Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου Ωρωπού

Ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο και στον αρχα...

Τεράστιο το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστροφή των γλυπτών και επιγραφών του, από τα ξένα μουσεία

Με την παρουσία περισσότερων από εκατόν πενήντα επισκεπτών από την Αθήνα, τη Γαλλία και τον Ωρωπό, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι δίωρη προγραμματισμένη ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου Ωρωπού.Την ξενάγηση διοργάνωσε η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία και το σωματείο MONUMENTA, σε συνεργασία με την ομάδα μελών Ωρωπού του σωματείου ''Διάζωμα''.

Από την εφορεία αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής, πήρε μέρος ο αρχαιολόγος Άρης Κυριαζής.

Από τον Ωρωπό πήραν μέρος μεταξύ άλλων μέλη του σωματείου ''Διάζωμα'', οι Σάββας Μαυρίδης, Μαίρη Μαυρίδη, επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού, και Ελένη Βοργία, γενική γραμματέας πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Χαλκουτσίου Ωρωπού. Από τους Αγίους Αποστόλους και τον Κάλαμο πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι, Σπύρος Χρήστου, γιός του για 37 έτη (1955-1992), αρχαιοφύλακα του Αμφιάρειου Ωρωπού/ΥΠ.ΠΟ., Χαράλαμπου Χρήστου, και ακόμη Παναγιώτα Γιάγκου και Βούλα Μπάρδη, πρόεδρος & μέλος του δ.σ. του πολιτιστικού συλλόγου αντίστοιχα.

Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, παρουσίασε την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, τα έργα προστασίας και ανάδειξης του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του.

Ακόμη, έγινε αναφορά στα βιβλία της Ιταλίδας πανεπιστημιακού Κιάρας Τερρανόβα, με το εμβληματικό για τον Ωρωπό βιβλίο της με τίτλο, ''Tra cielo e terra Amphiaraos nel Mediterraneo antico'', εκδόσεις ''Aracne'', Ρώμη, και της Μαρίας Μικεδάκη, επίκουρης καθηγήτριας στο τμήμα θεατρικών σπουδών, του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, κλασικής αρχαιολόγου, με το βιβλίο της ''Τα σκηνικά του θεάτρου της ελληνιστικής εποχής'', για τα σκηνικά του αρχαίου Θέατρου του Αμφιαρείου Ωρωπού.

Τεράστιο το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστροφή των γλυπτών και επιγραφών του Aµφιάρειου Ωρωπού, από τα ξένα μουσεία

Τέλος, σημειώνεται ότι τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού που πήρε μέρος στην ξενάγηση, για τη συνυπογραφή του σχετικού αιτήματος επιστροφής των αρχαιοτήτων του Aµφιάρειου Ωρωπού από τα ξένα μουσεία, μεταξύ άλλων Pergamonmuseum του Βερολίνου και του Λονδίνου.

Σημειώνεται, ότι γλυπτά του Aµφιάρειου Ωρωπού βρίσκονται σε ξένα μουσεία, όπως ''Οι ίπποι από την παράσταση του αγωνίσματος της απόβασης'', στο μουσείο Pergamonmuseum του Βερολίνου.

Ακόμη, στο Λονδίνο βρίσκεται η επιγραφή με την αναγραφή ''συμβαίνει τινά των επί της τραπέζης του Αμφιαράου αργυρωμάτων αχρεία γεγονέναι…'', IG VII 303 κλπ.

Το πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών, που προβάλλει διαρκώς αλλά και σήμερα, είναι η διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών και των επιγραφών, στο φυσικό τους χώρο και στο αρχαιολογικό μουσείο Ωρωπού.

Είναι αναγκαία τώρα, η κατάλληλη επεξεργασία, η επιστημονική τεκμηρίωση, η καταλογογράφηση των γλυπτών και των επιγραφών, και η διατύπωση του σχετικού αιτήματος από τους συναρμόδιους φορείς, το δήμο Ωρωπού, το υπουργείο πολιτισμού κλπ., προς τα αντίστοιχα υπουργεία πολιτισμού και ξένα μουσεία Βερολίνου, Λονδίνου κ.α.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα άρχισε το 1884

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο και στο αρχαίο Θέατρο του Aµφιάρειου Ωρωπoύ, άρχισε εκατόν τριάντα δύο χρόνια πριν, στις 18 Ιουνίου του 1884, από την αρχαιολογική εταιρεία µε επικεφαλής τους Σπύρο Φιντικλή και Bασίλη Λεονάρδο. Στην έναρξη των εργασιών το 1884, είχε συνεργαστεί και ο Βίλχελμ Ντέρπφελντ.

Ο Β. Λεονάρδος συνέχισε το ανασκαφικό έργο από το 1885 έως το 1930, και δημοσίευσε τις κυριότερες επιγραφές του Aµφιάρειου, εργασία που συνέχισε μετά το 1952 ο Mάρκελλος Mιτσός.

Συνολική έκδοση των επιγραφών πραγματοποίησε ο Bασίλης Πετράκος, με το βιβλίο του ''Οι επιγραφές του Ωρωπού'', έκδοση 1997, σελίδες 763.

Η ξενάγηση ήταν δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6973 308 857

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture