Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Τα ιαματικά λουτρά Πρέβεζας και το χαμάμ του Αλή Πασά - Ένας θησαυρός της ιστορίας μέσα στην πόλη

Τα ιαματικά λουτρά Πρέβεζας και το χαμάμ...

Ο χώρος όπου βρισκόταν το χαμάμ σώζεται σχεδόν ακέραιος

Ένας από τους θησαυρούς της ιστορίας μας βρίσκεται στην Πρέβεζα στον κόλπο "Παλιοσάραγα" που σημαίνει "Παλιά Παλάτια" λίγα μέτρα από την Κυανή Ακτή.

Τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας, αποτελούν πλέον ένα κομμάτι της ιστορίας και σύμφωνα με αυτή αλλά και τα ευρήματα που διασώζονται τα χρησιμοποιούσε τον 17ο αιώνα ο Αλή Πασάς ως θερινά του ανάκτορα αναγνωρίζοντας την θεραπευτική ιδιότητα των νερών.

Ο χώρος όπου βρισκόταν το χαμάμ σώζεται σχεδόν ακέραιος ενώ γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιες προσθήκες που έχουν γίνει στο πέρασμα του χρόνου.

Το χαμάμ είναι επισκέψιμο ενώ χαρακτηριστικός είναι ο θόλος στην οροφή και παρότι κατασκευάστηκε στην οθωμανική περίοδο σχηματίζει έναν σταυρό.

Η οροφή του φέρει οπές κατάλληλα σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαφεύγει ο ατμός που εισέρχονταν σε αυτό ενώ το ίδιο σχήμα και κατασκευή φέρουν και άλλοι χώροι στο κτήριο γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε την εποχή εκείνη ολόκληρη εγκατάσταση για την διοχέτευση του ατμού και σε άλλα δωμάτια.

Στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου βρίσκεται ερμητικά κλειστό χωρίς να έχει γνωστός ακόμα ο λόγος, ο χώρος όπου υπήρχαν σύμφωνα με μαρτυρίες τα καζάνια όπου ζεσταίνονταν επί εποχή Αλή Πασά το νερό και διοχετεύονταν στο χαμάμ.

Δίπλα ακριβώς το πηγάδι που είχε κατασκευάσει την εποχή εκείνη ο Πασάς.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Δήμο για την ανάδειξη του χώρου έχουν ως σημείο αναφοράς το χαμάμ του Αλή Πασά το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.

Νέο ξεκίνημα για τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας.

Τα λουτρά λειτουργούσαν κατά το παρελθόν προσελκύοντας αρκετό κόσμο όχι μόνο από την γύρω περιοχή αλλά και όλη την Ελλάδα αφού οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ήταν πλέον γνωστές.

Πέρσι δεν λειτούργησαν λόγο προβλημάτων στις εγκαταστάσεις τους ενώ φέτος μετά από σημαντικές παρεμβάσεις και εργασίες ο χώρος ανακινίστηκε και ήδη δεκάδες λουόμενοι καθημερινά απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των νερών τα οποία ενδείκνυνται για ρευματισμούς, εκφυλιστικές δερματοπάθειες, γυναικολογικές και άλλες παθήσεις.

Τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας έχουν αποκτήσει πλέον νέα κλειστή προστατευμένη δεξαμενή, νέες σωληνώσεις και μπανιέρες ενώ εκτεταμένες παρεμβάσεις έγιναν και στον εξωτερικό χώρο .

Το νερό (όπως μπορείτε να δείτε και στο Video που ακολουθεί), βγαίνει από μια γεώτρηση βάθους δέκα μέτρων και περνά από στρώμα φυκιών για το λόγο αυτό και το χρώμα του είναι μαύρο εξού και ευεργετικές του ιδιότητες.

Οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής καταδεικνύουν την πολύ καλή ποιότητα των νερών ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συνδυάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους με τις θεραπευτικές λούσεις.

Ένας από αυτούς είναι 0 83χρονος Δημήτρης Κονιδάρης ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια έρχεται για ιαματικά μπάνια στην Πρέβεζα ακολουθώντας την συμβουλή του πατέρα του.

«Αν και πήγα σε πολλές λουτροπόλεις μόνο στην Πρέβεζα νιώθω καλύτερα» λέει χαρακτηριστικά ο 83χρονος ο οποίος εκτιμά ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών είναι μοναδικές.

 

Τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών συντόνισε ο πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.ΚΕ.Π Χρήστος Νέσσερης ο οποίος υπογραμμίζει ότι ήταν μια δύσκολη παρέμβαση η οποία όμως, χάρη στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής ολοκληρώθηκε και σήμερα η εικόνα που παρουσιάζεται είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζα Χρήστο Μπαΐλη έχει υποβληθεί μελέτη για την αναστύλωση και ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ.

Το μέλος του Δ.Σ της ΝΕ.ΔΗ.ΚΕ.Π Αλέκος Ρούγκας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ιστορικό χαρακτήρα των Ιαματικών Λουτρών τα οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν από το 1930.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Φραγκούλης επισημαίνει ότι η ενίσχυση του Ιαματικού Τουρισμού αποτελεί ένα στοίχημα για την γενικότερη ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν περιλαμβάνουν την βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των ιαματικών λουτρών χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life