Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πυκνό πρόγραμμα 20 παραστάσεων για τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας -ΔΕΙΤΕ που πάει

Πυκνό πρόγραμμα 20 παραστάσεων για τον &...

Μετά την Επίδαυρο και την Πάτρα θα παιχθεί σε Δελφούς, Βόλο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Δίον

Η παράσταση αρχαίου δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρου Τσακίρη με την διεθνούς βεληνεκούς πρωταγωνίστρια Κάθρυν Χάντερ στον ομώνυμο ρόλο, θεωρείται ήδη από τις πολυαναμενόμενες θεατρικές παραστάσεις του φετινού πολιτιστικού θέρους.

Η πρεμιέρα ως γνωστόν θα δοθεί στις 9 και 10 Αυγούστου 2019 στην Επίδαυρο και αμέσως μετά η παράσταση θα έρθει στην Πάτρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στις 12 και 13/8/2019.

Στο μεταξύ αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η παράσταση – φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έχει ένα πυκνό πρόγραμμα σχεδόν μέρα παρά μέρα με πολύ σημαντικό σταθμό αυτόν του Ηρωδείου, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στις 29 και 30 Αυγούστου 2019.

Το thebest.gr πληροφορήθηκε τους σταθμούς της περιοδείας της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης» που αναμένεται να συζητηθεί ενώ αποτελεί και την παρθενική εμφάνιση της ελληνικής καταγωγής ηθοποιού Κάθρυν Χάντερ στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στις 16 Αυγούστου 2019 η παράσταση θα παιχθεί στο υπαίθριο θέατρο των Δελφών και το Σάββατο 17/8 στο Δημοτικό θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Την Κυριακή 18/8 ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα και στις 19/8 στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών. Για δύο βραδιές στις 20 και 21/8 η παράσταση θα παιχθεί στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και στις 22/8 στο κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάριας ενώ στις 23/8 θα είναι στο αρχαίο θέατρο στο Δίον της Πιερίας. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα παραστάσεων σχεδόν μέρα παρά μέρα.

Για τη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μία μικρή χρονική ανάπαυλα μέχρι το Ηρώδειο και θα ακολουθήσουν 5 προγραμματισμένες παραστάσεις σε Φεστιβάλ ανά την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στις 31/8 στο θέατρο στου Παπάγου, στις 2/9 στο Άλσος Δημ. Κιντής στην Ηλιούπολη, στις 3/9 στο θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, στις 5/9 στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και στις 7/9 στο Βεάκειο στον Πειραιά.

Ενδεχομένως να προστεθούν και κάποιοι ακόμα σταθμοί, ωστόσο απ’ όσο είδαμε στο πρόγραμμα της περιοδείας δεν συμπεριλήφθηκε η Κρήτη ή κάποια άλλα Φεστιβάλ όπως τα Αισχύλεια στην Ελευσίνα ή οι Οινιάδες στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία, η Αρχαία Ήλιδα στην γειτονική Ηλεία ή το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στο νομό Ιωαννίνων.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα αξιόλογο και επιλεγμένο πρόγραμμα περιοδείας για μία παράσταση φιλόδοξη με σπουδαίους συντελεστές που όλοι περιμένουν να δουν.  

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου είναι όσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος και έχει αναλάβει το όλο μεγαλεπήβολο σκηνοθετικό εγχείρημα.

Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκληση & πρόκληση να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η Κάθρυν Χάντερ έχει τιμηθεί ως καλύτερη ηθοποιός με το σημαντικό βραβείο Olivier Award και με τον Προμηθέα που ερμηνεύει στα ελληνικά παίζει για 1η φορά στην Επίδαυρο, όπως προείπαμε.

Στον κινηματογράφο η Κάθρυν Χάντερ έχει συμμετάσχει στην πολύ γνωστή εμπορική ταινία «Χάρυ Πότερ και Το Τάγμα του Φοίνικα».

Ο κ. Τσακίρης έχει αναλάβει και την δραματουργική επεξεργασία.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ 

Κίνηση: Marcello Magni

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά - Μάρια Φλωράτου.

Την Kathryn Hunter πλαισιώνουν οι: Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Περικλής Βασιλόπουλος, κ.α.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture