Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2014 το συγκλονιστικό "12 Χρόνια Σκλάβος" στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε της Πάτρας

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2014 το συγκ...

Η ταινία με τον Τσιουέτελ Ετζιόφορ διεκδικεί 7 Χρυσές Σφαίρες

Για τους Πατρινούς σινεφίλ που ρωτούν και ενδιαφέρονται πότε θα έρθει στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε η αξιόλογη ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» σε σκηνοθεσία  του 44χρονου Βρετανού μαύρου κινηματογραφικού δημιουργού Στιβ Μακουίν, το thebest.gr πληροφορήθηκε ότι η ταινία που ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου 2013 προβάλλεται στην Αθήνα, θα αρχίσει να παίζεται στην Πάτρα από ανήμερα την Πρωτοχρονιά Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2014.

Συγκεκριμένα την Πρωτοχρονιά έχει προγραμματιστεί μία preview προβολή στις 20.10 στην αίθουσα 2 ενώ από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 η ταινία που διεκδικεί 7 Χρυσές Σφαίρες, ανάμεσα τους και καλύτερης δραματικής ταινίας, θα προβάλλεται κανονικά σε περισσότερες ώρες.

Στην προεμφυλιακή Νέα Υόρκη ένας ελεύθερος Αφροαμερικανός οικογενειάρχης θα απαχθεί από δουλεμπόρους και θα πουληθεί ως σκλάβος σε μια φυτεία του Νότου. Το ρεαλιστικό αυτό και συγκινητικό αντιρατσιστικό δράμα που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Solomon Northup, ενός μορφωμένου και παντρεμένου μαύρου στη Νέα Υόρκη του 1853, ο οποίος προσεγγίζεται από δύο αγνώστους για μια δουλειά στην Ουάσιγκτον για να καταλήξει στη δουλεία, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να έχει καλή τύχη και στα ερχόμενα βραβεία Όσκαρ.

Ο Σόλομον που βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρότητα αλλά ταυτόχρονα και την καλοσύνη του ιδιοκτήτη του, αγωνίστηκε για να παραμείνει ζωντανός και να διατηρήσει όση αξιοπρέπειά του είχε μείνει. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα ζήσει αυτό το Γολγοθά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Καναδό, που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα.

Πρωταγωνιστεί ο Τσιούτελ Έτζιοφορ, ο 36χρονος αυτός Άγγλος ηθοποιός που αναμένεται να είναι σίγουρα στην 5άδα των υποψηφίων του α’ ανδρικού ρόλου στα Όσκαρ. Ακόμα παίζουν ο Μπραντ Πιτ (που είναι και παραγωγός της ταινίας), ο Μάικλ Φασμπίντερ (αγαπημένος πρωταγωνιστής του Στιβ Μακουίν – έχουν συνεργαστεί στις ταινίες «Hunger» και «Shame»), ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο Πολ Ντάνο, η Σάρα Πόλσον, ο Πολ Τζιαμάτι και η Λουπίτα Νιόνγκο που ακούγεται ότι θα είναι στην 5άδα των β’ γυναικείων ρόλων στα Όσκαρ.

Το σενάριο υπογράφει ο λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Τζον Ρίντλεϊ («Τυφλή Στροφή» του Όλιβερ Στόουν, στόρι για τους «Τρεις Ήρωες» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ) διασκευάζοντας το αυτοβιογραφικό χρονικό του Σόλομον Νόρθαπ σαν ακαδημαϊκή βιογραφία, αποφεύγοντας ως επί το πλείστον τους εύκολους συναισθηματικούς εκβιασμούς και τις μελοδραματικές υπερβολές, όπως έγραψε στην κριτική του το «Αθηνόραμα».

Η μη γραμμική αφήγησή που επιχειρεί ο σκηνοθέτης είναι εξαρχής συναισθηματικά φορτισμένη, τα πλάνα του θυμίζουν συχνά εικαστικές εγκαταστάσεις (η αριστουργηματική σεκάνς του κρεμάσματος) και η βία, χωρίς να γίνεται γραφική, πλημμυρίζει τα πλάνα. Σκληρές, κομψές και «τιθασευμένες», οι εικόνες του φιλμ εντυπωσιάζουν, όπως αναφέρει το Αθηνόραμα.

Η ταινία διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Odeon.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture