Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Αθ. Χριστοπούλου στο thebest.gr: Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνει, αλλά η θνητότητα μειώνεται

Αθ. Χριστοπούλου στο thebest.gr: Η συχνό...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

H ογκολόγος – παθολόγος, διευθύντρια της Ογκολογικής Μονάδας του ΓΚΝΠ Αγ. Ανδρέας μιλά στο thebest.gr

O Οκτώβριος είναι ο μήνας της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης και της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Στις 20 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Αχαΐας, με σημαντική συμβολή στην πρόληψη αλλά και στη στήριξη γυναικών που νόσησαν, ετοιμάζεται να «βάψει» και πάλι την πόλη ροζ,  μέσω του συμβολικού περίπατου από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ως τον Μόλο της Αγίου Νικολάου. Συμβάλλοντας στην ενημέρωση και την πρόληψη η Αθηνά Χριστοπούλου ογκολόγος – παθολόγος, διευθύντρια της Ογκολογικής Μονάδας του ΓΚΝΠ Αγ. Ανδρέας, μας μιλά για τη συχνότητα του καρκίνου του μαστού, για τα «σημάδια» που στέλνει η νόσος, για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και για τα νεότερα στην αντιμετώπιση της νόσου, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να «μιλάμε για χρονιότητα αφού κερδίζουμε μακροχρόνιες επιβιώσεις ακόμα και στο μεταστατικό στάδιο της νόσου».

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο που εμφανίζεται στις γυναίκες.  Η σημασία της πρόληψης είναι αυταπόδειχτη. Από την εμπειρία σας τι παρατηρείτε; Έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που τον εντοπίζουν σε πρώιμο στάδιο; Δώστε μας την εικόνα η οποία αφορά την Αχαΐα – Δυτική Ελλάδα ως προς τον αριθμό των περιστατικών γενικά και ως προς το ποιο στάδιο βρίσκονται όταν τον ανακαλύπτουν. 

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι 100 φορές πιο συχνός στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Αποτελεί το 30% των καρκίνων στις γυναίκες και το 14% των 282.500 θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες το 2017. Η πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού είναι μία στις 8.  Δύο από τις 3 γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι άνω των 55 ετών. Ενώ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού παγκοσμίως αυξάνει, η θνητότητα από τη νόσο μειώνεται. Τόσο η πρώιμη διάγνωση της νόσου, λόγω της ευρείας εφαρμογής του μαζικού ελέγχου με μαστογραφία, όσο και οι θεραπευτικές εξελίξεις έχουν σημαντικά βελτιώσει την κλινική έκβαση των αυτών των ασθενών.

Δυστυχώς στην περιοχή μας και όχι μόνο, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για τον αριθμό των περιστατικών, αφού με ευθύνη της πολιτείας  δεν λειτουργεί αρχείο νεοπλασιών, παρά του ότι είναι χρόνιο αίτημα της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες.

 

Υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα για τον καρκίνο μαστού;

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι συγκεκριμένα, αλλά  και δεν είναι εύκολο να τα παρατηρήσει κάποιος μη ειδικός, τις περισσότερες φορές, καθώς μπορεί να θεωρηθούν ως συμπτώματα άλλων παθήσεων. Συχνά δεν προκαλούν πόνο ή φυσικές αλλαγές.

Μπορεί,  λοιπόν,  να παρατηρηθεί:  Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη, ψηλάφηση σκληρίας, οροαιματηρή έκκριση από  τη θηλή, εσοχή στο δέρμα, εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού, πρήξιμο ή ερυθρότητα, ανεστραμμένη ή κνησμώδης θηλή

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζουν τον μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο τους στην εμφάνιση του καρκίνου;

Ο καρκίνος του μαστού στο 80% είναι σποραδικός και στο υπόλοιπο 20% ειναι κληρονομικός

·         Ηλικία

·         Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε συγγενή 1ου βαθμού που νόσησε σε νεαρή ηλικία

·         Γνωστή μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2

·         Μικρή ηλικία εμμηνόπαυσης

·         Άτυπες αλλοιώσεις των ιστών του μαστού ή το λοβιακό μη διηθητικό νεόπλασμα

·         Προηγούμενος καρκίνος στον ένα μαστό στο παρελθόν

·         Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στο θώρακα για άλλο νόσημα

