Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πατρινός Σταύρος Γασπαράτος που έβαλε στις χορδές του πιάνου βίδες, ελάσματα και άλλα αντικείμενα- Μιλά στο thebest.gr για το "Α"

Ο Πατρινός Σταύρος Γασπαράτος που έβαλε ...

Η κινηματογραφική παράσταση - performance με την Σεραφίτα Γρηγοριάδου στις 4 και 5/4/2015 παρουσιάζεται στην Πάτρα

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Για ένα διήμερο, το Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου και την Κυριακή των Βαίων 5 Απριλίου 2015, το Πατρινό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του καλλιτεχνικού του διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, την ιδιαίτερη κινηματογραφική παράσταση – performance «Α» όπου μάλιστα την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο ταλαντούχος και πολυπράγμων Πατρινός μουσικός και digital sound artist Σταύρος Γασπαράτος.

Το thebest.gr μίλησε τηλεφωνικά με τον Σταύρο Γασπαράτο, ο οποίος τόνισε πως στην Πάτρα θα δούμε την βερσιόν όπου η ταινία «Α» του Στάθη Αθανασίου θα «επικοινωνήσει» με μία ζωντανή performance από την ηθοποιό και πρωταγωνίστρια του φιλμ Σεραφίτα Γρηγοριάδου.

Η ταινία απ’ όσο μας περιέγραψε ο Σταύρος Γασπαράτος θα παίζεται σ ένα τμήμα του σκηνικού και στην οθόνη ενώ ένα δεύτερο στόρι που χτίστηκε από τον Στάθη Αθανασίου πάνω στην ιδέα και το σενάριο της ταινίας, θα εκτυλίσσεται παράλληλα live στην σκηνή. Ωστόσο στην βερσιόν που θα δούμε στην Πάτρα δεν θα υπάρχει η ζωντανή εκτέλεση της μουσικής του Σταύρου Γασπαράτου από ένα κουαρτέτο εγχόρδων όπως έγινε αλλού.

«Είναι ένα φιλμ και ένα project με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μία art ταινία που είναι φτιαγμένη για να παιχθεί σε εναλλακτικούς χώρους και απευθύνεται θεωρώ σε ένα κοινό που ασχολείται όχι μόνο με το σινεμά αλλά ευρύτερα με την τέχνη.

Είναι μία εξαιρετική εικαστική κινηματογραφική δουλειά. Δούλεψα πολύ ωραία με τον Στάθη Αθανασίου και μακάρι στο άμεσο μέλλον να διοργανωθεί και μία προβολή της ταινίας μόνης της», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο Σταύρος Γασπαράτος.

Το «Α» του φιλμ όπως μας εξήγησε, παραπέμπει και έχει την προέλευση του από την αρχαία ελληνική τραγωδία της Αντιγόνης. «Είναι βασισμένη στον μύθο της Αντιγόνης η ταινία και γενικά η performance είναι στηριγμένη πάνω στην Σεραφίτα Γρηγοριάδου. Ωστόσο δεν αντλεί υλικό από το αρχαίο κείμενο. Υπάρχει κι ένας χορός Γυναικών που ακούγεται ηχογραφημένος».

Σύμφωνα με την παραγωγή του «Α», η ιστορία του φιλμ που ήδη έχει προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Κινηματιγραφικό Φεστιβάλ Slamdance στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, λαμβάνει χώρα στο κοντινό μέλλον με κεντρικά πρόσωπα μια συντηρητική αστή γυναίκα, την «A» (η ηθοποιός Σεραφίτα Γρηγοριάδου) και έναν «τρομοκράτη», τον Φυγάδα.

Εκείνος της ζητεί καταφύγιο αλλά εκείνη αρνείται επειδή ο φόβος δεν της επιτρέπει βήματα που ενδεχομένως θα ταράξουν τη ζωή της. Τα πράγματα πάνε στραβά και για τους δύο. Ο Φυγάς παγιδεύεται και εκτελείται και η «A» συλλαμβάνεται και μεταφέρεται σε ένα δάσος όπου οι Αρχές ξεφορτώνονται όσους δεν υποτάσσονται και δεν συμμορφώνονται. Εκεί εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, ώσπου οι Αρχές να αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά.

Στην κινηματογραφική παράσταση – performance «Α» ο Στάθης Αθανασίου με τον ελληνιστή συγγραφέα Πέδρο Ολάγια πραγματεύονται την Αντιγόνη στον αντίποδα της τραγωδίας του Σοφοκλή.

Είναι αξιοσημείωτο πως η ταινία «Α» αποτέλεσε την 1η μεγάλου μήκους κινηματογραφική παραγωγή της χώρας μας που γυρίστηκε σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τη διαδικασία και πλατφόρμα του crowd funding (συμμετοχή του κοινού).

Όπως μας είπε ο Σταύρος Γασπαράτος, η ανταπόκριση και ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλη και βγήκε όλη η παραγωγή μέσα από το ποσό των 90.000 δολαρίων που συγκεντρώθηκε, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στην σημερινή εποχή της κρίσης. Επίσης στην Αμερική όπου ταξίδεψε η ταινία, έγιναν επαφές και είναι πιθανό να βρει και διανομή στις αίθουσες.

Ο Στάθης Αθανασίου έχει γυρίσει και την ταινία «Dos» το 2011 που ήταν μία ελληνοισπανική παραγωγή όπου έπαιζε και η Μαρίνα Καλογήρου.

Πέρα πάντως από την μουσική του για το «Α», ο Σταύρος Γασπαράτος βρίσκεται εν μέσω μίας ιδιαίτερα δημιουργικής περιόδου όπως είπε, ετοιμάζοντας ήδη τρία ξεχωριστά πράγματα για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όπως μας περιέγραψε στο thebest.gr, κατ’ αρχάς στις 10 και 11 Ιουνίου 2015 θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το έργο – μουσική παράσταση «Expanded Piano», ένα προσωπικό μουσικό εγχείρημα που ήδη ο Σταύρος Γασπαράτος ταξίδεψε και παρουσίασε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, στο EMPAC.

«Eίναι ένα έργο για πιάνο και electronic μουσική, ένα περίεργο έργο που ελπίζω μετά την Νέα Υόρκη να κυκλοφορήσει ηχογραφημένο και στο Βερολίνο ενώ συζητώ να κάνω και μία μουσική περιοδεία στο μέλλον στην Ευρώπη», ανέφερε. Όπως είχε γραφτεί, το ιδιαίτερο αυτό προσωπικό project του Σταύρου Γασπαράτου «Expanded Piano» είναι εμπνευσμένο από την ιδέα του «Prepared Piano» όπου βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα τοποθετούνται στις χορδές του πιάνου αλλοιώνοντας μοναδικά τον ήχο του.

Εκτός από αυτό ο Σταύρος Γασπαράτος γράφει τη μουσική για την παράσταση «Αντιγόνη» που θα ανεβάσει το καλοκαίρι στο Ηρώδειο και σε περιοδεία ο Θέμης Μουμουλίδης, τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με την Ιωάννα Παπά ως Αντιγόνη αλλά και για την παράσταση αρχαίου δράματος «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με τον Αιγιώτη ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Άρη Σερβετάλη που θα πάει και στην Επίδαυρο.

Φέτος τον χειμώνα τουλάχιστον 4 αξιόλογες παραστάσεις είχαν την μουσική υπογραφή του Πατρινού Σταύρου Γασπαράτου και αυτές όπως ο ίδιος μας τις απαρίθμησε, ήταν ο «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη με τον Δημήτρη Καταλειφό στο θέατρο Εμπορικόν, ο «Θείος Βάνιας» του Τσέχωφ στο θέατρο Χορν σε σκηνοθεσία Λιλής Μελεμέ με τον Γιάννη Φέρτη, τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Γιάννη Βόγλη, τον Στέλιο Μάινα, κ.α., το έργο «Ένας Άνθρωπος για όλες τις εποχές» στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και διασκευή της Έλσας Αδριανού με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Δημήτρη Πιατά και τα «Παράσιτα» με την Κόρα Καρβούνη που ανέβηκαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Τέλος ρωτήσαμε τον Σταύρο Γασπαράτο για την ηλεκτρονική ροκ μπάντα του, τους «Γύρω Γύρω» με την οποία και τον πρωτογνώρισε το κοινό. «Είναι πάνω από δέκα χρόνια που δεν υπάρχει πια η μπάντα, από το 2002 νομίζω» μας είπε αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός μουσικού reunion τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Η κινηματογραφική παράσταση – performance «Α» θα παιχθεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας το Σάββατο 4 Απριλίου στις 21.00 και την Κυριακή 5 Απριλίου στις 20.00.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας είναι οι εξής, Τάσος Καρακύλας, Σιλβάνο Ολάγια, Κατερίνα Ψυχογιού, Σαβίνα Σαμιώτη, Ευδοκία Χρυσοχέρη (ηθοποιοί), Νίκος Τσινές, Γιάννης Ζερβάκος (ήχος), Μιχάλης Κλουκίνας (φωτογραφία), Μιχάλης Σαμιώτης (σκηνογραφία) και οι Χρυσάνθη Μπαδέκα, Αποστολία Παπαδαμάκη στην χορογραφία.

Το περασμένο καλοκαίρι η transmedia αυτή παράσταση παρουσιάστηκε για 1η φορά στο Sani Festival.

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων - Τηλ.ταμείου για εισιτήρια και κρατήσεις, 2610273613.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture