Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Η Επόμενη Μέρα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανοικτά προαιρετικά τα καταστήματα την Κυριακή και στην Πάτρα

Ανοικτά προαιρετικά τα καταστήματα την Κ...

Αντιδρούν οι Εμποροϋπάλληλοι - ΟΧΙ λέει και ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών

Ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου και στην Πάτρα οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας διαφωνούν με την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σύμφωνα με τον νόμο 4446/2016, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και θα λήξουν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "είχε από την αρχή επισημάνει ότι το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων  δεν είναι προς όφελος ούτε των επιχειρήσεων, ούτε των καταναλωτών και πλήττει τον θεσμό των Εκπτώσεων συνολικά. Η αγορά απορυθμίζεται με τις συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές που λειτουργούν προς όφελος των πολυεθνικών αλυσίδων. Η αποτυχία του θεσμού έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη και η  Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητά  την κατάργησή τους.

Στο διάστημα αυτό, δίνεται από τον νόμο η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών υπενθυμίζει ότι "είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αγωνιζόμαστε για να θεσπίσουμε τη λειτουργία των καταστημάτων μόνο τις 3 Κυριακές (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων) και  για τη συνταγματική κατοχύρωση της αργίας των υπόλοιπων Κυριακών. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα, ανεργία, ύφεση, οξύτερη κρίση και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ξένες πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα. 


Επισημαίνουμε για την προστασία των συναδέλφων και του καταναλωτικού κοινού ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. 

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου δείχνοντας για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές".

Φέτος, η Black Friday «πέφτει» στις 29 Νοεμβρίου 2019, ενώ η Cyber Monday «πέφτει» στις 2 Δεκεμβρίου 2019. 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Την ερχόμενη Κυριακή 03/11 τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά – ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ – βάσει του αντεργατικού Νόμου 4177/13. Οι εμποροϋπάλληλοι συνεχίζουμε να αντιδρούμε στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Κυριακή είναι αργία για τους εργαζομένους στο εμπόριο, είναι κεκτημένο δικαίωμα με αγώνες από το 1910. Είναι ημέρα ανάπαυσης, προσωπικής και οικογενειακής ζωής, θρησκευτικών και κοινωνικών υποχρεώσεων.

Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει αποδείξει ότι:

1) Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αυξάνει το τζίρο αλλά μετακυλίει τον όποιο τζίρο γίνεται τις Κυριακές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πολυεθνικές (για τις οποίες άλλωστε έχει ψηφιστεί το μέτρο αυτό)!

2) Δεν μειώνει την ανεργία αλλά αυξάνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και αφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 

 

Καλούμε τους καταναλωτές να μην ξοδέψουν ούτε 1€ για αγορές την Κυριακή, καταργώντας έτσι στη πράξη το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

 

 

 

Ειδήσεις