Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Αλμπέρ Καμύ γράφει για την Ελλάδα

Ο Αλμπέρ Καμύ γράφει για την Ελλάδα
Παπαϊωάννου Γεωργία

Από τότε η Ελλάδα πλανιέται κάπου μέσα μου, στα όρια της μνήμης μου, ακατάπαυστα…

Η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης για διανοούμενους, καλλιτέχνες και για μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Πολλοί πέρασαν από την όμορφη πατρίδα μας. Αφουγκράστηκαν, συγκινήθηκαν με τα μνημεία, ηλιοκάηκαν στον ήλιο, έφαγαν σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι.

Γνωστή είναι η αναφορά της Βιρτζίνια Γούλφ για την Ελλάδα σε ένα από τα ημερολόγια της. Ωστόσο, ένα απόσπασμα, που εξυμνεί τις ομορφιές της πατρίδας μας βρίσκουμε και στο βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ, «Η πτώση».

Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Με το έργο του επηρέασε τα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής του. Ο λόγος είναι ασύλληπτος, μοναδικά δομημένος και κατανοητός. Τιμήθηκε το 1957 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το απόσπασμα είναι αυτό:

«Στο ελληνικό αρχιπέλαγος… εμφανίζονταν αδιάκοπα καινούρια νησιά στον ορίζοντα, ολόγυρά μας. Η άδεντρη ράχη τους διέγραφε τα όρια του ουρανού, η βραχώδης παραλία τους ξεχώριζε καθαρά πάνω στη θάλασσα. Καμιά πιθανή σύγχυση∙ στο λαγαρό φως όλα ήταν σημεία αναφοράς του χώρου.

Κι από το ένα νησί στο άλλο, πάνω στο μικρό μας καράβι που ωστόσο θαρρείς και σερνόταν, είχα την εντύπωση ότι αναπηδούσα, ασταμάτητα, μέρα νύχτα, πάνω στη ράχη των μικρών δροσερών κυμάτων, μ’ έναν καλπασμό όλο αφρούς και γέλια. Από τότε η Ελλάδα πλανιέται κάπου μέσα μου, στα όρια της μνήμης μου, ακατάπαυστα… Πριν εμφανιστούμε στα ελληνικά νησιά, θα ’πρεπε να πλυθούμε πολύ καλά. Ο αέρας εκεί είναι αγνός, η θάλασσα και η απόλαυση καθάριες»

 

Πηγή για τη φωτογραφία:salon-litteraire.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture