Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας ανέβηκαν στο σανίδι

Οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας ανέβηκαν στο σανίδι

Παρουσιάζουν με επιτυχία τη μαύρη κωμωδία "Η Τελετή"

Δύο μόλις χρόνια έχει που δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας και αυτές τις μέρες παρουσιάζει στο θέατρο – πολυχώρος πολιτισμού Μηχανουργείο στην οδό Ευμήλου, πίσω από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, τη μαύρη κωμωδία «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι. Πρόκειται για το 1ο θεατρικό του Μάτεσι γραμμένο το 1966 που περιγράφει μια τραγελαφική ιστορία ανθρώπων της ελληνικής μικροαστικής τάξης.

Το έργο παρουσιάζεται για 4 μόνο παραστάσεις. Η πρώτη δόθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και οι επόμενες είναι για την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 21:30 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σκοπός των παραστάσεων είναι φιλανθρωπικός καθώς όλα τα έσοδα από την παρουσίαση του έργου θα δοθούν στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η Μέριμνα».

Να προσθέσουμε πως η πρεμιέρα της παράστασης «Η Τελετή» δόθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 17/10 το βράδυ, στο κατάμεστο από θεατές Θέατρο Μηχανουργείο.

Η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας που απαρτίζεται από φαρμακοποιούς της Πάτρας, με διαφορετικές ηλικίες και ερεθίσματα, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για το θέατρο, δημιούργησε μια υπέροχη ατμόσφαιρα και διασκέδασε τον κόσμο με χιούμορ, ανατροπές, κωμικοτραγικά γεγονότα, απρόοπτα και σαρκασμό.

Η υπόθεση του έργου :

«Η Τελετή», το πρώτο θεατρικό έργο (1966) του Παύλου Μάτεσι, αποτελεί μια μαύρη κωμωδία που θίγει τον καθωσπρεπισμό, τον νεοπλουτισμό και την επίδειξη, καθώς και τις επιφανειακές οικογενειακές σχέσεις. Είναι ένα έργο μονόπρακτο που μάλιστα απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966.

Οκτώ γυναίκες συγκεντρώνονται στο σπίτι της μόλις αποδημήσασας θείας. Διακαής τους πόθος είναι να οργανωθεί μία μεγαλοπρεπής Τελετή που θα χαραχτεί στη μνήμη των καλεσμένων. Απολύτως αναγκαία για την επιτυχία της «πένθιμης σουαρέ» είναι η συμμόρφωση με το καθιερωμένο πρωτόκολλο.

Πώς θα τακτοποιήσουν όλα τα διαδικαστικά για μια «τελετή» του «επιπέδου» τους;

Οι θλιμμένες εξαδέλφες παραλύουν από το βάρος της προετοιμασίας. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα κωμικά ευτράπελα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο συγγραφέας και η παράσταση:

Μέσα από την καυστική σάτιρα  και την υπερβολή των παθημάτων των 8 γυναικών, που προσπαθούν απλώς να οργανώσουν μια «αξιοπρεπή» κηδεία, ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις (ο οποίος ήταν γεννημένος το 1933 στην ορεινή Δίβρη του ν. Ηλείας και απεβίωσε το 2013) βάζει στο στόχαστρο διαχρονικές καθωσπρέπει, μικροαστικές, νεοπλουτίστικες αντιλήψεις που φέρνουν το φαίνεσθαι ψηλότερα του είναι. Η νεκρή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αφορμή, ένα πρόσχημα για να επιδείξουν οι συγγενείς της την όποια οικονομική τους θέση και την έγνοια τους γι’ αυτή την «αξιοπρέπεια», ξεχνώντας ότι μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι.

«Η Τελετή» χαρακτηρίζεται σαν μαύρη κωμωδία που αναμφίβολα όμως καταλήγει σε μια καυστικότατη κοινωνική σάτιρα. 

Με σουρεαλιστική διάθεση και χιούμορ οι εννιά ηθοποιοί της παράστασης ζωντανεύουν το ήδη γκροτέσκο ύφος του κειμένου: ακραίους συναισθηματισμούς και υπερβολές, χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας. Θα αφηγηθούν μια ελληνική τραγελαφική ιστορία ανθρώπων του χθες, του σήμερα ενδεχόμενα και του αύριο.

Τιμές εισιτηρίων:

8 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων).

Κρατήσεις θέσεων:  2610 278 063, 6976 590 920.

Σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια :  Νίκος Πραγιάννης

Σκηνοθετικές συμβουλές : Γεράσιμος Ντάβαρης 

Σκηνικά : Βασίλης Ρουτζομάνης.

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βουτυράκη Μαρία, Καλογεροπούλου Ντόλυ, Ορφανού Εύη, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Πραγιάννης Νίκος, Ροδοπούλου Δέσποινα, Σερέτη Ελένη, Σερέτη Κωστούλα, Τριβυζά Μαρία και η Τσάρα Μαρίνα.

Μακιγιάζ : IEK ΔΕΛΤΑ 360º Πάτρας, Ina Tseliou.

*Η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας (Θ.Ο.Φ.Σ.Α) δημιουργήθηκε με την βοήθεια του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού συλλόγου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο χρόνια δειλά δειλά, έχοντας σαν στόχο την δημιουργία ενός εργαστηρίου που θα δίνει την ευκαιρία στους συναδέλφους φαρμακοποιούς παλιούς και νέους να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό και ευχάριστο από την καθημερινή τους δουλειά. 

Μέσα στους στόχους της λειτουργίας της Θεατρικής Ομάδας, δεν είναι μόνο η εκάστοτε θεατρική παράσταση, αλλά κυρίως η μύηση των μελών της στην τέχνη του θεάτρου γενικότερα με θεωρητικά και τεχνικά μαθήματα. Η ομάδα δούλεψε με την διδασκαλία του επαγγελματία ηθοποιού- σκηνοθέτη Γεράσιμου Ντάβαρη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος στο Μηχανουργείο, και κατάφερε μέσα στα 2 αυτά χρόνια να φτάσσει σε μια παράσταση.

Όπως λένε τα μέλη της θεατρικής ομάδας των Φαρμακοποιών της Πάτρας, «δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα μιας και η δουλειά μας είναι αρκετά απαιτητική με δύσκολο ωράριο. Ελπίζουμε η ομάδα μας να είναι η αρχή ενός επιτυχημένου θεσμού που θα προσφέρει κι αυτός ένα λιθαράκι ψυχαγωγίας στην ούτως ή άλλως ζωντανή και θεατρόφιλη πόλη μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture