Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Από την Τετάρτη στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση του Τάκη Βαρελά

Πάτρα: Από την Τετάρτη στη Δημοτική Πινα...

Μέχρι το Σάββατο 28 Μαρτίου

H πόλη της Πάτρας είναι ο δεύτερος σταθμός – μετά την Αθήνα - για την παρουσίαση της αναδρομικής ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά με γενικό τίτλο "Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ".

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων στο πλαίσιο της ανάδειξης  του έργου σύγχρονων ελλήνων εικαστικών, φιλοξενεί  υπό την αιγίδα του το έργο του δημιουργού, παρουσιάζοντάς το στο κοινό της Πάτρας, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου,  ώρα 7.30μμ

Με αφορμή την επικείμενη πραγματποίηση των εγκαινίων ο δημιουργός μαζί με τον πρόεδρο του πολιτιστικοιύ οργανισμού Βασ. Θωμόπουλο  παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. .

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αναφερόμενος στη σημασία της έκθεσης του Παναγιώτη (Τάκη)Βαρελά) τόνισε τα εξης:

 

 

H πραγματοποίηση υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων της έκθεσης του Παναγιώτη – Τάκη Βαρελά  με τίτλο «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργα ΙΙ», αποτελεί προϊόν αναγνώρισης της τεράστιας συμβολής του, στον κόσμο και τον χώρο των εικαστικών πραγμάτων της χώρας.

 

Η διοργάνωση – παρουσίαση της έκθεσης συνιστά ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Πατρέα και παράθεση μιας εικαστικής πρότασης, με στίγμα, ιδεολογία, μηνύματα και διδαχή.

 

Μια σφραγίδα  τέχνης , ήθους,  ποιότητας. Ένα τρίπτυχο που παραπέμπουν στην τέχνη με ιδεολογία, μέσω των οποίων θα μπορούσε κανείς να αποτυπώσει   την ουσία του έργου, το οποίο παραθέτει ο Πάνος Βαρελάς.

Πρόκειται για ένα μήνυμα  δοτικότητας,  που αντανακλά  την κοινωνική πραγματικότητα και πηγάζει από το λαό με αποδέκτη το λαό.

Ο Τάκης Βαρελάς είναι εκφραστής της τέχνης που εμπνέεται από την κοινωνική πραγματικότητα και αποτυπώνει την αλήθεια του κόσμου.

Ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στη βάση αυτού του αξιακού και ιδεολογικού κώδικα, φιλοξενεί στη Δημοτική Πινακοθήκη από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 28 Μαρτίου,  έργα  του Παναγιώτη (Τακη) Βαρελά με τίτλο « Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ».

Για την Δημοτική Αρχή το κυρίαρχο σε ότι αφορά την παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος και την ενίσχυση όλων των δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου , είναι η προβολή εκείνων των μορφών τέχνης, που οδηγούν στην ταξική συνειδητοποίηση του ατόμου και αποτελεί απάντηση στην επιχειρούμενη απαξίωση του ανθρώπινου μόχθου .

 

Το Εικαστικό έργο του Τάκη Βαρελά, παρουσιάζεται από την Δημοτική Πινακοθήκη σε τρείς ενότητες, οι οποίες συνδιαλέγονται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την σχέση των ανθρώπων με την εργασία, τη δημιουργία, τον μόχθο και το βάσανά τους.

 

 

Σημαντική παράμετρος αυτής  της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων εγκαινιάζει στην πόλης μας, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», οι οποίες ξεδιπλώνονται ως « Τα Σάββατα του Πολιτισμού»  τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική πινακοθήκη αλλά και στην Βιβλιοθήκη στη Μαιζώνος 110.

 

Ο Ζωγράφος από την πλευρα του επεσήμανε πως η παρουσίαση του έργου του στην Πάτρα τινισε πως ο τίτλος  της έκθεσης φεύγει πέρα από τα όρια του διττού. Στην εποχή μας, εποχή  δύσκολή κατά κοινή ομολογία, ακούγονται και γράφονται πολλά για την τέχνη, τις τάσεις και τα ρεύματα της.

Για το πώς και από πού, δηλαδή, εμπνέονται οι εικαστικοί το έργο τους και σε τελευταία ανάλυση, σε ποιους απευθύνονται.

Οι ζωγράφοι  και οι καλλιτέχνες, δεν έχουν  πολλούς δρόμους να ακολουθήσουν για να εμπνευστούν, πέρα από το, να παρατηρούν, να αναλύουν,  να συνθέτουν  το έργο  με βάση αυτά που  συμβαίνουν γύρω τους. Από την άποψη αυτή ο δημιουργός είναι το ένα μέρος.

Το άλλο ,είναι η αντανάκλαση της κοινωνικής πραγματικότητας όπως αυτή την αντιλαμβάνονται να συντελείται και να επικαιροποιείται στην εποχή της.  Σε χρόνο δηλαδή, που συμβαίνουν τα πράγματα και τα γεγονότα γύρω τους.

Ότι αποτυπώνεται στο έργο τους, με όποια μορφή και όποιο περιεχόμενο, όπως η χαρά, η λύπη, η πίκρα, ο πόνος, η βία, τα μέταλλα, τα καράβια, οι επισκευές , οι άνθρωποι οι εργαζόμενοι στα χωράφια και στα ναυπηγεία , και βάλτε ότι άλλο θέλετε είναι το άλλο μισό του έργου.

Είμαστε λοιπόν συνδημιοργοί και  συνοδοιπόροι στην εποχή μας».

Για να προσθέσει πως «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει μόνο παρατηρώντας, αναλύοντας και συνθέτοντας αν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από την δράση. Σε καμία επιστήμη, κοινωνία, ήπια ή βίαια, δεν γνωρίζω οι ανάγκες να λύθηκαν με διατυπώσεις και ευχολόγια, επιθυμίες και προσδοκίες.

Πάντα συνοδεύονταν από την δράση των κοινωνικών δυνάμεων που με την δυναμική τους έπαιζαν ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις.

Η τέχνη όμως, έχει την  ικανότητα να φωτίζει, και να ανοίγει δρόμους σε κάθε περίοδο και εδώ τίθεται το δίλλημα για τους δημιουργούς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture