Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στα νοσοκομεία της Πάτρας στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ιατρικού Συλλόγου

Ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στα νοσοκ...

Παρέστη και ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Καρβέλης

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, παρέστη μετά από σχετική πρόσκληση και ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ιωάννης Καρβέλης.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου ευχαρίστησε τον κ. Καρβέλη για την άμεση ανταπόκριση του, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική τη θεσμική αυτή συνάντηση καθώς υπάρχει πληθώρα προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εξήρε το ρόλο των Ιατρικών Συλλόγων ως επισήμων συμβούλων του Υπουργείου Υγείας και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία με τους εκλεγμένους εκπρόσωπους του ιατρικού κόσμου στην περιφέρεια ευθύνης του.

Στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν:

1.            στην ΠΦΥ (λειτουργία και στελέχωση των κέντρων υγείας και των τοπικών μονάδων, λειτουργία δικτύου συμβεβλημένων ιατρών ΕΟΠΥΥ, θεσμός οικογενειακού ιατρού, επανένταξη ιατρών πρώην ΙΚΑ κατόπιν δικαστικών αποφάσεων),

2.            στη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης (μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και ελλείψεις σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό).

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι μεγάλες λίστες αναμονής στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (Πανεπιστημιακό στο Ρίο και «Άγιος Ανδρέας») λόγω νοσηλευτικής υποστελέχωσης των χειρουργείων, οι μεγάλες αναμονές στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα ΤΕΠ και στα ογκολογικά/ακτινοθεραπευτικά τμήματα. Αναδείχθηκε ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων στην περιοχή μας, η ένδεια ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία καθώς και το μεγάλο κύμα φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Επίσης συζητήθηκαν οι ακόλουθες δυσλειτουργίες:

•             ΠΓΝΠ: Επισημάνθηκε η επί μακρόν αναστολή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής μονάδας, η μη λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσης λειτουργίας 6 επιπλέον κλινών ΜΕΘ καθώς κρίνεται μη αποδεκτή η συνέχιση της νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών σε θαλάμους κλινικών.

•             ΓΝΠ: Η μετεγκατάσταση στο νέο επταώροφο κτίριο του Αγίου Ανδρέα «κόστισε» την απώλεια δεκάδων κρεβατιών. Επισημάνθηκε η υπολειτουργία του νευροχειρουργικού τμήματος και οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην ορθοπεδική κλινική, στο γαστρεντερολογικό τμήμα καθώς και στο αιματολογικό τμήμα. Επίσης τονίσθηκε η πολύμηνη αναμονή για τη πληρέστερη στελέχωση των ΤΕΠ και των δύο νοσοκομείων.

•             ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ: η έλλειψη ιατρικού δυναμικού που έχει προκληθεί από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις γιατρών, η έλλειψη αναισθησιολογικών/ακτινολογικών μηχανημάτων και το κτιριακό πρόβλημα του Νοσοκομείου. Τονίσθηκε η ανάγκη όπως ληφθούν πρωτοβουλίες για τη πλήρη λειτουργία παιδοψυχιατρικής κλινικής (σε δικό της χώρο, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η χορήγηση της ιατρικής ειδικότητας της παιδοψυχιατρικής και να σταματήσει η ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους που αναγκάζονται είτε να διακομίζονται σε άλλες πόλεις είτε να νοσηλεύονται στο ΠΓΝΠ μαζί με ενήλικες κάτω από μη επιτρεπτές συνθήκες).

•             ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: η μεγάλη συχνότητα διακομιδών από τα νοσοκομεία των όμορων νομών λόγω παγίων δυσλειτουργιών και ελλείψεων, οδηγεί σε υπερφόρτωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων της Πάτρας.

•             ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ: Μετά την απόφαση του ΣτΕ, 1.100 επικουρικοί ιατροί σε όλη την Ελλάδα, που έχουν υπερβεί το 24μηνο, αναμένεται να απολυθούν τους επόμενους μήνες και να προκύψει σημαντικό θέμα υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία. Ο Διοικητής ενημέρωσε ότι θα υπάρξει επαναπροκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, πριν τη λήξη των τρεχουσών συμβάσεων.

Ζητήθηκε τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης περί άρσης του τεκμηρίου αθωότητας στους ιατρούς, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ από τους Ιατρικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Τέλος ενημερώθηκε ο Διοικητής ότι δρομολογείται Εκστρατεία κατά της βίας στα νοσοκομεία από τον ΠΙΣ –Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ζητήθηκε η συνδρομή της 6ης ΥΠΕ.

Παραδόθηκε αρχείο με όλες τις προκηρύξεις θέσεων ΕΣΥ και ΠΦΥ του τελευταίου έτους ώστε να διερευνηθεί από τη νέα διοίκηση ο βαθμός υλοποίησης αυτών.

Ο Διοικητής τοποθετήθηκε υπέρ της ανάπτυξης της ΠΦΥ με ενίσχυση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ, κέντρων υγείας και της ενίσχυσης του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών ΕΟΠΥΥ. Έχει ήδη δρομολογήσει επισκέψεις και παρεμβάσεις επί των θεμάτων που απασχολούν τη λειτουργία των δημόσιων δομών και των Νοσοκομείων.

Τέλος, ζητήθηκε η συνδρομή του ΙΣΠ και η συνεργασία των Ιατρών στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά της γρίπης αλλά και σε άλλα ζητήματα δημόσιας υγείας. Το Συμβούλιο στη συνέχεια υπερψήφισε πρόταση σχετικής εκστρατείας ενημέρωσης σε άρρηκτη συνεργασία με την 6η ΥΠΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being