Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Παγωμένες σοκολατένιες "αμαρτίες"...

Παγωμένες σοκολατένιες "αμαρτίες"...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

H ιστορία του ζάχερ τόρτε (sachertorte) αρχίζει το 1832 στην αυλή του αυστριακού πρίγκιπα Κλέμενς Βέντσελ Λόταρ φον Μέττερνιχ στη Βιέννη.

Είναι ένα κέικ σοκολάτας που δημιούργησε ο Φραντζ Ζάχερ και από τότε το γλυκό αυτό σερβίρεται  στο διάσημο ξενοδοχείο Hotel Sacher της Βιέννης.

Η δικιά μας συνταγή είναι μία παραλλαγή ενός «μαμαδένιου» κορμού σοκολάτας εμπλουτισμένου με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Διατηρείται αρκετές ημέρες στο ψυγείο και μπορείτε να αλλάξετε την μαρμελάδα και τα φρούτα με άλλες γεύσεις της αρεσκείας σας.

Για εμένα ο συνδυασμός της σοκολάτας γάλακτος που είναι αρκετά γλυκιά εξισορροπείται ιδανικά από την γλυκόξινη γεύση του βύσσινου και  αφήνει μια φρεσκάδα στην γεύση.

Μια άλλη εξίσου δροσιστική πρόταση και μάλλον λίγο πιο εύκολη είναι οι μπάλες σοκολάτας σε σούπα αλμυρής καραμέλας.

Πρωτότυπη, σερβίρεται μόνη της ή και σαν επιδόρπιο στο τέλος ενός δείπνου.

Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία τα βούτυρα που χρησιμοποιούνται να είναι άριστης ποιότητας, καθώς και οι φλωρεντίνες να είναι φρέσκιες.

Είναι άκρως καλοκαιρινά γλυκά, εναλλακτικά της αυτοκρατορίας των παγωτών που κυριαρχούν αυτόν τον καιρό.

Σερβίρονται αρκετά παγωμένα και αν τα συνοδεύσετε με ένα ποτήρι κρασί, παρόμοιο των προτάσεων μου, θα ολοκληρώσετε την αμαρτία σας, ταξιδεύοντας….όμως στον παράδεισο!!

Καλή απόλαυση!

ΜΠΑΛΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΕ ΣΟΥΠΑ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 60’ –Χρόνος Αναμονής 12 ώρες

ΥΛΙΚΑ(για 6 άτομα) ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

300 γρ. κρέμα γάλακτος

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος πολύ καλής ποιότητας

1 λωβός βανίλιας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

60γρ. νερό

1 πρέζα  άνθος αλατιού

1 βανίλια

90 γρ. ζάχαρη καστανή

6 φλωρεντίνες από ζαχαροπλαστείο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε τον λωβό της βανίλιας. Αφήνουμε για 10’ για να ομογενοποιηθεί.

Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα πάνω στην σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Το αφήνουμε τουλάχιστον για ένα βράδυ στο ψυγείο και μέχρι να το σερβίρουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Ζεσταίνουμε το νερό με την βανίλια και το αλάτι.

Το αφήνουμε να ομογενοποιηθεί για περίπου 10’.

Σε άλλο κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνοντας το νερό βανίλιας αφού πρώτα το έχουμε σουρώσει.

Μόλις η καραμέλα φτάσει στους 185oC αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πάνω στον πάγκο εργασίας μας τοποθετούμε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και ανάμεσα τοποθετούμε τις φλωρεντίνες. Μ’ έναν βαρύ πλάστη ή με ένα βαρύ σφυράκι ζαχαροπλαστικής σπάμε τις φλωρεντίνες σε πολύ μικρά κομματάκια.

Για το σερβίρισμα

Σε ένα βαθύ πιάτο με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, σχηματίζουμε στο κέντρο μια μπάλα σοκολάτας.

Περιχύνουμε περιμετρικά με την αλμυρή σούπα καραμέλας και στολίζουμε με τα κομματάκια της φλωρεντίνας.

Tip: Εάν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε με το γλυκό μας, σερβίρουμε στο τραπέζι τα πιάτα με τις μπάλες και συμπληρώνουμε στον καθένα με ένα κανατάκι την σούμα αλμυρής καραμέλας.

 

Η οινική μου πρόταση:

Έναν «φυσικός γλυκύς» οίνο, όπως ο Belvedere του κτήματος Μερκούρη από την ποικιλία Malvasia Aromatica.

