Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ποιοι υπερφορολογούν την οικονομία, προκαλώντας ασφυξία;

Ποιοι υπερφορολογούν την οικονομία, προκ...

Του Ηλία Γρηγόρη – Χειρουργού Οδοντίατρου, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πατρέων

Ασφαλώς οι υψηλοί φόροι αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα. Όμως το    κύριο εμπόδιο, δεν μπορεί παρά να είναι η έλλειψη χρηματοδότησης  για την αντιμετώπιση του όποιου, έχει  δώσει προτεραιότητα η κυβερνητική πολιτική (εξωδικαστικός, 120 δόσεις, κόκκινα δάνεια).

Σήμερα ,με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η υψηλή φορολογία πλήττει κυρίως τους "έχοντες και κατέχοντες", αφού μόλις το 19% των φορολογουμένων πληρώνει το 90% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων πληρώνει το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 33% των ιδιοκτητών ακινήτων φορτώνεται το 66% του ΕΝΦΙΑ. Και αυτά συμβαίνουν με δεδομένη τη μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής. Οφείλουμε, ΟΜΩΣ, να γνωρίζουμε τι συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα, την «μαύρη» μνημονιακή πενταετία των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ,2010-2014...Να θυμίσουμε , λοιπόν, τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός στο όχι τόσο μακρινό 2014. Μείωση των πρωτογενών δαπανών ( μισθών, συντάξεων, εξόδων για την κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια) κατά 6,4 %( από 44,8 δις το 2013 σε 41,9 δις ευρώ το 2014). Αύξηση των φόρων στην περιουσία κατά 41,4%. Μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 5,8%.Στην έκθεση τους για τη συγκεκριμένη περίοδο, οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αφού διαπιστώνουν  ότι η χώρα απώλεσε το 25%του ΑΕΠ (45 δις ευρώ χαθήκαν τότε-ούτε σε περίοδο πόλεμου έτσι),καταλήγει ( σελ 19 της έκθεσης) ότι «οι φτωχοί με λίγα λόγια γίνονται ακόμα πιο φτωχοί και οι πλούσιοι πλουσιότεροι». Η ίδια έκθεση κάνει ιδιαίτερη μνεία για την υπερφορολόγηση. Ο φόρος εισοδήματος, λοιπόν, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους  είχε έως  και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι το 2014. Ο φόρος που  πλήρωσαν  οι ελεύθεροι επαγγελματίες  ήταν  αυξημένος έως και εννέα φορές. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.  Από τον Μάιο του 2010, επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση φόρων κατά 450%. Τα στοιχεία -από μη εχθρική μάλιστα προς την τότε κυβέρνηση γραφίδα -καταρρίπτουν τον μύθο για μια ΝΔ που αντιτίθεται στην υπερφορολόγηση . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ,Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ (2010-2014)ΚΑΤΑ 83%  ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019)ΚΑΤΑ 17%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Την περίοδο 2015-2017 το εισόδημα αυτής της οικογένειας αυξήθηκε κατά 680 ευρώ.

Σήμερα η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε σταδιακή μείωση της φορολογίας. Συγκεκριμένα,  ο ΣΥΡΙΖΑ  δεσμεύεται από το 2019,για μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%,μειωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%,καταργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ήδη έχει μειώσει τον ΦΠΑ για το 2019 σε ενεργεία, τρόφιμα και εστίαση και για το 2020 δεσμεύεται για  έτι περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ ,κατεβάζοντας τον μεσαίο συντελεστή από το 13% στο 11%.....Στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Κυριακού Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει ΚΑΜΙΑ! μείωση φόρου για το 2019,μιλησε για μείωση του ΦΠΑ  στην εστίαση για το 2020(πράγμα που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ)και τέλος παρέπεμψε  τις υποτιθέμενες υπόλοιπες μειώσεις φορολογίας σε βάθος τετραετίας!!!!, με άλλα λόγια, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».....Τέλος, από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία έως το 2024 προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα σημεία: πρώτον, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 20% - 30% υψηλότερος αυτού της Ευρωζώνης, ήδη τρέχει  το ΑΕΠ με ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2019(4!!!φορές μεγαλύτερος της γερμανικής οικονομίας σήμερα)και , δεύτερον, ότι η πορεία των κρατικών εσόδων και δαπανών έως το 2024 ισοδυναμεί με μία μέση ετήσια μείωσή τους κατά 0,8 και 0,65 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, εξέλιξη μάλιστα εμπροσθοβαρή, που υποδηλώνει τη σταδιακή αλλά άμεση μείωση του φορολογικού βάρους όπως επιδιώκει η παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ....Κατόπιν των ανωτερω, αποτελει τεράστιο μύθο ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη αντιτίθεται στην υπερφορολόγηση...Απεναντίας, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις