Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο εκλεκτός πρωταγωνιστής Γιάννης Βογιατζής από το Αιτωλικό μίλησε στο thebest.gr –«Ντρέπομαι για το κατάντημα της χώρας μας»

Ο εκλεκτός πρωταγωνιστής Γιάννης Βογιατζ...

Ο βετεράνος ηθοποιός παίζει στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Περικλής» του Σαίξπηρ που ανεβαίνει το Σάββατο 25/8 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας

Του Τάκη Γ. Μαρτάτου

Ως ένα έργο με ένα εκπληκτικό θεατρικό «παιχνίδισμα» που φανερώνει την τεράστια τεχνική του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο δεν ανεβαίνει εύκολα και συχνά μιας και δεν έχει μία απλή ιστορία, χαρακτήρισε μιλώντας στο thebest.gr, o εκλεκτός βετεράνος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής τον «Περικλή» που έχει ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά.

Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21.00 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας σηματοδοτώντας και την επίσημη πρεμιέρα του φετινού 31ου Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος μάλιστα του Οργανισμού και ιδρυτής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος πρόκειται να τιμήσει για την πολύχρονη προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τον κύριο Γιάννη Βογιατζή με το μετάλλιο και την περγαμηνή του Οργανισμού.

Τη βραδιά της πρεμιέρας έχουν προσκληθεί να παραστούν ο ίδιος ο κ. Χουβαρδάς αλλά και 11 πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα.

Ζεστός και εγκάρδιος ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής μίλησε στο thebest.gr για όλα, για την παράσταση και την υποδοχή της στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο όπου ανέβηκε στο Globe Theatre, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Φεστιβάλ σαιξπηρικών παραστάσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, για το αγαπημένο του Αιτωλικό στον γειτονικό νομό της Αιτωλοακαρνανίας όπου γεννήθηκε το 1927 αλλά και για την μεγάλη έγνοια και στενοχώρια που έχει για την Ελλάδα και το κατάντημα της.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να μας πληγώνει. Κάθε μέρα ξυπνάω έχοντας την βαθιά έγνοια τι θα γίνει με τη χώρα μας. Ντρέπομαι πραγματικά για το κατάντημα της χώρας μας, στην Ελλάδα άξιζε καλύτερη τύχη και μία διαφορετική αντιμετώπιση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr έχοντας μόλις φτάσει στην Πάτρα.

-Κύριε Βογιατζή  μιλήστε μας για την υποδοχή της παράστασης «Περικλής» του Εθνικού μας Θεάτρου στη Μεγάλη Βρετανία.

«Ήταν σίγουρα μεγάλη τιμή να πάμε στην πατρίδα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και να παίξουμε Σαίξπηρ. Όταν οι Άγγλοι διοργανωτές μου έδωσαν ως συμβολικό δώρο ένα μπουκάλι Ελληνικό κρασί έσπευσα να πω ότι το μπουκάλι δεν έχει μέσα μόνο κρασί αλλά πως “ραίνομαι” με το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων οι οποίοι έδωσαν τα φώτα τους ώστε να μπορέσει να εδραιωθεί ο Σαίξπηρ στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας της νεότερης θεατρικής ιστορίας. Με αυτό εννοούσα ότι το πολιτιστικό πνεύμα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού πάτησε ακριβώς στην παράδοση και γραμματεία των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Δεν ξέρω τι απ’ όσα είπα, κατάλαβαν πάντως αυτό που τόνισα στο Λονδίνο ήταν ότι “υποβάλλω τα σέβη μου αλλά και πως ως Ελλάδα φέρνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλη την ανθρωπότητα υπενθυμίζοντας ακριβώς το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και παιδεία”. Η υποδοχή της παράστασης «Περικλής» στην Αγγλία ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ξέρετε στο θέατρο πηγαίνουν άνθρωποι με παιδεία και με αγάπη προς το θέατρο και στις δύο παραστάσεις που δώσαμε στο Λονδίνο που ήταν γεμάτες από κόσμο, είχαμε ένα κοινό πεπαιδευμένο και ανθρώπους που ασχολούνται και διευθύνουν τα πολιτιστικά πράγματα».

-Στην παράσταση «Περικλής» κεντρικός ήρωας είναι ο Πρίγκιπας της Τύρου, Περικλής ο οποίος επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης,  τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους θα είναι μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε ένα πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα  την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν ενώ η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί. Έτσι η οικογένεια του Περικλή όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες. Κύριε Βογιατζή στον «Περικλή» που θεωρείται έργο της ωριμότητας του μεγάλου Ελισαβετιανού συγγραφέα, τι ρόλο υποδύεστε.

«Είναι ένα έργο δύσκολο και απαιτητικό διότι δεν έχει μία απλή ιστορία, γι’ αυτό και δεν ανεβαίνει εύκολα. Στην Ελλάδα έχει ξαναπαιχθεί μόνο μία φορά και φευγαλέα, ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη φορά. Στην παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά πρωταγωνιστεί ένα επιτελείο άριστων ηθοποιών, από τους καλύτερους που έχουμε. Μάλιστα σχεδόν όλοι κάνουμε παραπάνω από έναν ρόλους, τους οποίους και υποδυόμαστε χωρίς να καταφεύγουμε σε εξωτερικά γνωρίσματα όπως μουστάκια, μούσια, κ.α. αλλά βασιζόμενοι μόνο στις ερμηνείες μας. Στο έργο κάνω βασικά τον Ηλικανό που είναι ο πιο πιστός φίλος του Βασιλιά Περικλή τον οποίο και αντικαθιστά όταν φεύγει. Είναι ένα σεβαστό πρόσωπο που εμπιστεύεται ο Περικλής».

 

Οι Μηνάς Χατζησάββας και Χρήστος Λούλης στην παράσταση "Περικλής"

Οι Μηνάς Χατζησάββας και Χρήστος Λούλης ...

Οι Μηνάς Χατζησάββας και Χρήστος Λούλης στην παράσταση "Περικλής"

-Το γεγονός ότι την παράσταση σκηνοθετούσε ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σας προσέδωσε επιπλέον άγχος ή όχι.

«Ο κ. Χουβαρδάς είναι από τους πιο προικισμένους σκηνοθέτες που έχει η χώρα μας, από τους πιο μορφωμένους και με μεγάλη παιδεία και αισθήματα. Η συνεργασία μαζί του και η διδασκαλία που σου προσφέρει είναι πραγματικά μία μυσταγωγία».

-Κύριε Βογιατζή με το Εθνικό Θέατρο έχετε μία σταθερή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Θεωρείστε βέβαια και παιδί του αφού έχετε τελειώσει τη δραματική σχολή του τότε Βασιλικού, μετέπειτα Εθνικού Θεάτρου.

«Η συνεργασία μου στο Εθνικό Θέατρο τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε το 2001 με την παράσταση “Οι Φοιτητές” του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ όπου ερμήνευσα τον ρόλο του Μπάρμπα-Γιώργη, ρόλο που είχε σε παλιότερο ανέβασμα κάνει ο Χριστόφορος Νέζερ. Ξέρετε επειδή στο σινεμά είχα κάνει και ελαφρές κωμικές ταινίες πολλοί αναρωτιούνται, μα πως παίζω Σαίξπηρ. Κι όμως ο πρώτος μου ρόλος στο θέατρο μετά τη σχολή ήταν με Σαίξπηρ και συγκεκριμένα με το έργο “Ο Έμπορος της Βενετίας”».

 

-Στον κινηματογράφο έχετε παίξει σε πάνω από 68 ταινίες και ένας από τους ρόλους που σας ταύτισε ο κόσμος ήταν του Μικέ/Λαλάκη. Το ξεκίνημα σας έγινε το 1957 με την ταινία «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο» με την Τζένη Καρέζη όπου υποδυθήκατε ένα γιατρό.

«Θυμάμαι όλες τις ταινίες και τους ρόλους μου με την ίδια αγάπη. Στον κινηματογράφο είσαι ο ρόλος και αυτό καταγράφεται και εντυπώνεται στο κοινό ενώ στο θέατρο ο ηθοποιός παίζει το ρόλο του και παράλληλα τον προεκτείνει σκάβοντας στα κείμενα των συγγραφέων να βρει τα βαθύτερα νοήματα που κρύβονται. Στον κινηματογράφο είχα την τύχη να κάνω τον παρτενέρ της Ρένας Βλαχοπούλου στο “Μερικοί το προτιμούν κρύο” και γενικά συνεργάστηκα με πολλούς αξιόλογους συναδέλφους και σκηνοθέτες. Ωστόσο ομολογώ ότι στο σινεμά έκανα και ορισμένες φορές και κάποια φιλμ ή ρόλους παρά τη θέληση μου γιατί έπρεπε να βγάλω τα καθημερινά έξοδα της οικογένειας».

(Ο κ. Βογιατζής όπως με καμάρι και χιούμορ μας είπε, έχει μία γυναίκα, ένα γιο, μία νύφη και έναν εγγονό, τα έχει όλα από ένα).

 

-Κύριε Βογιατζή είστε και από τα μέρη μας, τη Δυτική Ελλάδα, μιλήστε μας για την πατρίδα σας το Αιτωλικό.

«Να σας πω ότι πριν από 3 εβδομάδες η ιδιαίτερη πατρίδα μου με τίμησε για την προσφορά μου στο θέατρο. Με βράβευσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιτωλικού καθώς και ο Δήμος Μεσολογγίου γεγονός που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Να σκεφτείτε ότι έξι πρόγονοι μου είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων της Εξόδου του Μεσολογγίου ενώ η οικογένεια μου προέρχεται από τον Γεώργιο Βογιατζή και φτάνει πίσω στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Ο Γιάννης Βογιατζής κατά την πρόσφατη βράβευση του στο Αιτωλικό, η φωτό είναι από το etoliko artis.

Ο Γιάννης Βογιατζής κατά την πρόσφατη βρ...

Ο Γιάννης Βογιατζής κατά την πρόσφατη βράβευση του στο Αιτωλικό, η φωτό είναι από το etoliko artis.

-Τον ερχόμενο χειμώνα τι θα κάνετε.

«Θα παίξω στην παράσταση που ετοιμάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σαίξπηρ. Θα είμαι και πάλι στο Εθνικό Θέατρο ενώ πρόβες ξεκινάμε τις επόμενες μέρες, από τις 28 Αυγούστου».

 

*Στην παράσταση «Περικλής» του Εθνικού θεάτρου εκτός από τον Γιάννη Βογιατζή πρωταγωνιστούν οι Μαρία Σκουλά, Στεφανία Γουλιώτη, Χρήστος Λούλης (υποδύεται τον κεντρικό ρόλο του Περικλή), Δημήτρης Πιατάς, Λυδία Φωτοπούλου, Κώστας Βασαρδάνης, Γιώργος Κοτανίδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Γλάστρας, κ.ά. Η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη, τα κοστούμια της  Ιωάννας Τσάμη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου.

Τα εισιτήρια που κοστίζουν 15 ευρώ και 12 ευρώ (τα φοιτητικά, παιδικά, συνταξιούχων και ανέργων), προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας, Πατρέως 14, 1ος όροφος, στα καταστήματα Discover, Dur, Music Station, Γωνιά του Βιβλίου και στο Ρωμαικό Ωδείο την ημέρα της παράστασης, 18.30-21.30.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture