Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

"Και τώρα... Μηχανογραφικό"

"Και τώρα... Μηχανογραφικό"

Συμπληρώστε σωστά το Μηχανογραφικό σας

Το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) που θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι έχει τελείως διαφορετική εικόνα με αυτή των προηγούμενων χρόνων. Ύστερα από τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Μ.Δ. για πρώτη χρονιά δεν θα υπάρχουν Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), εκτός από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και την Α.Σ.Τ.Ε., παρά μόνο πανεπιστημιακά τμήματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά νέα τμήματα στα πανεπιστήμια αλλά και σημαντικός αριθμός τμημάτων με διαφορετική ονομασία. Νέα τμήματα με προγράμματα σπουδών για τα οποία δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πληροφορίες με αποτέλεσμα οι 100.000 και πλέον υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν φέτος τις 78.335 θέσεις εισακτέων να συναντήσουν πολλούς προβληματισμούς κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του Μ.Δ.:

Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των υποψηφίων, λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων και της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, θα καταλάβει μια θέση στα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα πέρυσι οι υποψήφιοι στο 4ο Επιστημονικό πεδίο ήταν 22.385 και οι θέσεις εισακτέων ήταν 21.138. Φέτος οι θέσεις εισακτέων στο ίδιο Επιστημονικό πεδίο είναι 28.683 χωρίς να αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση του αριθμού των υποψηφίων από το 2018. Ο δρόμος όμως προς το πανεπιστήμιο δεν θα ανοίξει εύκολα για τις χιλιάδες υποψηφίους που έχουν υψηλούς στόχους και διεκδικούν μία θέση σε υψηλόβαθμες σχολές, τις αποκαλούμενες περιζήτητες. Σχολές/Τμήματα που για έναν ακόμη χρόνο διατηρούν σχεδόν αμετάβλητες τις θέσεις εισακτέων τους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του Μ.Δ. τους να γνωρίζουν ότι αναμένονται σημαντικές βαθμολογικές μεταβολές στα πολυτεχνικά, γεωπονικά και οικονομικά τμήματα εξαιτίας των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και των φετινών επιδόσεων τους συγκριτικά με πέρυσι. Οι όποιες πτωτικές τάσεις των βάσεων θα μεγεθυνθούν στα νέα τμήματα, κυρίως στα περιφερειακά και λιγότερο στα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις