Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από τον Όλιβερ Στόουν έως τον Μπελαφόντε, τον Ρέντφορντ και τον Κόπολα - Ο Φιντέλ Κάστρο γοήτευε το Χόλιγουντ

Από τον Όλιβερ Στόουν έως τον Μπελαφόντε...

Μεταξύ των θαυμαστών του Κομαντάντε ήταν και το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ

To Hollywood ή τουλάχιστον μία σημαντική μερίδα του έδειχνε μεγάλη προτίμηση και θαυμασμό στον Κομαντάντε Fidel Castro που έσβησε στα 90 του χρόνια και θα κηδευτεί (για την ακρίβεια θα αποτεφρωθεί) την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.

Το σάιτ thewrap.com σε ανάρτηση του, θυμίζει τις περιπτώσεις διάσημων σταρ και προσωπικοτήτων της έβδομης τέχνης που σαγηνεύτηκαν από το πληθωρικό, επιβλητικό όσο και αντικρουόμενο πολιτικό αυτό πρόσωπο που σημάδεψε επί δεκαετίες την παγκόσμια πολιτική σκηνή.  Καλλιτέχνες όπως ο σκηνοθέτης Oliver Stone μέχρι τον τραγουδιστή Harry Belafonte, τον σκηνοθέτη Steven Spielberg και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ ταξίδεψαν στην Κούβα και συνάντησαν τον Κάστρο.

Ο Steven Spielberg είχε αποδεχτεί, όπως γράφει το thewrap.com, πρόσκληση το 2002 από το Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Cuba προκειμένου να παρακολουθήσει το Cuban film festival που είχε αφιέρωμα – ρετροσπεκτίβα στα φιλμ του. Ο Oliver Stone του οποίου πρόσφατα είδαμε την ταινία «Σνόουντεν», είχε δεχτεί μεγάλη κριτική για το ντοκιμαντέρ που είχε κάνει το 2003 για τον Castro, με τίτλο “Comandante” όπου ο δικτάτορας Φιντέλ Κάστρο αφηγήθηκε ο ίδιος την ιστορία του.

Σύμφωνα με το thewrap.com, ο Όλιβερ Στόουν είχε χαρακτηρίσει τον Φιντέλ Κάστρο ως «εγωιστή και ηθικό άνθρωπο, έναν από τους πιο σοφούς ανθρώπους στον κόσμο».

Ιδιοφυία χαρακτήρισε με τη σειρά του τον εκλιπόντα δικτάτορα ο Χολιγουντιανός σταρ Τζακ Νίκολσον, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κούβα το 1998 ενώ για μία εμπειρία ζωής είχε μιλήσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κέβιν Κόστνερ, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Κούβα το 2001 και είχε κάνει ιδιωτική προβολή στον Κάστρο της ταινίας του «13 Days».

Το διάσημο μοντέλο, η αποκαλούμενη «μαύρη γαζέλα» Naomi Campbell δήλωνε θαυμάστρια του Κομμουνιστή ηγέτη της Κούβας και τον είχε συναντήσει μαζί και με το μοντέλο Kate Moss το 1999. Όπως δήλωσε στην Toronto Star, ήταν νευρική καθώς δεν πίστευε πως θα τον συναντούσε.

Ο Robert Redford είχε παίξει στον κινηματογράφο, το 1990 στην ταινία του Σίντνει Πόλακ «Havana» που αν και είχε γυριστεί στο νησί του Αγίου Δομήνικου στην Καραιβική, εν τούτοις εκτυλισσόταν την περίοδο της επανάστασης και ανατροπής του Μπατίστα από τον Κάστρο την Πρωτοχρονιά του 1959 στην Κούβα.

Στο ρομαντικό και πολιτικοινωνικό αυτό φιλμ ο Ρέντφορντ συμπρωταγωνίστησε με την Λένα Όλιν και τον Ραούλ Τζούλια που έχει φύγει από τη ζωή. Ο Ρέντφορντ ήταν και παραγωγός στο φιλμ «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» για τον νεαρό Τσε Γκεβάρα και τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο που γύρισαν όλη τη λατινική Αμερική με μία μοτοσυκλέτα το 1952 και έπειτα.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είχε πάει στην Cuba για την προβολή αυτού του φιλμ (2004) στην χήρα και τα παιδιά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα (ο Τσε το 1960 ήταν μαχητής και εκ των πρωτεργατών της Ανεξαρτησίας της Κούβας). Τότε συνάντησε και τον Κάστρο που ήταν 77 ετών, με χιούμορ, διαύγεια πνεύματος και η υγεία του σε καλή κατάσταση, όπως είχε πει ο Ρέντφορντ, ο οποίος είχε ξαναδεί τον Κάστρο και στα τέλη του ‘80. Μάλιστα τότε ο αγαπητός ηθοποιός είχε «ανακριθεί» από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στους θαυμαστές του Κάστρο συγκαταλέγονταν και ο Τζακ Λέμον, ο Σον Πεν, ο τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε αλλά και ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα. “Αν πιστεύεις στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να υποστηρίξεις τον Fidel Castro!”, είχε αναφέρει ο Μπελαφόντε ενώ ο Κόπολα είχε πει με χιούμορ «έχουμε και οι δύο μούσια και δύναμη που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για καλούς σκοπούς».

Τέλος σύμφωνα πάντα με το thewrap.com, άλλα πρόσωπα - celebrities που «αγκάλιασαν» τον Castro και την διακυβέρνηση του στην Κούβα ήταν οι: Danny Glover, Gina Lollobrigida, Ed Asner και ο Woody Harrelson.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture