Θα μιλήσει στο πλαίσιο της ενότητας «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου» αυτό το Σάββατο
Η 11η εκδήλωση στη σειρά της ενότητας «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου» θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 στη 1:00 το μεσημέρι, στο Πολύεδρο της Πάτρας στην οδό Κανακάρη όπου ο Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει με θέμα «Επιθυμία και έρωτας στον οπτικό και τον κειμενικό λόγο του 20ο αιώνα, Από την "Ολυμπία" του Manet στη "Νύμφη με τους μνηστήρες της" του Duchamp και από την "Μαντάμ Μποβαρύ" στη "Μόλυ Μπλουμ".
Ενδιάμεσος σταθμός ο Picasso με τις "Δεσποινίδες του Αβινιόν" και τα "Τέσσερα κοριτσάκια”».
Αν στο τέλος του προηγουμένου αιώνα ο κριτικός λογοτεχνίας Harold Bloom κατέληξε σ’ ένα κανόνα των κορυφαίων συγγραφέων όλων των εποχών, θα μπορούσε κανείς σήμερα να καταλήξει, με σχετική ασφάλεια, στις κρίσιμες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών επιλέγοντας ανάμεσα στα εκατοντάδες προσφερόμενα ονόματα και μάλιστα έχοντας προοπτική τον 21ο αιώνα;
Είναι πλέον σαφές πως εκτός από τις εσωτερικές τους αντινομίες ή συγκλίσεις ο Μοντερνισμός και ο Μεταμοντερνισμός διαφέρουν ριζικά και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και νοηματοδοτούν τον κόσμο. Και κάτι ακόμη: στο μεταίχμιο εκείνο όπου ο ύστερος Μοντερνισμός, διάτρητος από τις διάψευση της κοινωνικής πραγματικότητας συναντά το μεταμοντέρνο το οποίο με την ορμή του νεοφώτιστου ήδη «αφέθηκε και ενδίδει», εναπόκειται στο κάθε υποκείμενο χωριστά όχι να υιοθετήσει φόρμουλα ερμηνείας αλλά να επιλέξει τρόπο ζωής. Δηλαδή να πάρει προσωπική θέση.
Άρα εκτός του ερωτικού λόγου, μήπως θα έπρεπε να ψάξουμε και για την ερωτική εικόνα; Και μάλιστα για εκείνη την εικόνα που αρθρώνεται σαν ένα άρρητο κείμενο, σαν το απόλυτο κείμενο της επιθυμίας.
Μάνος Στεφανίδης κριτικός τέχνης
Γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠθ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2006 εξελέγη επ. καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά δεν απεδέχθη τη θέση. Σήμερα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα θεατρικών Σπουδών.
Τελευταία βιβλία του:
Ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους, Μουσείο Μπενάκη 2010
Ελληνομουσείον: Επτά αιώνες ελληνικής ζωγραφικής 2009
Βλάσης Κανιάρης: Γενέθλιον, Μουσείο Μπενάκη 2008
Μια ιστορία της ζωγραφικής, Εκδόσεις Καστανιώτη 2008
Εισαγωγή στην ελληνική γλυπτική, Φιλιππότη 2006
Μικρή πινακοθήκη, Εκδόσεις Καστανιώτη 2004
Ο πολιτισμός στην εποχή της μελαγχολίας, Πολύτυπο 2004.
*Επίσης την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 20.30, στο πλαίσιο του κύκλου Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου, η Κατερίνα Σχινά και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα συζητήσουν για τα όρια της ερωτικής λογοτεχνίας.
Δυο είδη που μοιάζουν συγγενή χωρίς να είναι. Τι είναι εκείνο που τα κάνει να δείχνουν παρόμοια, ποιο είναι το στοιχείο που παράγει τη θεμελιώδη διαφορά.
Μια σύντομη περιήγηση στην ερωτική λογοτεχνία της Ευρώπης και της Ελλάδας των νεώτερων χρόνων και στις ιστορικές (μεσαιωνικές και αρχαίες) καταβολές της και μια συζήτηση για την ερωτογραφία και την πορνογραφία των ημερών μας.
Η επόμενη εκδήλωση του συγκεκριμένου κύκλου θα λάβει χώρα στις 8 Ιουνίου 2013 όπου η Βασιλική Δημουλά θα μιλήσει με θέμα «Λακανική ανάγνωση της σεξουαλικής διαφοράς και της αγάπης σε κείμενα του μοντερνισμού. Αναφορά, ενδεικτικά, στο έργο των E.M. Foster, V. Woolf, D.H. Lawrence, G. Greene».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








