Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Έγλειφαν τα δάχτυλά τους στο φετινό Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου

Έγλειφαν τα δάχτυλά τους στο φετινό Φεστ...

Μοναδικές συνταγές

Τη δυνατότητα να δοκιμάσουν 20 διαφορετικές συνταγές με την ξακουστή πατάτα Νάξου είχαν όσοι βρέθηκαν στο κυκλαδίτικο νησί το σαββατοκύριακο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε το 10ο Φεστιβάλ Πατάτας.

«Φυτεύουμε, μαζεύουμε, μαγειρεύουμε και απολαμβάνουμε!» ήταν το κύριο σλόγκαν του μεγαλύτερου αγροτικού φεστιβάλ των Κυκλάδων, στο οποίο έλαβαν μέρος καλλιτέχνες, παρουσιαστές, ηθοποιοί, γνωστοί δημοσιογράφοι και food bloggers, προσκεκλημένοι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς το Σάββατο οι διάσημοι καλεσμένοι φύτεψαν οι ίδιοι πατάτες για καλό σκοπό. Η σοδειά του συγκεκριμένου χωραφιού σε συνδυασμό με τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ και τα ντόπια αμνοερίφια θα προσφερθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 στα 400 μέτρα με εμπόδια, Φανή Χαλκιά, εξήρε το έργο της Ένωσης. «Κάνουν μία τρομερή δουλειά», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι απίθανο το πόσο βοηθάνε την κοινωνία, τον αθλητισμό και μεγάλο φάσμα από όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων».

Η κύρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Αγία Άννα και την παρακολούθησαν περίπου 5.000 άτομα από τη Νάξο, τα γύρω νησιά αλλά και πολλοί τουρίστες.

Σε μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο, όπως ανέφερε «έχει γίνει πια ένας θεσμός αγροτουριστικός για το νησί και ευρύτερα». Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, καθώς συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επίσης, μίλησε για τη σημαντικότητα του Φεστιβάλ, το οποίο βοηθά «την προώθηση των τοπικών εμβληματικών προϊόντων, όπως είναι η πατάτα της Νάξου αλλά και φυσικά τα μοναδικά εξαιρετικά τυριά της».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως το Φεστιβάλ «έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός που αναδεικνύει όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα της χώρας μας αλλά και τις άλλες κρυμμένες ομορφιές της». Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι «να "ανοίξουμε" το τουριστικό μας προϊόν και στις πέντε αισθήσεις, στη όραση, στην όσφρηση, στη γεύση, η οποία έχει τον πρώτο λόγο αυτό το σαββατοκύριακο στη Νάξο».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, συμπλήρωσε πως αυτήν τη στιγμή στο νησί υπάρχουν περίπου 550 πατατοπαραγωγοί, ενώ η συγκομιδή πατάτας για το 2018 ανήλθε στους 6,5 χιλιάδες τόνους. Εξέφρασε την εκτίμησή του πως η φετινή παραγωγή θα είναι αυξημένη λόγω των βροχοπτώσεων και υπογράμμισε ότι αυτό που κάνει την πατάτα της Νάξου μοναδική είναι ο φυσικός τρόπος που καλλιεργείται με φυσική λίπανση και χωρίς φυτοφάρμακα.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου είναι μία από τις πιο δυναμικές της χώρας, καθώς το 2018 ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 21 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από την παραγωγή πατάτας, τυριού, κρέατος και γάλακτος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life