FOOD

/

Gourmet γεύσεις και παράδοση!

Gourmet γεύσεις και παράδοση!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Πλησιάζοντας στο Πάσχα, η παράδοση καλά κρατεί… οι σούβλες πάνε και έρχονται στα κρεοπωλεία..οπότε την διαφορά στο τραπέζι μας θα την κάνουμε με εναλλακτικό τζατζίκι, δροσερή ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και για γλυκό, μία συνταγή με αυγά έκπληξη.

Το τζατζίκι, απαραίτητο ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό στο Πασχαλινό μας τραπέζι, έρχεται με ένα τουίστ τζίντζερ που το κάνει λίγο λεμονάτο και κοντράρει την λιπαρότητα του κρέατος.

Οι πράσινες εποχικές σαλάτες στολίζονται και γίνονται πιο γιορτινές με τα χρώματα της άνοιξης και όσο για το γλυκό… αποκάλυψη. Ξεχωριστό, απλό και γρήγορο, σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις!!

Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα !

ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 άτομα)

·         250 γρ. κατίκι ή ξινομυζήθρα Κρήτης
·         250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι σε πήλινο
·         2 αγγουράκια βιολογικά
·         4 σκελίδες σκόρδο
·         1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
·         ½  κ.γ. αλάτι
·         1 κ.σ. δυόσμο  ψιλοκομμένο
·         1 κ.σ. τζιντζερ τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το αγγουράκι και το τρίβουμε στον τρίφτη χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει, πασπαλίζοντάς το και με λίγο αλάτι.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά, λιώνοντας με το πιρούνι μας το τυρί και ρίχνουμε και το αγγούρι.

Ομογενοποιούμε και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον για 2-3 ώρες. Πασπαλίζουμε έξτρα με ψιλοκομμένο δυόσμο πριν σερβίρουμε.

ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Χρόνος  Προετοιμασίας:  25′ - Εύκολο

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

  • 1 Ματσάκι  ρόκα
  • 1 Σαλάτα πράσινη
  • 1  Σαλάτα πράσινη  σγουρή
  • 200 γρ. Βaby σπανάκι
  • 1 Ματσάκι μάραθο ή Άνηθο

Για την βινεγκρέτ φράουλας

  • 75  ml Ελαιόλαδο
  • 30  ml Χυμός πορτοκαλιού
  • 15  ml  Βαλσάμικο ξίδι καλής ποιότητας
  • 1/2  Κουταλιά σούπας απαλή μουστάρδα
  • 3  Κουταλιές σούπας  γιαούρτι στραγγιστό βελουτέ
  • 250 γρ. Φράουλες
  • Αλάτι, Πιπέρια διάφορα φρεσκοτριμμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βινεγκρέτ : Στο μούλτι λιώνουμε τις φράουλες και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας έως έχουμε μια ωραία παχύρευστη  σάλτσα.

Σαλάτα :  Πλένουμε πολύ καλά όλα τα σαλατικά μας ,τα κόβουμε ,τα τοποθετούμε στην σαλατιέρα μας , περιχύνουμε με την βινεγκρέτ και σερβίρουμε .

Αν μας αρέσει προσθέτουμε φλούδες μιας αγελαδινής παρμεζάνας και για τους πιο τολμηρούς προτείνω κομματάκια μιας βουτυράτης όχι αλμυρής φέτας.

 

ΑΥΓΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η συνταγή προέρχεται από τις Πασχαλινές δημιουργίες του σεφ Alain Ducasse

Χρόνος 30’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Υλικά για την κρέμα  σοκολάτας

  • 1 κουβερτούρα γάλακτος 125 γρ.
  • 500 ml γάλα
  • 6 αυγά
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. Κορν φλαουρ
  • 100 γρ. Σαντιγί
  • Μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
Υλικά για την γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τα αυγά και κάνουμε μία μικρή τρυπούλα στην κορυφή του αυγού και τα αδειάζουμε.

Κρατάμε από τα δύο αυγά τους κρόκους και τα ασπράδια και τα ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ.

Τα υπόλοιπα τα φυλάμε και τα χρησιμοποιούμε σε άλλη συνταγή.

Τρίβουμε την σοκολάτα  ή την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε πολύ καλά την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι τα αυγά να ασπρίσουν.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και σιγά -σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Τοποθετούμε το κατσαρολάκι μας στην εστία σε χαμηλή φωτιά και πριν αρχίζει να βράζει αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε.

Βάζουμε το μείγμα μας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε με προσοχή τα αυγά μας.

Αφήνουμε στο ψυγείο τα αυγά μας μέχρι να σφίξει η κρέμα 2-3 ώρες.

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά περιμετρικά τα αυγά μας και γαρνίρουμε με την σαντιγί σαν να είναι το ασπράδι του αυγού και λίγη από την μαρμελάδα μας σαν να είναι ο κρόκος.

Τips

-Για να μην μυρίζει το τσόφλι μέσα, το πλένουμε προσεκτικά χρησιμοποιώντας και λίγο ξύδι. Αλλά μετά το ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε να στεγνώσει.

-Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν λευκό τσόφλι, αλλά πιο σκούρο για να ταιριάζει με το χρώμα της σοκολάτας.

Η οινική μου πρόταση

Πέρα από τα τσίπουρα και τα ούζα που θα βρίσκονται στο Πασχαλινό τραπέζι τις σαλάτες, τις πίτες και όλα τα  πιάτα μας, θα τα συνοδεύσουν ροζέ blend από Ξινόμαυρο και Syrah, από το κτήμα Ντούγκος.

‘Η εάν προτιμάτε λευκά βάλτε στα ποτήρια σας ένα κρασί από blend Ασύρτικου με Μαλαγουζιά, όπως το Κτήμα Θεόπετρα - Λευκός 2018.

Τα κρασιά που σας προτείνω είναι από την περιοχή της Θεσσαλίας, σχετικά άγνωστα στην δική μας περιοχή, αλλά μικρά διαμάντια.

 

Σχόλια

Life