Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κηδεύεται σήμερα ο έμπορος Ηλίας Τοξαβίδης-Τραγική ειρωνία: Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια καταστράφηκε από πυρκαγιά το πολυκατάστημα της οικογένειας στην Πάτρα!

Κηδεύεται σήμερα ο έμπορος Ηλίας Τοξαβίδ...

Στην Ευαγγελίστρια η κηδεία

Tην τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν για περισσότερο από 2 μήνες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, άφησε στις 28 Μαϊου ο γνωστός πατρινός έμπορος Ηλίας Τοξαβίδης.

Ο Ηλίας Τοξαβίδης και η σύζυγός του Πόλυ διατηρούσαν κατάστημα με είδη δώρων στη Ρήγα Φεραίου, στο ύψος της Ασκληπειού.

Ο εκλιπών ήταν γιος του Βασίλη Τοξαβίδη, της οικογένειας του φημισμένου πολυκαταστήματος ενδυμάτων της οδού Ερμού που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούνιο 1983.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου από την Ευαγγελίστρια Πατρών και η ταφή του ακολούθως στο κοιμητήριο Παναγιας Αλεξιώτισσας.

Ήταν Παρασκευή 3 Ιουνίου 1983 όταν στο κεντρικότερο σημείο της πόλης εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο  πολυκατάστημα νεωτερισμών Β. Τοξαβίδη και Υιοί Α.Ε. Πύρινες γλώσσες και μαύρα σύννεφα καπνού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά καταστήματα. «Οι μάνικες της Πυροσβεστικής φάνηκαν ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τη μανία της φωτιάς που ο σφοδρός θερινός απογευματινός αέρας συνεχώς δυνάμωνε. Η ορατότητα στην πλατεία Γεωργίου αλλά και σε αρκετή απόσταση μέχρι την οδό τριών Συμμάχων έφτασε στο μηδέν! Χιλιάδες πατρινοί μαζεύτηκαν σε μικρή απόσταση από το σημείο της καταστροφής.

Στο κατάστημα εργάζονταν 30 υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους, ιδίως οι κοπέλες, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας την επιχείρηση να γίνεται στάχτη. Στην ίδια ψυχική κατάσταση ήταν και οι ιδιοκτήτες Κώστας και Παύλος Τοξαβίδης. Αμίλητοι παρακολουθούσαν τις φλόγες να κατατρώγουν την περιουσία τους.

Μέχρι στις 10 το βράδυ υπήρχαν μικροεστίες, τις οποίες προσπαθούσαν να σβήσουν οι πυροσβέστες. Ζημιές έπαθαν από τα νερά και τους καπνούς τόσο το κατάστημαΜουστάκης(αργότερα κάηκε και αυτό) όσο και τα καταστήματα υφασμάτων του Β. Τσιρώνη, ειδών δώρων των Τέτης και ΛέλαςΚανελοπούλου καθώς και το κατάστημα νεωτερισμών του Ηλία Τοξαβίδη, στην οδό Ερμού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ δευτέρου και τρίτου ορόφου του καταστήματος επί των οδών Ερμού και Μαιζώνοςόπου υπήρχαν λευκά είδη και λόγω των εύφλεκτων υλικών δεν μπορούσε να τεθεί σε έλεγχο.

Το κτίριο άρχισε να παίρνει κλίση, ενώ οι ρωγμές συνεχώς μεγάλωναν. Αμέσως δημιουργήθηκε ο φόβος ότι θα αρχίσει να πέφτει και οι άντρες της αστυνομίας άρχισαν να απομακρύνουν τον κόσμο. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, λειτούργησε μια διπλή γραμμή άντλησης νερού από τη θάλασσα με τη βοήθεια του πυροσβεστικού σκάφους «Πετράκης» με αποτέλεσμα να ρίξουν τόνους νερού. Είχαν απλωθεί μάνικες από το λιμάνι μέχρι το φλεγόμενο κτίριο. Έτσι η φωτιά άρχισε να υποχωρεί.

Οι ζημιές υπολογίζονταν σε περισσότερα από 65.000.000 δραχμές!

Το κτίριο που εξαιτίας των ανεπανόρθωτων ζημιών τελικά κατεδαφίστηκε ανήκε στον πρώην υπουργό Αχιλλέα Γεροκωστόπουλο και την Ελένη Παπαναγιώτου. Η τραγική ειρωνεία της τύχης είναι ότι το κατάστημα του Ηλία Τοξαβίδη που βρισκόταν δίπλα είχε αναγγείλει ότι θα έκανε εκείνη την ημέρα τα εγκαίνιά του. Δεν πρόλαβε όμως…

 

Καλοκαίρι 1970 και πολύς κόσμος παρών στα εγκαίνια του καταστήματος Τοξαβίδη Μαιζώνος 80 στο κέντρο της Πάτρας.

Στην φωτογραφία εικονίζονται δίπλα από τον ιερέα οι Βασίλης, Κώστας και με το βλέμμα προς τον φακό ο Ηλίας Τοξαβίδης .

Τραγική ειρωνεία, το κατάστημα Τοξαβίδης είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά τέτοιες μέρες ακριβώς πριν από 35 χρόνια το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιούνιου του 1983.

*Από το αρχείο του Βασίλη Τοξαβίδη/από 

Πάτρα: Οι πυρκαγιές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του εμπορικού κέντρου της πόλης - Όταν οι φλόγες κατέστρεφαν τον Τοξαβίδη και τον Μουστάκη...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις