Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πέθανε ο συνθέτης της μουσικής και του τραγουδιού της ταινίας «Τα Καλύτερα μας χρόνια» Μ. Χάμλις

Πέθανε ο συνθέτης της μουσικής και του τ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών-Δική του ήταν και η μουσική διασκευή στην ταινία «Το Κεντρί»

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Αμερικανού συνθέτη Marvin Hamlisch (Μάρβιν Χάμλις) σε ηλικία 68 ετών την προχθεσινή Δευτέρα 6 Αυγούστου, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ο Χάμλις υπήρξε από τους στενούς συνεργάτες και φίλους της τραγουδίστριας και ηθοποιού Μπάρμπρα Στρέιζαντ με την οποία είχε πρωτοσυνεργαστεί, νεότατος τόσο στο θεατρικό ανέβασμα του μιούζικαλ «Ένα Αστείο κορίτσι-Funny Girl» στο Μπρόντγουαιη το 1964 ως πιανίστας στις πρόβες όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά του το 1968.

Για την ταινία αυτή μάλιστα που αφορούσε τη ζωή της Φάνι Μπράις, η Στρέιζαντ είχε κερδίσει και το Όσκαρ ερμηνείας. Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και ο Μάρβιν Χάμλις έγραψαν ιστορία και λίγα χρόνια αργότερα, το 1973 με την ταινία «The Way we Were-Τα Καλύτερα μας Χρόνια» του Σίντνει Πόλακ.

Η μουσική του αξέχαστου συνθέτη κέρδισε το Όσκαρ όπως και η υπέροχη ομώνυμη μπαλάντα σε στίχους της Μέριλιν και του Άλαν Μπέργκμαν που είχε ερμηνεύσει με ξεχωριστή ευαισθησία η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και ακουγόταν στο ξεκίνημα του ρομαντικού αυτού φιλμ όπου πρωταγωνιστούσε και ο ξανθός «All American» σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο ρόλο του ωραίου φοιτητή Χάμπελ Γκάρντνερ που όλα του πήγαιναν εύκολα και βολικά.

Η είδηση του θανάτου του Μάρβιν Χάμλις προκάλεσε θλίψη και στην Ορχήστρα του Πίτσμπουργκ στην οποία διετέλεσε τα τελευταία 17 χρόνια βασικός της συνθέτης και μαέστρος. Η Cynthia Koledo DeAlmeida, που παίζει όμποε στην ορχήστρα εξέφρασε το σοκ και τη θλίψη και στενοχώρια όλων των μελών της ορχήστρας για τον θάνατο του Μάρβιν Χάμλις. Όπως είπε, ο εκλιπών ήταν ένας αληθινός φίλος που λάτρευε την ορχήστρα του Πίτσμπουργκ Ήταν ένας ευγενής, μοναδικός άνθρωπος που πλέον θεωρούσε το Πίτσμπουργκ δεύτερη πατρίδα του.

Ο Μάρβιν Φρέντερικ Χάμλις είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου του 1944 στη Νέα Υόρκη από Βιεννέζους με Εβραική καταγωγή γονείς. Υπήρξε ένας από τους 11 μόλις ανθρώπους στον κόσμο που είχε καταφέρει να τιμηθεί με τα βραβεία Έμμυ, Γκράμμυ, Όσκαρ και Τόνυ ενώ ακόμα είχε βραβευτεί και με το βραβείο Πούλιτζερ αλλά και με 2 Χρυσές Σφαίρες. Ο Χάμλις είχε γράψει τη μουσική επένδυση για περισσότερες από 40 κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραγωγές αλλά και παραλλαγές γνωστών έργων, όπως ήταν το «The Entertainer» του ράγκταϊμ συνθέτη Σκοτ Τζόπλιν για την περίφημη ταινία «Το Κεντρί-The Sting» του Τζορτζ Ρόι Χιλ με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Πολ Νιούμαν το 1973 (η ταινία βγήκε πρόσφατα σε συλλεκτικό blu ray με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα των στούντιο της Universal).

Μάλιστα για την μουσική αυτή διασκευή στην ταινία «Το Κεντρί» που μόνο στις ΗΠΑ είχε πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, είχε τιμηθεί και με βραβείο Όσκαρ. Ακόμα είχε γράψει το κομμάτι «Nobody Does It Better» για την ταινία Τζέιμς Μποντ του 1977 «The Spy Who Loved Me» μαζί με την τότε φίλη του Carole Bayer Sager καθώς και τη μουσική στο θεατρικό μιούζικαλ «A Chorus Line» που ανέβηκε στο Μπρόντγουαιη το 1975 και του χάρισε βραβείο Τόνι, το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ατένμπορο το 1985 με τη μουσική του Χάμλις να κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Δικές του ήταν οι μουσικές και σε πολλές άλλες γνωστές ταινίες όπως οι «Μπανάνες» του Γούντι Άλεν, οι «Συνηθισμένοι άνθρωποι» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 1980, «Η Εκλογή της Σόφι» με την Μέριλ Στριπ, κ.α.

Η τελευταία του συνεργασία στον κινηματογράφο ήταν σε μια ταινία βασισμένη στη ζωή του πιανίστα Λιμπεράτσε.

Ο Χάμλις σχεδίαζε αυτή την περίοδο το πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πίτσμπουργκ για τη σαιζόν 2012-2013 και η 1η συναυλία θα ήταν ένα κονσέρτο με τον σταρ του Μπρόντγουαιη και της δημοφιλούς σειράς «Glee» Matthew Morrison.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture