ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

CULTURE

/

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/12 "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΠΑΛΕΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/12 "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΠΑΛΕΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας 2018 του ΟΚΠΕ

Το 37ο Φεστιβάλ Πάτρας 2018 του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με επικεφαλής τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 τα σπουδαία και φημισμένα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο. Ώρα έναρξης της παράστασης "Η Λίμνη των Κύκνων" στις 21.30.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 και 9/12 καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

H Λίμνη των Κύκνων, η διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης με την αξεπέραστη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόϊ στις 4 Μαρτίου του 1877. Ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του μεγάλου συνθέτη. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Παρόλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, η συνέχεια ήταν αποθεωτική.

Η Λίμνη των Κύκνων εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του που κερδίζει σταθερά χρόνο με το χρόνο μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως. Όχι μόνο θεωρείται σε κάθε εποχή μια σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, αλλά η τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ είναι σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κεφάλαιο της ερωτικής θεματολογίας.

Η ιστορία της παράστασης αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Έτσι η πριγκίπισσα Οντέτ περνά τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ.

Ο μάγος προσπαθεί να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ όμως, ξεφεύγει από την παγίδα του μάγου, τα μάγια λύνονται, παίρνει στην αγκαλιά την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό. Η ιστορία βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε ένα αρχαίο γερμανικό μύθο που ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι έντυσε μεταξύ 1875 και 1876 με τη μοναδική μουσική του και το μεταμόρφωσε σε ένα διαχρονικό μπαλέτο.

Η Λίμνη των Κύκνων παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο χώρο του μπαλέτου και δεν είναι τυχαίο πως τα γνωστότερα ονόματα της διεθνούς χορογραφίας και οι σημαντικότεροι χορευτές παγκοσμίως δοκιμάζουν το ταλέντο και την έμπνευσή τους σε αυτό το έργο. Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Φρέντερικ Άστον.

Σήμερα η Λίμνη των Κύκνων θεωρείται ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.

Τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας ιδρύθηκαν το 1989 από τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, που για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια των Μπαλέτων Μπολσόι και από τότε κατέχουν μια αξιοζήλευτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των κλασικών μπαλέτων κερδίζοντας διαρκώς χειροκρότημα και διακρίσεις. Δημιούργησαν τη δική τους παράδοση, καταχειροκροτήθηκαν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και επάξια θεωρούνται αυθεντία στο κλασικό μπαλέτο, ειδικά σε έργα όπως η Λίμνη των Κύκνων.

Η εκδήλωση του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας στηρίζεται από την ομάδα πολιτισμού και επικοινωνίας Area 51.

Διευθυντής Μπαλέτου Vyacheslav Gordeeev

Χορογραφίες L.Ivanov, M.Petipa, A.Gorsky, V.Gordeev

Μουσική Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία €30 (Με αρίθμηση)

Εξώστης €20 ( χωρίς αρίθμηση)

Εισιτήρια προπωλούνται:

-              Στο Συνεδριακό την ημέρα της εκδήλωσης, ώρες 6:00-9:30μμ, 6977347098

-              Στο βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Αγίου Νικολάου 32, 2610 277396

-              Στο κατάστημα DUR Βότση 32, 2616 007113

-              Στο βιβλιοπωλείο  DISCOVER BOOKSTORE Βούρβαχη 3, 2610 624916 και ηλεκτρονικά στην ticketservices.

https://www.ticketservices.gr/event/i-limni-ton-kyknon/?eventid=4122&showid=30818

Σχόλια

Culture