Ένα κρασί που έχει παραχθεί με λιάσιμο των σταφυλιών και παλαίωση για 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια. Στην μύτη μας κερνάει ένα γεμάτο μπουκέτο από αρώματα εσπεριδοειδών και μελιού, μ’ ένα επίσης γεμάτο στόμα.

Απολαύστε το οπωσδήποτε κρύο στους 8 oC -10oC.

 

 

SACHER TORTE Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 45’ –Χρόνος Αναμονής περίπου 10 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος πολύ καλής ποιότητας λιωμένη

200 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας

50 γρ ζάχαρη άχνη

1 κουτί μπισκότα Πτι Μπερ

100 ml κρέμα γάλακτος παγωμένη και χτυπημένη σε σαντιγύ

1 ασπράδι αυγού

Λίγη ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Φυλαράκια μέντας

Κεράσια, πετροκέρασα και βύσσινα

Μαρμελάδα κόκκινων φρούτων

250ml γάλα φρέσκο χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το κόβουμε σε κομματάκια  και το ρίχνουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και την ζάχαρη άχνη.

Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος αφού την έχουμε πρώτα χτυπήσει σε σαντιγύ και ανακατεύουμε απαλά σε χαμηλή ταχύτητα. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ.

Βάζουμε στον πάγκο μας την πιατέλα στην οποία θα παγώσουμε και στην συνέχεια θα σερβίρουμε το γλυκό μας.

Στην συνέχεια βάζουμε το χλιαρό γάλα σε ένα φαρδύ μπολ και ρίχνουμε μέσα ανα δύο τα μπισκότα. Τα βουτάμε για μερικά δευτερόλεπτα προσέχοντας να μην μουλιάσουν πολύ και σπάσουν. Πρέπει να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα.

Παίρνουμε ένα μπισκότο, το κρατάμε στο χέρι μας, το αλείφουμε με κρέμα σοκολάτας, τοποθετούμε επάνω και δεύτερο μπισκότο, το αλείφουμε και αυτό με κρέμα σοκολάτας και του βάζουμε από πάνω το τρίτο μπισκότο.

Το σαντουιτσάκι που φτιάξαμε το βάζουμε όρθιο στην πιατέλα μας.

Συνεχίζουμε, παίρνοντας μπισκότο, που το έχουμε αλείψει με κρέμα σοκολάτας και το κολλάμε εν συνεχεία στα ήδη τοποθετημένα μπισκότα μας.

Φτιάχνουμε τον κορμό μας και φροντίζουμε να μείνει αρκετή κρέμα για να τον αλείψουμε και περιμετρικά αφού τον βγάλουμε από το ψυγείο.

Αφήνουμε τον κορμό μας να παγώσει για τουλάχιστον 8 ώρες στο ψυγείο.

Τον βγάζουμε από το ψυγείο και με προσοχή τον κόβουμε κατά μήκος σε δύο κομμάτια.

Αλείφουμε το κάτω κομμάτι με αρκετή μαρμελάδα φρούτων. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι από πάνω και με την κρέμα που μας έχει μείνει αλείφουμε περιμετρικά τον κορμό.

Το βάζουμε ξανά στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα μας και εάν θέλουμε βγάζουμε από τα βύσσινα τα κουκούτσια. Χτυπάμε το ασπράδι αυγού σε μια ελαφριά μαρέγκα.

Παίρνουμε ένα –ένα τα φρούτα μας και τα φύλλα της μέντας, τα βουτάμε στο ασπράδι αυγού και κατόπιν στην ζάχαρη. Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα αφήνουμε να παγώσουν και αυτά στο ψυγείο, τουλάχιστον για μια ώρα

Για την διακόσμηση του κορμού:

Τοποθετούμε όπως μας αρέσει τα παγωμένα φρούτα και τα φύλλα μέντας επάνω στον κορμό.

Κόβουμε διαγωνίως για να φαίνονται ωραία οι στρώσεις του γλυκού μας και το σερβίρουμε παγωμένο.

Tip: Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα και να διακοσμήσετε με σοκολατένιες πέρλες πιπεριού.

 

 

 

Η οινική μου πρόταση:

Συνοδεύουμε με έναν ημίγλυκο λευκό οίνο από μοσχοφίλερο όπως το Semeli Piccolo Mondo. Αναδύει αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και σταφυλιού. Έχει μια πολύ δροσιστική οξύτητα που ισορροπεί την γλυκιά του  επίγευση.

Το απολαμβάνουμε κρύο στους 8 oC -10oC.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life