Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ιώσεις εν μέσω Καλοκαιριού, γίνεται; Κι όμως γίνεται. Δείτε τις αιτίες

Ιώσεις εν μέσω Καλοκαιριού, γίνεται; Κι ...

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Και τα έχεις όλα έτοιμα, αποσκευές και εισιτήρια, ταξιδιωτικό οδηγό και γκάτζετς! Που να ήξερες όμως ότι υπολόγισες χωρίς τον ξενοδόχο ή μάλλον την ξενοδόχο που ακούει στο όνομα, καλοκαιρινή ίωση; Οι καλοκαιρινές ιώσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις χειμωνιάτικες, τουναντίον μάλιστα αφού μας χαλάνε τις διακοπές που τόσο περιμέναμε. Πάμε να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά και κατά τη διάρκεια της ίωσης.

Τα καλοκαιρινά κρυλογήματα μπορούν να οφείλονται σε διάφορους ιούς όπως ο εντεροϊός, ο ρινοϊός και άλλοι. Ο λόγος που δεν εμφανίζονται τόσο συχνά ιώσεις το καλοκαίρι, είναι διότι οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες δεν δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την επιβίωση του ιού εκτός από  την περίπτωση του εντεροϊού που παρουσιάζει αυξημένη ανοχή στην ζέστη. Παρόλα αυτά, εάν επιβιώσουν… κάνουν την παρουσία τους αισθητή.

Στην περίπτωση της πρόληψης, τα πράγματα είναι γνωστά. Πλένουμε τα χέρια μας μετά από χώρους στους οποίους βρίσκονται πολλά άτομα, τρώμε σωστά (μιας και το καλοκαίρι το παραμελούμε κάποιοι/ες) και καταναλώνουμε αρκετό νερό. Όμως υπάρχει μία συμβουλή ειδικά για το καλοκαίρι και αφορά τους χώρους με air condition. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου κοινού κρυολογήματος στο πανεπιστήμιο του Cardiff, “Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας οδηγεί στη γρήγορη συστολή των αγγείων της μύτης και του λαιμού” έτσι, συνεχίζει “εάν υπάρχει παρουσία ιού μειώνεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να τον αντιμετωπίσει’’ καθώς το αίμα εκτός των άλλων μεταφέρει και βασικά κύτταρα της άμυνας του οργανισμού. Αποφεύγουμε λοιπόν τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Αφού η τύχη δεν μας χαμογέλασε και παρουσιάσουμε συμπτώματα ίωσης, πρέπει αρχικά να ξεχωρίσουμε την ίωση από την αλλεργία. Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: 1) Στην περίπτωση της ίωσης, η εμφάνιση των συμπτωμάτων της βουλωμένης μύτης, του πονόλαιμου κλπ εμφανίζονται με διαφορά χρόνου μεταξύ τους, ενώ στην αλλεργία τα συμπτώματα έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα. 2) Σε περίπτωση που ταξιδεύουμε παρατηρούμε τα συμπτώματα εάν αλλάζουν με βάση τον χώρο, εάν ναι τότε μάλλον πρόκειται για αλλεργία. 3) Εάν τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα μετά εξασθενούν και ξαναγίνονται έντονα, τότε μάλλον πρόκειται για ίωση καθώς στις αλλεργίες τα συμπτώματα παραμένουν σταθερά όσο εκτιθέμεθα στο αλλεργιογόνο. Και τέλος. 4) Στην περίπτωση της ίωσης ο πυρετός και οι πόνοι στο σώμα είναι ένας ακόμα διαχωριστικός δείκτης.

Δυστυχώς ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο χρόνος και δεν θα μπορούσε να είναι άλλος αφού το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που δίνει την μάχη με αυτούς τους εισβολείς. Εμείς μπορούμε να το βοηθήσουμε όμως να κάνει αποτελεσματικότερα την δουλειά του. Αρχικά, το καλοκαίρι από μόνη της η αφυδάτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο λόγο υψηλών θερμοκρασιών, εάν προσθέσουμε στην εξίσωση και τον πυρετό, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού είναι επιτακτική. Επιπλέον λόγο της εποχής η κατανάλωση βιταμινούχων φρούτων είναι πιο εύκολη από ποτέ και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να τονώσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Γενικά να καταναλώνουμε τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας όπως, ενδεικτικά:

•    Σκόρδο

•    Τζίντζερ

•    Πορτοκάλι-Λεμόνι-Γκρέιπφρουτ

•    Γιαούρτι

•    Μπρόκολο

Τέλος, περιορίζουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς αυξάνει την θερμοκρασία μας και μας αφυδατώνει ακόμα γρηγορότερα ενώ αυξάνει και το αίσθημα της κόπωσης.

Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους να μην έχουν την ατυχία να περάσουν καλοκαιρινή ίωση όπως ο γράφοντας και να χαρούν τις διακοπές τους!

ΥΓ. Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να προσέχουμε για διάφορα σημάδια στο σώμα μας απο τσιμπήματα τσιμπουριών καθώς μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια του Lyme (Βορρελίωση) η οποία στην πρώτη φάση της έχει ακριβώς τα συμπτώματα της γρίπης. Εάν έχουμε τέτοια συμπτώματα και αντιληφθούμε ότι υπάρχει κάποιο σημάδι τσιμπήματος τσιμπουριού, απευθυνόμαστε αμέσως σε γιατρό καθώς η δεύτερη φάση της ασθένειας είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

πηγή: https://www.upharm.gr/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being