.mic.gr. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μετάφραση της αστυνομικής λογοτεχνίας και βιβλίων που αφορούν τη γέννηση και εξέλιξη του rock’n’roll, την αντικουλτούρα των ’60s και τη σχέση πολιτικής και τέχνης.

-Τι αντίκτυπο έχει μια διάγνωση Parkinson, ειδικά όταν σε βρίσκει στην ηλικία των 36 ετών; Με ποιες αβεβαιότητες σε φέρνει αντιμέτωπο μια ανακοίνωση που αλλάζει αναπότρεπτα τη ζωή σου για πάντα; Ξετυλίγοντας μια αφήγηση που προϋποθέτει την αναδρομή σε δύσκολες στιγμές, ο Alex Flynn θα οδηγήσει το κοινό του TEDxPatras 2019 σε μια διαδρομή που κόβει την ανάσα-ακριβώς όπως και οι προκλήσεις που φέρει εις πέρας ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε φορά τα ανθρώπινα όρια.

Ο Alex Flynn έχει γεννηθεί στις 14 Ιανουαρίου 1972 στην Αγγλία. Είναι συγγραφέας και παραγωγός. Είναι παντρεμένος με την Aurelie Flynn από τις 12 Αυγούστου 2006 και έχουν τρία παιδιά. Το 2008, σε ηλικία 36 ετών, ο Alex Flynn διαγνώστηκε με την ασθένεια του Parkinson. Η διάγνωση αυτή λειτούργησε ως καταλύτης στη ζωή του, οδηγώντας τον στην απόφαση να δείξει στους ανθρώπους τη δυνατότητα για δημιουργία θετικών αλλαγών ακόμα και μέσα από τις αντιξοότητες. Έκτοτε, ξεκίνησε να συγκεντρώνει κεφάλαια για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον. Μπορεί κανείς να συναντήσει τον Alex στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη, να δοκιμάζει τις δυνάμεις του μέσα από τις πιο σύνθετες, απροσδόκητες και εκπληκτικές προκλήσεις. Στόχος του: να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στη συγκέντρωση του ποσού του 1 εκατομμυρίου λιρών, ώστε να χρηματοδοτήσει εντατικότερες έρευνες για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson.

Ο Sir Ranulph Fiennes έχει χαρακτηριστικά πει, αναφερόμενος στον Alex Flynn: “Σπάνια κάποιος ακούει για έναν τέτοιο εμπνευσμένο και ηρωικό Βρετανό όπως ο Alex Flynn. Οι προκλήσεις που έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξαιρετικά δύσκολες για τις δυνατότητες οποιουδήποτε ανθρώπου και είναι, κατά την άποψή μου, άξιες ευρείας αναγνώρισης.”

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις