FOOD

/

Νηστίσιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν

Νηστίσιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Η νηστεία με την σημερινή της μορφή ξεκίνησε στα τέλη του 10ου αιώνα, με τις οδηγίες της Εκκλησίας και για περίπου 1.000 χρόνια μέχρι την δεκαετία του ’70, τηρείτο στην Ελλάδα σχεδόν από το σύνολο του πληθυσμού.

Τα περισσότερα ελληνικά υπέροχα φαγητά, τα λεγόμενα λαδερά, οφείλουν την ποικιλία τους ακριβώς στην εφευρετικότητα των μαγειρισσών να εμπλουτίζουν με διαφορετικές γεύσεις τις περιόδους της νηστείας.

Ο κάθε τόπος εκμεταλλευόταν την τοπική παραγωγή και γι’ αυτό τα νηστίσιμα δεν ήταν παντού τα ίδια σε όλη την Ελλάδα. Άλλοι τόποι νήστευαν με θαλασσινά και άλλοι με χορτόπιτες γεμισμένες με σταφίδες!

Το πιο σημαντικό για την κουζίνα της νηστείας είναι, ότι είναι μέρος της ελληνικής διατροφικής ταυτότητάς μας. Τα πιάτα της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς.

Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Τις μέρες της Σαρακοστής που έρχονται θα σας παρουσιάσω διάφορες νηστίσιμες συνταγές, άλλες παραδοσιακές και άλλες με ένα “touch” πιο γκουρμέ!

Καλές απόκριες και καλή Σαρακοστή να έχουμε!

ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Χρόνος Προετοιμασίας και Μαγειρέματος 40’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα)

·½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
·1 πράσινη και μία κόκκινη πιπεριά, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
·½ kg χταπόδι ή μικρά χταποδάκια ολόκληρα ή μοσχιούς κομμένα σε μικρά κομμάτια
·½ kg θράψαλα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια (είδος καλαμαριού)
· 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
·½ kg γαρίδες καθαρισμένες μόνο με την ουρά. Κρατάμε μερικές ολόκληρες για το σερβίρισμα.
· 2lt ζωμό από θαλασσινά ή ζωμό ψαριού
· 4-5 κλωστές ζαφορά (σαφράν)
·  ½ κ.σ. ξηρές νιφάδες πιπεριάς ή πιπερίτσα αποξηραμένη το ¼ χωρίς τα σπόρια
· ½ kg ρύζι (Ελληνική Καρολίνα)
· Αλάτι Αλυκής
· Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
· Φρέσκο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε τηγάνι γουόκ ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές. Όταν μαλακώσουν και χρυσίσουν τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις κρατάμε σ΄ ένα μπολ. Στο ίδιο λάδι που είναι αρκετά ζεστό σοτάρουμε τα θράψαλα και το χταπόδι για 5’-6’.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για 10’-15’ μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Διαλύουμε το σαφράν σε ½ φλιτζάνι βραστό ζωμό και το προσθέτουμε στο γουοκ με τα θαλασσινά.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας και την πιπεριά, αλατίζουμε και ρίχνουμε τις γαρίδες και τον υπόλοιπο ζωμό. Βράζουμε για ακόμα 5’.

Αφαιρούμε όλα τα θαλασσινά με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε ζεστά σ’ ένα μπολ.

Ρίχνουμε το ρύζι στον ζωμό και αφήνουμε να βράσει 1’ λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στην συσκευασία του.  Το ανακατεύουμε απαλά και εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό.

Το ρύζι πρέπει να κρατάει λίγο και να μην είναι εντελώς βρασμένο. Ελέγχουμε την γεύση και συμπληρώνουμε εάν θέλουμε πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα αφήνουμε να πάρουν όλα ακόμα μία βράση μαζί. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.

Tips

-          Μπορούμε να προσθέσουμε και θαλασσινά όπως μύδια, γυαλιστερές κλπ. Θα δώσουν στο πιάτο ακόμα πιο έντονη την γεύση της θάλασσας.

-          Ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα θράψαλα για να εξοικονομήσετε χρόνο στην προετοιμασία.

 

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ

100 γρ. φάβα Φενεού
250 γρ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
60ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
αλάτι αλυκής ή ανθός
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

16 μεγάλες γαρίδες
200γρ ντοματίνια στρογγυλά και ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση
1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου κοπανισμένες ή έτοιμος τριμμένος
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
½ κ.γ. ζάχαρη
6 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες
αλάτι
πιπέρι
2 + 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 σφηνάκι ούζο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ

Βράζουμε τη φάβα με το νερό μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο έως ότου κοχλάσει, και στην συνέχεια ξαφρίζουμε συνεχώς για 10 ’.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 ’ έως ότου λιώσει η φάβα. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Λειώνουμε με το ραβδομπλέντερ η περνάμε το μίγμα από το multi για να έχουμε μια λεία κρέμα.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις δύο κουταλιές λάδι και όταν ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Μετριάζουμε την ένταση της φωτιάς χαμηλώνοντας αρκετά και συνεχίζουμε για 15’ μέχρι να καραμελωθούν τα κρεμμύδια.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα κρατάμε στην άκρη.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι με όσο λάδι έχει, προσθέτουμε και τις τέσσερις κουταλιές λάδι ακόμα και ζεσταίνουμε. Αφού έχει ζεσταθεί ρίχνουμε τους σπόρους γλυκάνισου και ανακατεύουμε για 1’. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις γαρίδες και τηγανίζουμε για 2’ από κάθε πλευρά.

Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις φρέσκιες και τις λιαστές ντομάτες, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε για 5’ σε χαμηλή φωτιά.

Αποσύρουμε όλα τα υλικά από το τηγάνι. Περνάμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι από ένα σουρωτήρι και τη βάζουμε σε ένα μπολάκι.

Για το σερβίρισμα βάζουμε στη πιατέλα μας τις γαρίδες με τα ντοματάκια, τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.

TIP

Μπορείτε να μαγειρέψετε μόνο τις γαρίδες και να τις σερβίρετε σαν σαγανάκι.

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 10 ’ – Χρόνος Ψησίματος 20’ – Χρόνος ξεκούρασης ζύμης 1 ώρα τουλάχιστον –Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για την λαμαρίνα του φούρνου)

•1.000 γρ. αλεύρι σκληρό

•500 ml νερό + 1 φλ. ακόμα για το ταψί

•¾ φλ. τα. Ελαιόλαδο + 1/3 φλ. ακόμα για το ταψί

•35 γρ. μαγιά νωπή

•20 γρ. ανθός αλατιού για το πασπάλισμα

•2 κ.γ. Δενδρολίβανο ξερό για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε όλα τα υλικά  μας σε ένα μπολ μεγάλο ή στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή σε μίξερ με εξάρτημα ζυμώματος έως ότου  γίνει μία μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος  για 1 ώρα περίπου.

Λαδώνουμε την λαμαρίνα και στρώνουμε μέσα το ζυμάρι ώστε να γίνει μία στρώση πάχους περίπου 2cm. Αφήνουμε  την ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και πιέζουμε με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να κάνουμε «βαθουλώματα» στο ζυμάρι.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο νερό (1 φλ.) με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλ.) και το ρίχνουμε σταδιακά επάνω στο ζυμάρι, απλώνοντας ταυτόχρονα με ένα πινέλο για να απορροφηθεί.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δενδρολίβανο. Ψήνουμε ώσπου να εξατμιστεί όλο το νερό και να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

-Ένα θέλουμε μπορούμε να κόψουμε μικρά ντοματίνια στα δύο και να τα βάλουμε επάνω στο ζυμάρι πριν ρίξουμε το αλάτι και το δενδρολίβανο.

-Επίσης, η ζύμη φυλάσσεται στο ψυγείο έως και τρείς ημέρες εάν δεν θέλουμε να κάνουμε όλη την συνταγή.

 

ΧΑΛΒΑΔΕΝΙΕΣ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΣΟΣ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 18 μικρά φορμάκια-περίπου για 6 άτομα)

•300 γρ σιμιγδάλι ψιλό

•75 ml ηλιέλαιο

•75 ml ελαιόλαδο

•150 ml χυμό πορτοκαλιού

•100 ml νερό εμφιαλωμένο

•100 ml μέλι

•½ κ.γ. μείγμα κανέλας, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι

Για την αλατισμένη σος καραμέλας

•250 γρ. Ζάχαρη

•6-8 κ.σ. Νερό εμφιαλωμένο

•½ κ.γ. Ροζ αλάτι Ιμαλάϊων και μερικούς κόκκους για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε την εστία μας σε χαμηλή θερμοκρασία 4-5.

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μόλις ζεσταθεί αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα .

Θα χρειασθούμε περίπου 10’-15’ για να ψηθεί ο χαλβάς μας και να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και απαλή γεύση.

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό μέχρι να ζεσταθούν αρκετά χωρίς να βράσουν.

Όταν ψηθεί ο χαλβάς αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αρχίζουμε να ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα των υγρών μας. Επαναφέρουμε στην εστία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Όταν είναι έτοιμος ο χαλβάς μας, τον αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια γεμίζουμε με το μείγμα ατομικά φορμάκια ή μία μεγάλη φόρμα.

Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.

Για την σάλτσα καραμέλας

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του πάτου. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει. Σε μερικά λεπτά θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Σταματάμε όταν η ζάχαρη πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το νερό ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρουμε στην εστία μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι.

Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα φορμάκια και καλύπτουμε με κουταλιές από την σος αλατισμένης καραμέλας και κόκκους αλατιού.

Tip

Η σος καραμέλας θα πρέπει να μην κάψει πολύ και αποκτήσει σκούρο χρώμα, διότι η ζάχαρη θα έχει καεί και η σος θα πικρίσει.

Για να σερβίρουμε την σος την διατηρούμε  χλιαρή σε ένα μπεν μαρί ή την φυλάμε στο ψυγείο και την ξαναζεσταίνουμε.

Η Οινική μου πρόταση

Κρασιά από ελληνικές ποικιλίες και μόνο είναι αυτά που θα βάλουμε στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας δίπλα στα νηστίσιμά μας, και θα αναδείξουν τα πιάτα μας.

Για το κόκκινο ριζότο σας προτείνω ένα ξεχωριστό ροζέ όπως το Ieria, από το οινοποιείο Μποσινάκης , ίσως μία από τις καλύτερες εκδοχές για Μοσχοφίλερο.

Για την φάβα μας με τις γαριδούλες, δοκιμάστε την καλύτερη.. ever…Ρομπόλα , κατ’εμέ, το βιοδυναμικό Vino Di Sasso, του χαρισματικού Ευρυδιάδη Σκλάβου.

Και εάν δεν κάποιος δεν είναι λάτρης του κρασιού, ας βάλει στο τραπέζι του τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο από την Θεσσαλία.

Σχόλια

Life