Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πόσο παχαίνει ο βακαλάος με την σκορδαλιά;

Πόσο παχαίνει ο βακαλάος με την σκορδαλιά;

Της Ηρούς Κόττικα - Κλινικής διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Είναι πατροπαράδοτο έθιμο σε κάθε εθνική εορτή να έχουμε στο τραπέζι τηγανιτό βακαλάο με σκορδαλιά. Ας εξετάσουμε όμως πόσο όσο υγιεινό είναι αυτό το γεύμα και με πόσες θερμίδες επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Καταρχάς, ο βακαλάος είναι ένα ψάρι υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, τις βιταμίνες A,D,K ,Β12, και διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και νιασίνη. Το πιο σημαντικό όμως που εμπεριέχει είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για την καρδιοαγγειακή τους προστασία, καθώς και για τις ευεργετικές τους  ιδιότητες τόσο στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα όσο και στην καλή υγεία των ματιών.

Το βασικό χαρακτηριστικό που καθιστά υγιεινή την σκορδαλιά, είναι το ίδιο το σκόρδο το οποίο  διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και προστατεύει τα αγγεία μας. Επίσης, το σκόρδο προσφέρει προστασία έναντι των λοιμώξεων εξαιτίας μία αντιμικροβιακής ουσίας, της αλυσίνης, που εμπεριέχει.

Ας δούμε πόσο όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες επιβαρύνουν το πιάτο μας!

Μία μερίδα ψητού ή βραστού βακαλάου προσφέρει 150 θερμίδες. Ακριβώς η ίδια ποσότητα ψαριού, αλλά σε τηγανιτή μορφή, ανεβάζει την θερμιδική αξία σχεδόν στις 400 θερμίδες! Επιπλέον, 1 καλή κουταλιά της σούπας σκορδαλιά εμπεριέχει 100 θερμίδες. Συνεπώς μία και μόνο μερίδα τηγανιτού βακαλάου με 5 κουταλιές της σούπας σκορδαλιά (1/2 πιάτο δηλαδή) εκτοξεύει το γεύμα μας σχεδόν στις 1000 θερμίδες (σχεδόν τις μισές από αυτές που πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση ). Και αν σκεφτείτε ότι σε ένα γιορτινό τραπέζι θα υπάρχει σίγουρα και μία πλούσια σαλάτα, ψωμί, κάποιο ορεκτικό, κρασί και ένα γλυκό, τότε καταλήγουμε σε ένα μεσημέρι να φάμε σχεδόν για 2 μέρες!

Πώς θα μπορούσαμε ίσως να γλιτώσουμε από αυτόν τον  θερμιδικό καταιγισμό?

Αν αφαιρέσουμε την κρούστα από το τηγανιτό ψάρι, περιοριστούμε στις 3 κουταλιές σκορδαλιά με μισό πιάτο σαλάτα και αποφύγουμε τελείως τα ψωμιά και τα ορεκτικά (στο γλυκό δύσκολα λέμε όχι, τουλάχιστον ας φάμε το μισό κομμάτι), τότε έχουμε σοβαρές πιθανότητες να μην χρειαστεί να κάνουμε μία εβδομάδα δίαιτα για να επανέλθουμε στα φυσιολογικά μας επίπεδα!

Ηρώ Κόττικα

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

University of Nottingham Medical School

Κανακάρη 124, Πάτρα

2610 226 002

www.dietpatras.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being