·         Ατεκνία

·         Πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη

·         Μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

·         Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

·         Παχυσαρκία

·         Καθιστική ζωή

 

Ποιο είναι το σπουδαιότερο πράγμα για την πρόληψη πέρα από την αυτοεξέταση;

 

Το κλειδί, φυσικά, για να κερδίσετε τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία έχει αποδεδειγμένα μειώσει τη θνητότητα από τη νόσο. Από την πλειοψηφία των ιατρικών εταιριών συνιστάται για το γενικό πληθυσμό η έναρξη του μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 40 ετών ανά έτος και συνέχισή του όσο το προσδόκιμο επιβίωσης της γυναίκας παραμένει άνω της δεκαετίας.  Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόσθηκη του υπερήχου των μαστών και της τομοσύνθεσης αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων που θα διαγνωσθούν.

 

 Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπισή του; Νικιέται ο καρκίνος του μαστού και πότε;

Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική του καρκίνου του μαστού, η οποία περιλαμβάνει την χειρουργική, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες, ορμονοθεραπεία, CDK4/6 αναστολείς κινασων, ανοσοθεραπεία. Οι τελευταίες θεραπείες ήρθαν να αλλάξουν τη φυσική πορεία της νόσου και σε κάποιες περιπτώσεις να μιλάμε για χρονιότητα αφού κερδίζουμε μακροχρόνιες επιβιώσεις ακόμα και στο μεταστατικό στάδιο της νόσου.

Θέλω να τονίσω επίσης την μεγάλη συμβολή των παθολογοανατόμων αφού αυτή η ειδικότητα μας δίνει την ταυτότητα του όγκου και μας κατευθύνει την θεραπευτική μας επιλογή, αλλά και των μοριακών ογκολογων αφού στηριζόμενοι στις γονιδιακές υπογραφές μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να ξεχωρίσουμε ποιες γυναίκες θα ωφεληθούν από την χημειοθεραπεία και ποιες όχι η ακόμα να βρούμε νέους θεραπευτικούς στόχους για τους οποίους υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

 

O Oκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Ο Σύλλογος Άλμα Ζωής και φέτος οργανώνει το Pink the City  στις 20 Οκτωβρίου,ενώ είναι σημαντική η συμβολή του όχι μόνο στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της υποστήριξης των γυναικών με καρκίνο μαστού. Μιλήστε μας για τη συμβολή του προγράμματος οργανωμένης αλλληλοβοήθειας  και την στήριξη χειρουργημένων γυναικών. Και ευρύτερα για τη συμβολή του Συλλόγου  στην υποστήριξη των γυναικών που νόσησαν. Καλύπτει πχ και κενά που το δημόσιο δεν μπορεί;

 

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας συμπορευόμαστε με τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Η ογκολογική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», τόσο οι γιατροί όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό στηρίζει τέτοιες δράσεις.

 

Ποιες είναι οι ελλείψεις – συνθήκες στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, Xρειάζεται να γίνει κάτι επιπλέον και τι;

Δίνουμε όλοι μαζί έναν πραγματικά σκληρό αγώνα, αφού τα περιστατικά, δυστυχώς, ολοένα και αυξάνονται, και οι ελλείψεις που έχουμε, έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό και νοσηλευτικό).

Info

«Χιλιάδες βήματα, ένα Άλμα»!

Στις 20 Οκτωβρίου 2019 το σύνθημα #PinkΤheCity θα ακούγεται παντού και η Πάτρα θα βαφτεί και πάλι ΡΟΖ!

Ένας συμβολικός περίπατος από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως τον Μόλο της Αγίου Νικολάου, που έχει σκοπό:
• Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού.
• Την απομυθοποίηση της ασθένειας.
• Την συγκέντρωση πόρων για διεξαγωγή προγραμμάτων από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας.
• Την αγορά και παροχή χρηστικών ειδών στην ανασφάλιστη-άπορη γυναίκα.

Ο σύλλογος Άλμα Ζωής  σε προσκαλεί να περπατήσεις μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, συμβολίζοντας τα βήματα από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου (ατομική ή ομαδική) στο https://pinkthecity.gr/

 

https://www.facebook.com/almazois/

https://pinkthecity.gr

http://www.almazoispatras.gr 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being